Overthought by Razmene i putovanja

Kako srednjoškolci mogu otkriti Evropu?

Saznaj šta je to Evropski dnevnik, kako to funkcioniše konkurs “Evropa i ja” i kako da se prijaviš da baš ti osvojiš nagradno putovanje u zemlju EU!

Ako se čitamo već neko vreme, verovatno znaš da je cela moja priča krenula kada sam sa 16 godina (na kraju druge godine srednje) otišla u Ameriku na deset meseci, i to besplatno. Tamo sam živela u američkoj host porodici, išla u američku srednju školu i završila njihovu četvrtu godinu – senior year, sve zahvaljujući FLEX programu razmene i stipendiji koju sam dobila 🎓.

Pored toga što je sam odlazak u Ameriku jedno super kul iskustvo koje se ne pruža svima, pravi razlog zašto pišem toliko o svojoj razmeni jeste što je to zaista nešto što mi je promenilo život, omogućilo mi da imam OverThinker 🧠 i pomažem mladima da rade na sebi i svojoj karijeri. Meni bilo neprocenjivo za moj lični i profesionalni razvoj, tako da ove školske godine radim na tome da podstaknem veći broj mladih da odu na neku razmenu, izađu iz svoje zone komfora i nauče više o sebi.

Više informacija o FLEX programu za učenike osmog razreda, prve i druge godine srednje škole, procesu selekcije, odlasku na razmenu podelila sam u prethodnim tekstovima na svom bloguInstagram i Tiktok nalogu, tako da obavezno baci pogled ako te to zanima. Pored FLEXa, postoji veliki broj drugih međunarodnih programa za mlade, koje isto želim da podelim sa tobom.

U nastavku delim malo više informacija o Evropskom dnevniku i pratećem konkursu Evropa, koji najkreativnije srednjoškolce prve, druge i treće godine nagrađuje putovanjem u državu EU po izboru!

Ako te interesuje da se i ti prijaviš i provedeš par dana u evropskoj državi po izboru, ili znaš nekog ko je takav, pročitaj ovaj tekst i podeli ga dalje!

Šta je to Evropski dnevnik?

Evropski dnevnik je publikaciji koju Delegacija Evropske unije u Srbiji izdaje ove godine po trinaesti put u saradnji sa Ministarstvom prosvete nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom za evropske integracije. On predstavlja jedinstven vodič za mlade o Evropskoj uniji, njenim vrednostima i mogućnostima koje ona pruža za putovanje, lično i profesionalno usavršavanje mladih kroz detaljna objašnjenja i korisne dodatne linkove za samostalno istraživanje. 

Kao kombinacija informatora i dnevnika, Evropski dnevnik zapravo pokriva širok spektar tema od nastanka Evropske Unije i njenih institucija, preko ekologije, ljudskih i manjinskih prava, zajedničkog tržišta i valute EU, do mogućnosti za nastavak obrazovanja u nekoj od zemalja članica. Poseban deo je posvećen odnosu Srbije i Evropske Unije kako bismo bolje razumeli proces pregovora o pristupanju i razbili mitove koji postoje.

Konkurs “Evropa i ja”

U okviru Evropskog dnevnika svake godine se organizuje i prateći konkurs “Evropa i ja” za učenike prvog, drugog i trećeg razreda srednje škole, u vidu individualnih i grupnih radova na neku od tema vezanih za Evropsku Uniju. U saradnji sa profesorom ili profesorkom kao mentorom tj. mentorkom možete da izaberete format koji vam najviše leži i kreirate blog, fotografiju, angažovani umetnički rad, video ili neki drugi multimedijalni projekat i dobijete šansu da osvojite putovanje u zemlju Evropske Unije po izboru!

Specifične teme konkursa kao i tačni rokovi se apdejtuju svake godine na zvaničnom sajtu, ali primere radova sa prošlogodišnjeg konkursa “Evropa i ja” možete da pogledate ovde za inspiraciju 🤗.

Vredi li otputovati negde, makar i na par dana?

Do sada sam podelila tekstove o nekoliko različitih programa koji mladima nude mogućnost da provedu od par dana pa sve do dve godine u inostranstvu, radeći na sebi. Ja sam lično išla na FLEX program us rendjoj školi, imam prijatelje koji su na HMC i UWC programima, poznajem dosta njih koji su otišli na neku od AIESEC praksi, kao i na Erasmus + treninge i razmene.

Koju god priliku da odaberete da iskoristite, 2 dana, 2 nedelje, 2 meseca ili 2 godine, verujte mi da vredi i da ćete toliko toga naučiti, o toj državi ali i o sebi pre svega. Malo više o značaju ovakvih prilika za putovanje za mlade, konkretno u zemlje Evropske Unije, razgovarala sam sa prijateljima aktivistima u ovo vreme prošle godine, kao deo kampanje za dvanaesti Evropski dnevnik 😁.

Informacije o ovogodišnjem konkursu “Evropa i ja” će biti objavljene do kraja godine, tako da isprati zvanični sajt kako bi ostao/ostala u toku. Kao i uvek ja ti držim palčeve i želim vam svima sreću u konkurisanju, jedva čekam da pročitam i pogledam šta ste sve smislili 🤗.

Više o mom iskustvu sa razmene u Americi možete da pročitate u mojoj eKnjizi Ali metar moga sela Amerika cela gde sam izdvojila najvažnije lekcije koje sam naučila u Americi, stvari koje su meni pomogle dok sam bila tamo, kao i slike nekih lepih iskustava iz tih 10 meseci 😁

Takođe, u ranijim tekstovima sam podelila koje sve razmene postoje za srednjoškolce ako te Evropski dnevnik i ovaj konkurs inspirišu da istražuješ dalje, koliko je meni značila FLEX razmena i šta posle razmene, ako želiš da saznaš koji su sve benefiti jedne ovakve avanture ✈️.

Ako nisi siguran ili sigurna da li bi te roditelji pustili na razmenu ili neki međunarodni program generalno, makar i na par dana, možeš da im pokažeš ovaj intervju koji sam uradila sa svojom mamom o njenom razmišljanju i iskustvu kad sam ja sa 16. odlučila da se prijavim i odem u Ameriku 😅. Podelila je zašto je odlučila da me pusti i kako se snašla tokom tih 10 meseci dok sam ja bila tamo, tako da možda bude korisno i tvojima da se pripreme.

Za više sadržaja o različitim prilikama za srednjoškolce, zaprati me na Instagramu i TikToku gde kačim stvari svaki dan i odgovaram na vaša pitanja. Ako imaš neku nedoumicu, slobodno pregledaj šta sam objavljivala do sada i javi mi se da razjasnimo sve što treba 🤗

Srećno sa prijavom i javi kako napreduje 🍀🤞

Do tada, #čitamose 🧠

(Visited 68 times, 1 visits today)