Overthought by Razmene i putovanja

Sve što treba da znaš pre prijavljivanja za prvu razmenu ili drugi međunarodni program

Sve što bih volela da kažem svima koji razmišljaju da se prijave za svoju prvu razmenu, i što bih volela da sam i ja znala pre prijavljivanja 🙌

Ako čitaš moj blog već neko vreme, znaš da je cela moja priča krenula kada sam sa 16 godina, na kraju druge godine srednje, otišla u Ameriku 🗽 na deset meseci besplatno. Malo je reći da mi je to iskustvo promenilo život i motivisalo me da pokušam da podstaknem više mladih da se oprobaju u nečemu sličnom, kako bi i oni izašli iz svoje zone komfora, proputovali svet i saznali više o sebi 🤗.

Kako sam skoro četiri godine radila u nevladinom sektoru, u organizacijama koje se bave edukacijom mladih kroz radionice, konferencije, razmene i druge aktivosti i sarađujem sa organizacijama širom Srbije i regiona koje rade isto to, u nastavku delim par saveta za sve koji se razmišljaju da odu na svoju prvu razmenu 🌎

Promocija FLEX programa razmene u Nišu 🔙

Nikad nije kasno i nije jedan program za sve 😊

Jedna od češćih stvari koje čujem kad nekome spomenem da sam otišla u Ameriku preko FLEX programa, jeste kako su i oni hteli da idu, prijavili se jednom i nisu prošli, ili su kasno saznali za program, pa nisu ni mogli da se prijave. I to je to. FLEX nije uspeo, pa nisu nikad otišli ni na jednu razmenu. To je bila njihov jedan pokušaj i to je to.

Eeeer 🧨 Netačno 🙅 Nikako!

Postoji toliko programa razmene osim FLEX-a, za srednjoškolce i studente, u Ameriku i druge države. Najgore je vezati se odmah za jedan, odlučiti da je taj baš pravi za vas i ne prijaviti se ni na koji drugi. Prvo, ne znate kakvi sve programi postoje, koji bi vama odgovarali, i za koje ste vi idealni učesnici. To što niste prošli na jedan, ne znači da nećete proći na neki drugi i to što ste kasno saznali za jedan, ne znači da je kasno za sve.

Neko ne prođe na FLEX, ali prođe na HMC ili UWC. Nekome su oni možda previše, pa ode na Erasmus + razmenu, ili volonterski kamp, ili možda na volontersku praksu. Neko možda ne ode nigde tokom srednje škole, ali zato otputuje na Work and travel ili Global UGRAD u Ameriku tokom fakulteta. Ili negde drugde preko Erasmus programa na jedan ili dva semestra. Ili na master studije u inostranstvu, doktorske… Pa čak i nakon studija, postoji milion mogućnosti da odete u inostranstvo.

Nikad nije kasno i nije jedan program za sve. Zapamtite to!

Ako želiš da saznaš više o različitim programima koji postoje za srednjoškolce, iz iskustva alumnista koji su ih uspešno prošli, pogledaj snimak onlajn događaja Mlad si, dakle možeš 💪 koji sam organizovala upravo na tu temu!

Nije ti potrebno puno para 👛

Druga stvar koju isto često čujem, kao opravdanje zašto neko ko navodno hoće da ide na neku razmenu, a nije prošao ili je kasno saznao za program preko kojeg sam ja otišla (FLEX) je da je on besplatan.

Okej, a ostali programi, nisu…???

Postoje full besplatni programi razmene, full stipendirani to jest, oni koji dele pune i delimične stipendije, i oni koji naplaćuju proviziju neophodnu da bi oni kao organizacija ili udruženje mogli da funkcionišu, neku jako malu sumu u poređenju sa potencijalnom cenom samog putovanja. Full plaćenim programima razmene se ne bavim na OverThinker-u jer o njima ne znam iskreno ništa, tako da ne mogu ni da podelim nešto specijalno.

Više o različitim programima razmene koji postoje možete da pročitate u ovom tekstu 😁

Nije ti potrebno savršeno poznavanje jezika 🤔

Jedna od najvećih zabluda o razmenama jeste da je potrebno savršeno poznavanje engleskog ili nekog drugog jezika da biste mogli da idete. I razumem kako se to čini da bi moglo da bude istina, ali najozbiljnije, nije!

Kada se prijavljujete za bilo koji program, oni prvo procenjuju vas kao osobu, da li se uklapate u profil učesnika kakvog traže, da li biste mogli da izdržite da budete u inostranstvu određeni period vremena (ne sami, već samostalni 😉), pa tek onda koliko znate jezik. Ako misle da ste vi idealna osoba za njihov program, velika je verovatnoća da postoji opcija da doučite jezik koliko je potrebno, kao i da će vam oni pomoći u tome.

Zanimljiva činjenica je da FLEX program organizuje specijalan kamp za vežbanje engleskog jezika za sve učesnike kojima je potrebna dodatna pomoć pre odlaska na razmenu 😁

Najčešće programi traže nivo dovoljan za sporazumevanje. Da umete nekako da iskomunicirate šta vam je potrebno i da koliko-toliko razumete druge kad vam nešto pričaju. Ako možete da slušate muziku na engleskom, gledate filmove i serije bez prevoda i razumete manje-više o čemu se radi, možete da se prijavite za program razmene.

Svi koji su otišli na bilo koji razmenu će vam reći da su shvatili da im je engleski zapravo bolji nego što su mislili i da su neki stranci znali gore nego oni. Tako da bez brige! 😂

Više ćeš dobiti nego što ćeš izgubiti ako odeš na razmenu 👀

Za kraj, za sve one koji razmišljaju da se prijave za neke duže programe razmene, kao što su FLEX, HMC, UWC programi u srednjoj, ili Global UGRAD ili Erasmus semestralne razmene na fakultetu, i dvoume se da li vredi zbog škole koja se propušta ovde, hoću da kažem da nemam tačan odgovor na to pitanje. Niko nema, jer je stvarno individualno.

Ja sam “zbog” FLEX programa propustila celu treću godinu srednje škole u Srbiji. Nisam imala časove srpskog, matematike, biologije, hemije… I dalje ne znam geografiju Srbije i srednji vek najbolje, ali sam dobila skroz novo i mnogima zauvek nepoznato iskustvo života i snalaženja u drugoj državi, u stranoj porodici, pohađanja njihove škole, odrastanja u drugačijem mentalitetu koji sam naučila da prepoznam i razumem. I meni je to mnogo važnije i vrednije.

Da, godina u inostranstvu mi je priznata i uspešno sam završila srednju i upisala fakultet. Najverovatije ćete i vi. Nije ideja ni jednog programa da vas sputa i unazadi u odnosu na vršnjake i kolege. Baš suprotno. Žele da vaš život obogate jednim novim i jedinstvenim iskustvom.

Ako vas stvarno toliko brine i ako mislite da bi baš bilo užasno da propustite jednu godinu škole kod kuće, geografiju Srbije ili Obrenoviće, onda ponesite sve knjige sa sobom i učite dok ste tamo. Niko vam neće braniti. Nećete možda dobiti podjednako dobro iskustvo, ali i to je okej, ako vi tako odlučite 🤷

Ako te interesuje da saznaš više o različitim prilikama za razmene tokom srednje škole, fakulteta i kasnije, zaprati moj Instagram i Tiktok, jer tamo delim dodatne informacije i savete za prijavljivanje.

Dodatno, ako želiš da saznaš kako izgleda razmena za Ameriku preko FLEX programa i kakvo je bilo moje iskustvo, možeš da prelistaš moju eKnjigu Ali metar moga sela, Amerika cela, koju sam napisala kako bih podelila najznačajnije momente sa razmene i šta sam sve naučila.


Kao i uvek, za sva pitanja i nedoumice, stojim ti na raspolaganju ovde u komentarima, na mrežama koje su linkovane na dnu strane, kao i na mejl marija@overthinker.rs

Do tada, #čitamose 🛫🌏

(Visited 334 times, 1 visits today)