Overthought by Razmene i putovanja

Kako funkcioniše FLEX program razmene?

Saznaj šta je FLEX program razmene, kako funkcioniše, kako se prijavljuješ i na šta je bitno da obratiš pažnju kako bi ti dobio priliku da provedeš 10 meseci u Americi!

Ako se čitamo već neko vreme, verovatno znaš da je cela moja priča krenula kada sam sa 16 godina (na kraju druge godine srednje) otišla u Ameriku na deset meseci, i to besplatno. Tamo sam živela u američkoj host porodici, išla u američku srednju školu i završila njihovu četvrtu godinu – senior year, sve zahvaljujući FLEX programu razmene i stipendiji koju sam dobila🎓.

Pored toga što je sam odlazak u Ameriku jedno super kul iskustvo koje se ne pruža svima, pravi razlog zašto pišem toliko o svojoj razmeni jeste što je to zaista nešto što mi je promenilo život, omogućilo mi da imam OverThinker🧠 i pomažem mladima da rade na sebi i svojoj karijeri. Meni bilo neprocenjivo za moj lični i profesionalni razvoj, tako da ove školske godine radim na tome da podstaknem veći broj mladih da odu na neku razmenu, izađu iz svoje zone komfora i nauče više o sebi.

Više informacija o FLEX programu, procesu selekcije, odlasku na razmenu delim polako na svom Instagram i Tiktok nalogu, ali u nastavku pišem sve osnovne informacije, kako bi bile sačuvane na jednom mestu. Ako te interesuje da se i ti prijaviš i provedeš 10 meseci u Americi, ili znaš nekog ko je takav, sačuvaj ovaj tekst i podeli ga dalje 🤗

Povratak u Srbiju 2019. godine ✈️🏠

Šta je FLEX program?

FLEX ili ti Future Leaders Exchange je program kulturne razmene finansiran od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država, koji sprovodi američki Stejt Department u saradnji sa nevladinom organizacijom koja se zove Američki savet za međunarodno obrazovanje koja ima kancelarije u različitim država širom sveta. Cilj programa jeste postizanje boljeg razumevanja između Amerikanaca i ljudi iz država ranije bliskih bivšem Sovjetskom Savezu, kroz razmenu srednjoškolaca na period od 10 meseci 📅.

Srednjoškolci iz Srbije koji dobiju stipendiju da odu na FLEX program imaju mogućnost da jednu školsku godinu besplatno provedu kao američki tinejdžeri, idu u američku srednju školu, žive u američkoj porodici, uče o njihovom životu i kulturi i sa njima podele više o svojoj državi i tradiciji. Tokom tih deset meseci, oni su praktično kulturni ambasadori svoje zemlje u Americi 😊

Za ovu vrstu razmene mogu da se prijave srednjoškolci iz Srbije, Crne Gore, Grčke i Mađarske i Rumunije preko FLEX programa, a srednjoškolci iz Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Turske preko YES programa (Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study programa). Oba funkcionišu po istom principu, samo su za druge države i drugačije se zovu. Inače su uslovi i proces prijavljivanja skoro pa isti 🤷.

Više o tome podelila sam u videu na svom Instagramu, pa baci pogled.

Kako funkcioniše razmena?

Kao što sam spomenula gore, FLEX program je program kulturne razmene, koji srednjoškolce iz Srbije, ali i drugih zemalja, šalje u Ameriku na deset meseci da tamo vide i iskuse kako žive njihovi američki vršnjaci i da im prenesu kako izgleda život u njihovoj zemlji 🤩.

Nakon otvaranja prijava, svi zainteresovani učenici se prijavljuju za FLEX program i prolaze nekoliko krugova selekcije. Od hiljade i hiljade koji se prijave, između 40 i 50 njih bude izabrano i dobije punu stipendiju kako bi mogli da učestvuju u FLEX programu te školske godine 💪. Američki savet za međunarodno obrazovanje zatim finalistima programa za datu godinu pomaže da dobiju vize za boravak u Americi, da pronađu host porodicu sa kojom će živeti deset meseci, da se upišu u američku srednju školu, organizuje njihovo putovanje u Ameriku i prati njihov boravak tamo.

Sve od vize, preko avionskih karata, do osnovnih potrepština tamo je pokriveno stipendijom koju učenici dobiju i džeparcem koji primaju 10 meseci (kada sam ja bila je iznosio $125) za lično trošenje (telefon, izlasci, odeća, sredstva za ličnu higijenu i slično). Ako neko hoće da kupuje nešto što je skuplje, što ne može sam da isplati iz džeparca, to jedino treba on sam da pokrije novcem koji će mu poslati porodica iz njegove države (od kuće) 💰.

Ideja programa je da ti možeš tamo da živiš što bliže prosečnom američkom tinejdžeru tako da je najveći broj stvari pokriven, ali od tebe zavisi da li će ti to biti dovoljno, da li i koliko će ti tvoji slati od kuće 🤷.

Koji su uslovi za prijavljivanje za FLEX razmenu?

Za konkurisanje na FLEX program je potrebno da ispuniš jako jednostavne uslove:

  • da si trenutno učenik ili učenica osmog razreda osnovne škole (za CG je to deveti razred) ili prvog i drugog razreda srednje škole (nebitno da li gimnazije ili srednje stručne škole) ✅,
  • da si rođen to jest rođena između 15. jula 2006. godine i 15. jula 2009. godine ✅,
  • da imaš najmanje dobar uspeh u školi (3,0 prosek) ✅,

i to je to! Jedini uslovi za prijavljivanje jesu da ispunjavaš starosne kriterijume i da su ti ocene u školi okej (ne moraju da budu sjajne, niti prilikom konkurisanja imaju prednost učenici sa boljim uspehom). Ako čekiraš sve tri gore navedene tačke, možeš od 1. avgusta da se prijaviš za FLEX program razmene! 🌎

Deo generacije 2018/2019.

Kako se prijavljuješ za FLEX program?

Kao što sam napisala gore, prijavljivanje za FLEX program počinje 1. septembra svake godine i traje do sredine oktobra, to jest 10. oktobra sada (2023. godine) za generaciju programa 2024/2025. Možeš da se prijaviš onlajn na ovom sajtu, i to je prvi krug selekcije. FLEX program ima nekoliko krugova selekcije koji su eliminatornog karaktera. Ne mogu svi koji se prijave da odu u Ameriku, tako da posle svakog kruga dobiješ informaciju da li si prošao tj. prošla dalje u sledeći, kada će se sledeći krug održati i gde 🤔.

📣 Prvi krug je onlajn na linku i sastoji se iz nekoliko kratkih pitanja na engleskom jeziku na foru “kako bi reagovao/la kada bi….” ili “šta bi radio/la kada bi…”, “da li si nekad imao/la situaciju da…. Šta si uradio/la?”. Ti takođe odgovaraš na engleskom, u jednom do dva pasusa kako bi reagovao/la u datoj situaciji to jest šta bi uradio. Mnogi učenici ovo zovu esejskim pitanjima, iako se od tebe ne očekuje da napišeš ceo sastav ili esej, samo da u nekoliko rečenica daš svoj odgovor.

Naredni krugovi su slični, mešano uživo i onlajn, na istu foru pitanja o tvojim željama i strahovima vezanim za Ameriku i snalaženju u hipotetičkim situacijama koje bi mogle da ti se dese. Na osnovu tvojih odgovora na pitanja, oni gledaju kakva si ti ličnost i kako bi se snašao da si u takvom problemu 🧠. Ne gleda se tvoj prosek iz škole dokle god si dobar ili nešto više od toga. Takođe se ne razmatra tvoje znanje engleskog dokle god umeš da se sporazumeš (a to proveravaju tako što je testiranje na engleskom). Glavni kriterijum za izbor učenika koji će proći i otići u Ameriku jesu odgovori na pitanja to jest njihov karakter.

Iako u Americi nisi sam(a), treba da budeš samostalan/na, da se trudiš da nalaziš i kreiraš prilike za učenje o Americi i američkoj kulturi i prenošenje znanja o tvojoj zemlji.

Volontiranje na gradskom Thanksgiving festivalu 🦃

Šta se dešava sa tvojom školom u Srbiji dok si ti na FLEX razmeni?

Ako te izaberu da naredne školske godine odeš u Ameriku na deset meseci, ti tamo živiš u američkoj porodici i ideš u američku srednju školu, kao što bi išao/išla u srednju ovde, bilo da si iz gimnazije ili srednje stručne. Tamo su sve škole iste, opšteg tipa i ti možeš da biraš predmete koje ćeš da slušaš, kako bi naučio nešto novo ili ostao u toku sa temama koje učiš u školi u Srbiji. Normalno radiš testove kao i Amerikanci na časovima, dobijaš ocene i završavaš taj razred 🧑‍🏫.

Kada dođe vreme da se vratiš u Srbiju, za diplomu o završenom razredu u Americi tražiš apostil pečat kojim se potvrđuje da je diploma kao dokument ispravna (više o tome imaš ovde), prevodiš je kod notara i šalješ Ministarstvu prosvete da ti priznaju da si stvarno taj razred završio/la u Americi (više o tome imaš ovde) i nastavljaš dalje školovanje u Srbiji normalno sa svojim odeljenjem 📄.

FLEX je program kulturne razmene, tako da se oni ne bave overavanjem tvoje diplome umesto tebe, već taj deo radiš sam. Oni ti daju osnovne informacije koje sam i ja navela gore, ali nije njihova odgovornost da se to desi. Ti sam prevodiš i šalješ dokumenta gde treba. To je rizik koji ti preuzimaš 🤷 Iako proces nije komplikovan i težak i iako se skoro svima (99/100 slučajeva) prizna normalno godina u Americi, treba da znaš i da budeš spreman za to.

U istoriji FLEXa u Srbiji, mislim da se samo jednom desilo da je neko ponavljao godinu, i to je dečko sam izabrao da ponavlja, pošto je ovde išao u specijalno odeljenje za nadarene učenike 🙃. Svi mi ostali ako smo iz gimnazije samo nastavljamo normalno, a ako smo iz stručne škole dobijemo nekoliko predmeta koje škola proceni kao najvažnije da polažemo naknadno i isto nastavljamo dalje.

Drugaricama sam pravila društvo na njihovoj maturi 😀

To su sve osnovne informacije i najčešća pitanja o FLEX programu razmene u Srbiji. Kao što sam napisala gore, YES program je jako sličan, kao i FLEX programi u drugim zemljama, tako da ne propustite priliku da se prijavite ako vas zanima. Za detaljnije informacije, pretražite FLEX program pa vaša zemlja (na primer FLEX program Crna Gora) ili YES program pa vaša zemlja (na primer YES program Bosna) i naći ćete zvanični sajt sa svim informacijama.

Više o mom iskustvu sa razmene u Americi možete da pročitate u mojoj eKnjizi Ali metar moga sela Amerika cela gde sam izdvojila najvažnije lekcije koje sam naučila u Americi, stvari koje su meni pomogle dok sam bila tamo, kao i slike nekih lepih iskustava iz tih 10 meseci 😁

Takođe, u ranijim tekstovima sam podelila koje sve razmene postoje za srednjoškolce ako FLEX nije za tebe, koliko je meni značila FLEX razmena i šta posle razmene, ako se plašiš da se nećeš snaći nakon 10 meseci provedenih u Americi.

Ako nisi siguran ili sigurna da li bi te roditelji pustili na FLEX program, ili neki drugi program ovog tipa, možeš da im pokažeš ovaj intervju koji sam uradila sa svojom mamom o njenom razmišljanju i iskustvu kad sam ja sa 16. odlučila da se prijavim i odem u Ameriku 😅✈️ Podelila je zašto je odlučila da me pusti i kako se snašla tokom tih 10 meseci dok sam ja bila tamo, tako da možda bude korisno i tvojima da se pripreme 🤗

Za više sadržaja o FLEX programu razmene, ali i drugim programima za srednjoškolce, zaprati me na Instagramu i TikToku gde kačim stvari svaki dan i odgovaram na vaša pitanja. Ako imaš neku nedoumicu, slobodno pregledaj šta sam objavljivala do sada i javi mi se da razjasnimo sve što treba 🤗

Srećno sa prijavom i javi kako napreduješ 🍀🤞

Do tada, #čitamose 🧠

(Visited 5.833 times, 1 visits today)