Overthought by Studije i studentski život

Konkurisanje za studentski dom

Konkurisanje za smeštaj u studentskom domu – šta ti je potrebno, kako nabaviti i popuniti potrebna dokumenta, saveti mame Overthinkera 👩‍👧🧠

Dragi budući brucoši (i trenutni studenti),

Nakon skoro mesec dana raspusta, nadam se da uživate u odmoru i da ste nahajpovani za početak studentskog života oktobra.

Ako je vaše najduže leto kao i moje, u ovom momentu roditelji i stariji prijatelji na studijama već kreću sa pitanjima šta planiraš za smeštaj, je l’ si razmišljao/la u koji ćeš dom, kad ti kreće faks, je l’ si spreman/na i slično… Isto tako, ako ste kao i ja u tom periodu, apsolutno nemate pojma šta ćete tačno, šta vam je za to potrebno i kako da saznate 🤯

U mojoj porodici je moja mama maher za školu i papirologiju, uvek zna šta treba, kako se nabavlja i kada je najbolje vreme za to. Ona mi je zapravo objasnila kad sam bila brucoš koji mi papiri trebaju i angažovala se da predam svu papirologiju za studentski dom u Beogradu, posle i za kredit i sad je tu da to završimo što brže i bezbolnije (čitaj sa što manje FT1P momenata). Zamolila sam je da mi pomogne da napišem ovaj tekst kako bih objasnila tačno šta treba, kako se šta nabavlja, kako se popunjava i pomognem svima koji možda nemaju iskustva s ovim, ili nemamu mamu maherku za papirologiju 🤷📝.

Dakle, da krenemo 🤓

NAPOMENA #1: Sva dokumenta važe i za starije godine koje konkurišu za dom, samo se umesto proseka iz srednje uzima prosek sa faksa i konkurs se kupuje na samom fakultetu (ne dakle ona sveska iz knjižare) 😁

NAPOMENA #2: Za kolege koje konkurišu za dom po ekonomskoj ceni, ista je procedura, samo je konkurs kasnije, krajem oktobra obično i uverenje o prosečnom mesečnom prihodu po članu porodice nije obavezno, ali može da pomogne da dobijete mesto 🗓️

Moja cimerka Sara i ja, dok smo se premeštale u novi dom krajem prošle školske godine

Sve počinje konkursom

Koji god faks da si upisao ili upisala (čestitam btw još jednom na tome), ako je u drugom gradu, moraš da razmišljaš o smeštaju. Za slučaj da uzimaš stan, obavezno pregledaj studentske grupe, popularne sajtove i angažuj prijatelje iz tog grada, kako bi što brže našao ili našla nešto kasvetno što ne košta ko Sveti Petra kajgana (po situaciji u Beogradu i Nišu cenim da ni u drugim gradovima nije bajno sa nekretninama).

Za slučaj da planiraš dom i ispunjavaš uslove za dobijanje učeničkog/studentskog smeštaja, na stranici Studentskog centra svog univerziteta možeš da nađeš konkurs raspisan od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kako za budžetska mesta, tako i za tržišno-ekonomska mesta u domovima (za studente koji iz nekog razloga nisu na budžetu ili nisu imali dovoljno bodova da dobiju dom po budžetskim cenama).

U nastavku delim sajtove Centara, pa izaberi koji se odnosi na tebe i potraži odgovarajući dokument konkursa za smeštaj za 2023/2024 školsku godinu.

Iako su Studentski centri različiti, papiri koje traže za konkurisanje za smeštaj su isti za sve. Postoji određena univerzalna konkursna dokumentacija koja se predaje koja treba da sadrži sledeće:

  • Prijavu za studentski dom – ovo se kupuje u samom studentskom domu gde je glavna kancelarija studentskog centra gde se konkuriše za tvoj univerzitet. Ovaj dokument ti popunjavaš kada predaješ dokumentaciju na licu mesta, jako je jednostavan, ne brini se za ovo previše.
  • Overene fotokopije svedočanstava – iskopiraš svedočanstva za sve četiri godine srednje kod notara (ako navedeš da je za upis na faks ili za konkurisanje za dom bi trebalo da je besplatno, barem je za moju generaciju tako bilo) i sačuvaš to u jednoj fasciklici. Moguće je da konkurs navodi da možeš da doneseš i originale, ali iz iskustva kažem da je fotokopija bolja, za slučaj da ti originalna svedočanstva zatrebaju za nešto drugo. Originale možda zatraže da nosiš na uvid uz fotokopije, to isto piše na obaveštenju, ali obično nije obavezno da se ponesu.
  • Uverenje o upisu date godine studija prvi put (*za budžetska mesta ili generalno uverenje za ekonomska mesta) – ovo je potvrda koju si dobio/dobila kad si upisivao/upisivala fakultet, koja sadrži neke tvoje informacije, pečat faksa i potpis žene iz studentske službe. Za slučaj da si zagubio ili zagubila ovo, bez brige, 100% ima da se kupi u knjižari faksa, tako da idi uzmi i sa indeksom odnesi ženi iz studentske da ti pečatira ponovo. Ova potvrda je dokument zbog kojeg ćeš najčešće da ideš u studentsku, jer se traži i u dokumentaciji za stipendiju ili kredit, za GSP kartice sa popustom i još 500 stvari koje će ti trebati dok studiraš.
  • Uverenje o prosečnom mesečnom prihodu po članu porodice (1.1.2023. – 30.06.2023.) – ovo je papir koji buni najveći broj brucoša i roditelja, ali obećavam da nije raketna nauka.

Pošto je ovo deo sa kojim najviše kuburimo, objašnjavam ga detaljno u nastavku:

Uverenje o prosečnim prihodima:

Uverenje se kao dokument preuzima sa stranice Studentskog centra (ako nije naznačeno, stoji link obično u konkursu), ili kupuje na blagajnama studentskih domova. Isto je za sve univerzitete tako da iskoristi link koji sam stavila.

Ovako izgleda uverenje

Uverenje se radi u dva primerka, na oba ti popunjavaš informacije na samom vrhu (pre tabelice) i prve tri kolone tabelice. Dodatno, pored ovog uverenja, kako bi ljudi u Upravi za obrazovanje, kulturu i sport mogli da popune ostalo, potrebno je da dostaviš sledeća dokumenta:

  • Potvrda o visini primanja za sve punoletne zaposlene članove tvog domaćinstva (koje daje poslodavac ako rade u privatnoj ili državnoj firmi, ili poreska uprava ako imaš nekog preduzetnika) za period od 1. januara do 30. juna 2023.
  • Potvrda o visini penzije iz lokalnog PIO fonda za sve penzionere u tvom domaćinstvu, takođe za period od 1. januara do 30. juna 2023.
  • Potvrda o redovnom školovanju za sve maloletne članove tvog domaćinstva ako su dovoljno veliki da idu u školu
  • Potvrda o nezaposlenosti za sva punoletna nezaposlena lica u tvom domaćinstvu
  • Uverenje o (ne)postojanju drugih oporezivih prihoda za sve punoletne članove tvog domaćinstva iz lokalne filijale Ministarstva finansija (na primer iz izdavanje nekretnina, poseda i slično)

Kad se svi ovi papiri izvade, nose se u Upravu za obrazovanje, kulturu i sport u tvom gradu, odsek za obrazovanje, i za oko dve nedelje oni vraćaju popunjen primerak Uverenja (drugi zadržava opština), koji nama treba za konkurisanje za dom.

Sva dokumenta koja sam napomenula na početku i popunjeno uverenje nosiš u Studentski centar na adresi koja je navedena u konkursu za tvoj univerzitet, za Univerzitet u Beogradu je to Studentski dom Karaburma na primer, u roku koji piše (na primer između 1. i 15. septembra) i čekaš da izađe rang lista. Obavezno ponesi ličnu kartu i indeks, radi potvrde da si to ti i to je to.

Ako se nađeš na listi, čestitam, dobio to jest dobila si smeštaj. Ako ne, znaj da je prva lista preliminarna i da imaš pravo na žalbu. Znam ljude koji su uspeli da se izbore za mesto nakon što prvo nisu bili dobro rangirani, tako da bez brige.

Ako ni nakon žalbe ne dobiješ mesto po budžetskoj ceni, postoji i konkurs za mesta po tržišno-ekonomskim cenama, koje jesu skuplje, ali su svakako niže od cene iznajmljivanja stana.

Šta nakon što dobiješ mesto u domu, kako se bira dom i koje savete izdvajam za izbor doma pišem nekom sledećom prilikom, tako da stay tuned 🔜

Do tada, uživaj u letu i #čitamose 🏖️💻🧠

(Visited 8.291 times, 1 visits today)