Overthought by Razmene i putovanja

Besplatne razmene i drugi programi za srednjoškolce

Saznaj koje sve razmene i drugi programi postoje za srednjoškolce, kakvo je iskustvo ljudi koji su bili i kako da se i ti prijaviš! 🌏

Ako čitaš moj blog već neko vreme, znaš da je cela moja priča krenula kada sam sa 16 godina, na kraju druge godine srednje, otišla u Ameriku 🗽 na deset meseci besplatno. Malo je reći da mi je to iskustvo promenilo život i motivisalo me da pokušam da podstaknem više mladih da se oprobaju u nečemu sličnom, kako bi i oni izašli iz svoje zone komfora, proputovali svet i saznali više o sebi 🤗.

Kako sam skoro tri godine radila u nevladinom sektoru, u organizacijama koje se bave edukacijom mladih kroz radionice, konferencije, razmene i druge aktivosti i sarađujem sa organizacijama širom Srbije i regiona koje rade isto to, u nastavku delim koji su to tačno programi koji nude razmene za srednjoškolce i studente! 🛫

Pa, počnimo ispočetka….

Druga grupa FLEX stipendista 2018. na putu za Ameriku 🗽

Kakve sve razmene postoje za mlade?

Kada sam se ja prijavljivala za moju prvu razmenu, FLEX program razmene u SAD, nisam znala da je to jedna od dužih (10 meseci) i da postoje brojne prilike kraće od toga, kao i nekoliko dužih. Takođe, nisam znala da postoje razmene koje ti nude mogućnost da budeš u zemljama Evrope, Azije, Afrike, Australije i slično, samo treba da se istraži lepo.

S tim na umu, pre odlaska na svoju prvu razmenu, važno je da vidiš šta bi tebi odgovaralo po pitanju trajanja i tipa razmene, kako posle ne bi ostao ili ostala u problemu nakon što se vratiš.

Razmena na koju sam ja otišla, FLEX, se kategoriše kao kulturna razmena između Srbije i Amerike, gde moje ocene nisu bile presudne da se prijavim, kao ni moje ocene tamo kako bih ostala, već je glavna ideja bila da ja iskusim život u Americi, njihovu svakodnevnicu (koja je podrazumevala da idem u njihovu školu i živim sa američkom porodicom u njihovoj kući), a da njima prenesem kako izgleda život u Srbiji, to jest da kroz upoznavanje mene oni upoznaju moju državu.

Drugi tip razmene koji postoji jesu akademske razmene, koje obično traju jednu ili dve godine gde ocene i te kako jesu bitan faktor kada se prijavljujete. Takođe, dok ste tamo, od vas se očekuje da imate određeni prosek i da opravdate njihova očekivanja zbpg kojih su vas poslali – da svojim potencijalom i rezultatima poboljšate njihovu školu. Kod ovakvih razmena obično živite u nekom učeničkom ili studetskom domu (ovakve razmene obično šalju srednjoškolce da budu deo nekog predfakultetskog programa u nižim koledžima, zbog čega je su i smešteni u studentskom domu), a stipendija koju razmena daje pokriva vam školovanje i smeštaj tamo.

Jedan program koji nudi ovakav tim razmene za učenike prve i druge godine jeste HMC program koji nudi pune i delimične stipendije za školovanje u Velikoj Britaniji.

Takođe postoji i UWC program za učenike druge i treće godine srednje škole koji nudi stipendije za školovanje na nekom od 18 od međunarodnih UWC koledža po poznatom IB programu.

Treći tip razmene jesu kraće kulturne razmene i specijalizovani treninzi koji mogu da budu na bezbroj različitih tema, obično su kombinacija dve teme koje nisu mnogo povezane (skoro sam na primer videla planinarenje i rodnu ravnopravnost) ali zajedno daju mogućnost za kreativne aktivnosti i radionice. Ove razmene mogu da traju do nekoliko nedelja i najčešće su za učenike koji u trenutku odlaska imaju 18 godina, ali se dešavaju izuzeci, zbog čega ih i pominjem.

Najpopularniji i najrasprostranjeniji su Erasmus + programi razmena i treninga koje sprovodi i promoviše više različitih organizacija širom Srbije – Youth workers alliance, Navissos Serbia, Širi dalje. Organizacija Mladi istraživači Srbije takođe nudi kul prilike za treninge i kampove u Srbiji i inostranstvu, neki od kojih su dostupni i za mlađe od 18 godina. Više informacija je dostupno na njihovom sajtu.

Više o iskustvu na Erasmus + razmeni imate u tekstu na sajtu Unbox haba, Resurs centra za mlade o obrazovanju koji sam vodila

Program koji i sama mogu da preporučim za srednjoškolce koji su punoletni i sve studente jesu AIESEC volonterske prakse, koje obično traju nekoliko nedelja i za koje možeš da biraš državu u koju bi da odeš i temu kojom bi da se baviš tamo, u okviru koje ćeš i da obavljaš neke obaveze na volonterskoj bazi. Ja sam trebala da idem na Kipar leto 2020. i da se bavim kreiranjem sadržaja, ali me je korona malo skrenula s tog puta 😅

Dodatno, pošto su ovo sve razmene koje organizuju organizacije koje nisu striktno vezane za školu, raspitajte se da li postoji neki školski programi za razmene, to jest da li vaša škola ima sklopljenu saradnju sa nekom školom u drugom gradu, ili drugoj državi, u kojem slučaju ona može da radi razmenu svojih učenika, koja je negde između kulturne i akademske, mešavina, i može da traje od nekoliko dana do nekoliko meseci. Ove razmene su česte u školama sa bilingvalnim odeljenjima, ali postoje i moguće su i za učenike koji su na drugim smerovima. Moja bivša srednja škola je skoro imala projekat sa školom iz Danske i Holandije pa su išli u posetu njima, kratku razmenu, vezanu za klimatske promene i održivi razvoj.

Školski programi se najčešće realizuju preko Erasmus + programa, mada verujem da postoje i drugi vidovi saradnje između škola koji omogućavaju razmene učenika.

Više o projektu i samoj razmeni pročitajte na njihovom Instagramu

Naravno, svi programi koje sam gore navela su besplatni ili jako jeftini za srednjoškolce (eventualno plaćate prevoz, ostalo vam bude obezbeđeno), tako da napominjem da postoje i plaćeni koji funkcionišu po sličnom principu, ako si zainteresovan/na i imaš sredstava da sam/a sebi priuštiš ovakvo iskustvo. Tokom moje godine na razmeni u Americi, moja host sestra iz Danske i drugarice iz Italije, Špaije i Nemačke su sve došle na plaćenim programima, tako da verujem da dobijate jako slično iskustvo.

Četiri države na jednoj slici 🗺️

Ako te interesuje da saznaš više o prilikama za razmene u Americi, zaprati moj Instagram i Tiktok, jer tamo delim dodatne informacije o programu razmene na koji sam ja išla, FLEX (Future Leaders Exchange) programu i savete za prijavljivanje.

Dodatno, ako želiš da saznaš kako izgleda razmena za Ameriku i kakvo je bilo moje iskustvo, možeš da prelistaš moju eKnjigu Ali metar moga sela, Amerika cela, koju sam napisala kako bih podelila najznačajnije momente sa razmene i šta sam sve naučila.

Kao i uvek, za sva pitanja i nedoumice, stojim ti na raspolaganju ovde u komentarima, na mrežama koje su linkovane na dnu strane, kao i na mejl marija@overthinker.rs.

Do tada, #čitamose 🛫🌏

(Visited 5.778 times, 4 visits today)