Overthought by Razmene i putovanja

Kako funkconiše UWC program za srednjoškolce

Saznaj šta je UWC program, kako funkcioniše, kako se prijavljuješ i na šta je bitno da obratiš pažnju kako bi ti dobio priliku da provedeš 2 godine na nekom od 18 međunarodnih UWC koledža!

Ako se čitamo već neko vreme, verovatno znaš da je cela moja priča krenula kada sam sa 16 godina (na kraju druge godine srednje) otišla u Ameriku na deset meseci, i to besplatno. Tamo sam živela u američkoj host porodici, išla u američku srednju školu i završila njihovu četvrtu godinu – senior year, sve zahvaljujući FLEX programu razmene i stipendiji koju sam dobila 🎓.

Pored toga što je sam odlazak u Ameriku jedno super kul iskustvo koje se ne pruža svima, pravi razlog zašto pišem toliko o svojoj razmeni jeste što je to zaista nešto što mi je promenilo život, omogućilo mi da imam OverThinker 🧠 i pomažem mladima da rade na sebi i svojoj karijeri. Meni bilo neprocenjivo za moj lični i profesionalni razvoj, tako da ove školske godine radim na tome da podstaknem veći broj mladih, srednjoškolaca i studenata, da odu na neku razmenu, volontranje ili praksu u inostranstvu, izađu iz svoje zone komfora i nauče više o sebi.

Više informacija o FLEX programu za učenike osmog razreda, prve i druge godine srednje škole, procesu selekcije, odlasku na razmenu podelila sam u prethodnim tekstovima na svom blogu, Instagram i Tiktok nalogu, tako da obavezno baci pogled ako te to zanima. Pored FLEXa, postoji veliki broj drugih međunarodnih programa za mlade, koje isto želim da podelim sa tobom.

U nastavku delim malo više informacija o UWC programu u Srbiji, akademskom programu za srednjoškolce da dve godine provedu na nekom od međunarodnih UWC koledža i pohađaju IB program, dakle ponovo nekoj vrsti “razmene”.

Ako te interesuje da se i ti prijaviš i provedeš dve godine na nekim od najprestižnijih škola širom sveta, ili znaš nekog ko je takav, pročitaj ovaj tekst i podeli ga dalje 🤗

Više o iskustvu na UWC programu razgovarala sam sa Vukašinom Vasiljevićem, mojim prijateljem koja je trenutno na Pearson koledžu u Kanadi 🔥

Šta je UWC program?

UWC program tj. United World Colleges program kako se zvanično zove je međunarodni pokret koji mladima iz preko 150 zemalja širom sveta nudi mogućnost pohađanja nekih od najprestižnijih koledža na dve godine, kroz IB program. Cilj programa je da kroz pružanje najkvalitetnijeg mogućeg obrazovanja poveže mlade iz različitih kultura i država kako bi zajedno radili na kreiranju i pokretanju društveih promena 🌎💪.

Srednjoškolci iz Srbije koji dobiju stipendiju da odu na UWC program na neki od 18 međunarodnih UWC koledža imaju mogućnost da dve školske godine provedu pohađajući prestižan IB program, žive na kampusima koledža zajedno sa drugim učenicima iz inostranstva, uče o njihovom životu i kulturi i sa njima podele više o svojoj državi i tradiciji. Tokom te dve godine, oni dobijaju neverovatnu priliku da uče i razvijaju se u posebnom, multikulturalnom okruženju, uz jako kvalitetno obrazovanje 📝🧠🏫

Za ovu vrstu programa mogu da se prijave srednjoškolci iz više različitih zemalja, ceo spisak je dostupan ovde, zajedno sa informacijom o nacionalnom komitetu koji u toj državi sprovodi UWC program i radi testiranje. U svakoj državi program funkcioniše po istom principu, samo se razlikuju rokovi za prijavljivanje 🤷.

Kako funkcioniše UWC program?

Kao što sam spomenula gore, UWC program srednjoškolcima nudi pune i delimične stipendije za dvogodišnje obrazovanje na nekim od najprestižnijih koledža širom sveta 🤩.

Nakon otvaranja prijava sredinom leta, pa sve do 10. decembra, svi zainteresovani učenici se prijavljuju za UWC program i prolaze nekoliko krugova selekcije. Od svih koji se prijave, između 5 i 10 dobija ponuđenu stipendiju za školovanje na nekom od 18 UWC koledža, u zavisnosti od toga koji koledži ponude mesto kom nacionalnom komitetu 🎓. Nakon što im je ponuđeno mesto na određenom koledžu, studenti biraju da li žele da prihvate stipendiju i kreću sa pripremama za odlazak ✅.

Za razliku od FLEX programa gde je sve od vize, preko avionskih karata, do osnovnih potrepština tamo pokriveno stipendijom koju učenici dobiju i džeparcem koji primaju dok su tamo, UWC program putem stipendije pokriva troškove školarine koja uključuje nastavu i dom u kojem učenici žive, zajedno sa ishranom. Viza i troškovi putovanja do tamo mogu da budu pokriveni stipendijom, ali i ne moraju, zavisi od koledža, a novac za trošenje dok su tamo, putovanja i slično pokriva svaki učenik za sebe 💰.

Ideja programa je da ti možeš tamo da dobiješ najkvalitetnije moguće obrazovanje i da se kroz nastavne i vannastavne aktivnosti koje koledž i studenti na kampusu organizuju bolje upoznaš sa drugim učenicima i njihovim kulturama, da njih upoznaš sa svojom i da kroz međusobnu razmenu svi porastete u bolje osobe i buduće pokretače promena 🤷.

Koji su uslovi za prijavljivanje za UWC program?

Za konkurisanje na UWC program je potrebno da ispuniš jako jednostavne uslove:

  • trenutno si učenik ili učenica drugog ili trećeg razreda srednje škole ✅,
  • želiš da doprineseš kreiranju boljeg sveta, kroisteći stečena znanja i veštine, kao i lično iskustvo ✅,
  • veruješ da imaš “UWC faktor” (intelektualnu radoznalost i motivaciju, aktivnu posvećenost, socijalne kompetencije, snagu, ličnu odgovornost i integritet, motivaciju za doprinosom i promocijom vrednosti UWC programa) ✅,

i to je to! Jedini uslovi za prijavljivanje jesu da ispunjavaš starosne kriterijume i da se prepoznaješ kao deo UWC pokreta. Ako čekiraš sve tri gore navedene tačke, možeš do 10. decembra da se prijaviš za UWC program stipendije! 🌎

Kako se prijavljuješ za UWC program?

Kao što sam napisala gore, prijavljivanje za UWC program je otvoreno do 10. decembra za generaciju programa 2023/2024. Možeš da se prijaviš tako što ćeš popuniti onlajn prijavni formular na ovom sajtu, i to je prvi krug prijava. UWC program ima nekoliko krugova koji su različitog tipa. Ne mogu svi koji se prijave da dobiju stipendiju, tako da posle svakog kruga dobiješ informaciju da li si prošao tj. prošla dalje u sledeći, kada će se sledeći krug održati i gde, kako će izgledati i slično 🤔.

📣 Prvi krug je onlajn i radi se o popunjavanju onlajn prijavnog formulara na platformi SurveyMonkey gde se od tebe traži da podeliš neke osnovne informacije o sebi, aktivnosti u kojima si učestvovao/la u srednjoj školi, dva kratka “eseja” o tome šta planiraš posle srednje (do 100 reči) i šta bi uradio/la da imaš čarobni štapić (300-400 reči). Sva pitanja su na engleskom, jer je važno da znaš jezik ako planiraš da pohađaš neki UWC međunarodni koledž, ali u okviru prijave postoji i prevod na srpski.

Pored informacija o tebi i pitanja otvorenog tipa (takozvanih “esejskih” pitanja), potrebno je da priložiš jednu akademsku preporuku (nastavnika ili profesora), jednu vanakademsku preporuku (na primer trenera, timlidera na nekom volontiranju ili slično) i jednu neformalnu preporuku, koja nije obavezna, ali može da znači. U prijavi postoji prostor i da prikačiš skrenirane diplome i druga priznanja koja imaš, iz škole ili van nje.

Nakon što završiš ovaj prvi krug prijave, dobićeš informaciju o tome da li si prošao ili prošla u drugi krug selekcije koji se odvija u vidu grupnog intervjua. U ovom krugu, zajedno sa ostalim kandidatima UWC programa za Srbiju razgovaraš na različite date teme (na srpskom jeziku) dok komisija u glavnom sačinjena od bivših učenika UWC-a ili ljudi uključenih u rad nacionalnog komiteta ocenjuju tvoje zalaganje po nekoliko kriteirjuma.

Grupni intervjui se održavaju uživo, obično u Beogradu. Kandidati se ocenjuju na osnovu kvaliteta diskusije, učešća u diskusiji, poštovanja različitih mišljenja i posedovanja UWC faktora sa bodovima 0, 1, ili 2 koji se na kraju sabiraju u ukupnu ocenu kandidata 💫📊.

Nakon grupnog intervjua, naredni krug je onlajn individualni intervju sa komisijom od 5-6 članova UWCa (nacionalni komitet date države) koji će sa tobom pričati o tvojim ličnim mišljenjima, uspesima i željama kako bi te bolje upoznali i procenili da li bi bio ili bila dobar novi član UWC zajednice. U ovom poslednjem krugu ti takođe dobijaš priliku da bolje upoznaš UWC pokret i ljude koji stoje iza istog u tvojoj zemlji 🌎. 

Više o iskustvu na UWC programu razgovarala sam sa Vukašinom Vasiljevićem, mojim prijateljem koja je trenutno na Pearson koledžu u Kanadi 🔥

Šta se dešava sa tvojom školom dok si ti na UWC programu?

Ako te izaberu za stipendiju za školovanje na nekom od 18 međunarodnih UWC koledža, ti tamo živiš na njihovom kampusu i ideš u školu po IB programu, o kom možeš više da saznaš ovde. U okviru UWC programa, određeni koledži nude stipendije izabranim državama, tako da pre odlaska dobiješ informaciju gde si prihvaćen, koliko tačno iznosi tvoja stipendija i šta je sve u nju uključeno.

Tamo biraš predmete koje ćeš da slušaš, radiš testove kao i drugi učenici na časovima, dobijaš ocene i praktično završavaš srednju školu kroz IB program 🧑‍🏫.

Nakon što završiš te dve godine IBa, ideja UWC programa je da nastaviš dalje sa svojim obrazovanjem na nekom isto prestižnom fakultetu negde u inostranstvu, tako da ti tokom dve godine tamo imaš podršku profesora da se pripremiš za taj naredni korak. Takođe, kao alumnista UWC programa iz srednje, imaš dodatni benefit stipendije na nekim od najprestižnijih svetskih fakulteta, kao što je na primer LSE (London School od Economics) 😁.

To su sve osnovne informacije i najčešća pitanja o UWC programu. Za dodatne informacije, obavezno pogledajte i zvanični sajt za Srbiju sa svim detaljima o ovogodišnjem konkursu.

Ako te zanimaju razmene i drugi međunarodni programi, ali nisi baš siguran/sigurna da li je to za tebe, kako bi to izgledalo, vredi li otići, više o mom iskustvu sa FLEX razmene u Americi na koju sam išla 2018/2019. možeš da pročitaš u mojoj eKnjizi Ali metar moga sela Amerika cela. Tu sam izdvojila najvažnije lekcije koje sam naučila u Americi, stvari koje su meni pomogle dok sam bila tamo, kao i slike nekih lepih iskustava iz tih 10 meseci 😁

Takođe, u ranijim tekstovima sam podelila koje sve razmene i drugi programi postoje za srednjoškolce ako, koliko je meni značila razmena i šta posle razmene, ako se plašiš da se nećeš snaći nakon nekog vremena provedenog u inostranstvu.

Ako nisi siguran ili sigurna da li bi te roditelji pustili da odeš ovako u inostranstvo, možeš da im pokažeš ovaj intervju koji sam uradila sa svojom mamom o njenom razmišljanju i iskustvu kad sam ja sa 16. odlučila da se prijavim i odem u Ameriku preko FLEX programa razmene 😅✈️ Podelila je zašto je odlučila da me pusti i kako se snašla tokom tih 10 meseci dok sam ja bila tamo, tako da možda bude korisno i tvojima da se pripreme 🤗

Za više sadržaja o programima razmene i prakse, kao i drugim korisnim prilikama za mlade (srednjoškolce i studente) zaprati me na Instagramu i TikToku gde objavljujem svaki dan i odgovaram na vaša pitanja. Ako imaš neku nedoumicu, slobodno pregledaj šta sam objavljivala do sada i javi mi se da razjasnimo sve što treba 🤗

Srećno i javi ako se prijaviš i odeš na neki međunarodni program 🍀🤞

Do tada, #čitamose 🧠

(Visited 1.046 times, 1 visits today)