Overthought by Razmene i putovanja

Kako funkconiše HMC program za srednjoškolce

Saznaj šta je HMC program, kako funkcioniše, kako se prijavljuješ i na šta je bitno da obratiš pažnju kako bi ti dobio priliku da provedeš 2 godine u Velikoj Britaniji!

Ako se čitamo već neko vreme, verovatno znaš da je cela moja priča krenula kada sam sa 16 godina (na kraju druge godine srednje) otišla u Ameriku na deset meseci, i to besplatno. Tamo sam živela u američkoj host porodici, išla u američku srednju školu i završila njihovu četvrtu godinu – senior year, sve zahvaljujući FLEX programu razmene i stipendiji koju sam dobila 🎓.

Pored toga što je sam odlazak u Ameriku jedno super kul iskustvo koje se ne pruža svima, pravi razlog zašto pišem toliko o svojoj razmeni jeste što je to zaista nešto što mi je promenilo život, omogućilo mi da imam OverThinker 🧠 i pomažem mladima da rade na sebi i svojoj karijeri. Meni bilo neprocenjivo za moj lični i profesionalni razvoj, tako da ove školske godine radim na tome da podstaknem veći broj mladih, srednjoškolaca i studenata, da odu na neku razmenu, volontranje ili praksu u inostranstvu, izađu iz svoje zone komfora i nauče više o sebi.

Više informacija o FLEX programu za učenike osmog razreda, prve i druge godine srednje škole, procesu selekcije, odlasku na razmenu podelila sam u prethodnim tekstovima na svom blogu, Instagram i Tiktok nalogu, tako da obavezno baci pogled ako te to zanima. Pored FLEXa, postoji veliki broj drugih međunarodnih programa za mlade, koje isto želim da podelim sa tobom.

U nastavku delim malo više informacija o HMC programu u Srbiji, akademskom programu za srednjoškolce da jednu do dve godine provedu u Velikoj Britaniji, dakle ponovo nekoj vrsti “razmene”.

Ako te interesuje da se i ti prijaviš i provedeš do dve godine u Velikoj Britaniji u nekim od najprestižnijih škola u zemlji, ili znaš nekog ko je takav, pročitaj ovaj tekst i podeli ga dalje 🤗

Više o iskustvu na HMC programu razgovarala sam sa Stašom Vuksanović, mojom prijateljicom koja je trenutno tamo na programu 🔥

Šta je HMC program?

HMC program tj. HMC projects kako se zvanično zove je program koji učenicima 16 različitih zemalja iz Centralne i Istočne Evrope nudi mogućnost pohađanja nekih od najprestižnijih srednjih škola u Velikoj Britaniji na dve godine. Cilj programa je da podstakne bolje razumevanje i prijateljstvo među mladima širom Evrope i da mladima iz bivših komunističkih zemalja pruži iskustvo školovanja u nekim od najboljih institucija na svetu 🌎💪.

Srednjoškolci iz Srbije koji dobiju stipendiju da odu na HMC program u Veliku Britaniju imaju mogućnost da dve školske godine provedu pohađajući englesku školu sa punim ili delimičnim stipendijama, žive u učeničkom domu tamo sa drugim učenicima iz inostranstva, uče o njihovom životu i kulturi i sa njima podele više o svojoj državi i tradiciji. Tokom te dve godine, oni dobijaju neverovatnu priliku da uče i razvijaju se u posebnom, multikulturalnom okruženju, uz jako kvalitetno obrazovanje 📝🧠🏫

Za ovu vrstu programa mogu da se prijave srednjoškolci iz više različitih zemalja, ceo spisak je dostupan ovde, zajedno sa informacijom o organizaciji ili instituciji koja u toj državi sprovodi HMC program i radi testiranje. U svakoj državi funkcioniše po istom principu 🤷.

Kako funkcioniše HMC program?

Kao što sam spomenula gore, HMC program srednjoškolcima nudi pune i delimične stipendije za dvogodišnje obrazovanje u nekim od najprestižnijih škola u Velikoj Britaniji 🤩.

Nakon otvaranja pa sve do 4. decembra, svi zainteresovani učenici se prijavljuju za HMC program i prolaze nekoliko krugova selekcije. Od svih koji se prijave, četvoro dobija punu stipendiju za školovanje na nekom od koledža u Velikoj Britaniji, a šestoro delimičnu, u određenom procentu od školarine 🎓. U zavisnosti od toga, studenti biraju da li žele da prihvate stipendiju i kreću sa pripremama za odlazak ✅.

Za razliku od FLEX programa gde je sve od vize, preko avionskih karata, do osnovnih potrepština tamo pokriveno stipendijom koju učenici dobiju i džeparcem koji primaju dok su tamo, HMC program putem stipendije pokriva troškove školarine koja uključuje nastavu i dom u kojem učenici žive, zajedno sa iskranom. Viza, troškovi putovanja do tamo, novac za trošenje dok su tamo, putovanja i slično pokriva svaki učenik za sebe 💰.

Ideja programa je da ti možeš tamo da dobiješ najkvalitetnije moguće obrazovanje i da se kroz nastavne i vannastavne aktivnosti koje škola i učenički dom organizuju bolje upoznaš sa drugim učenicima i njihovim kulturama, kao i da njih upoznaš sa svojom 🤷.

Koji su uslovi za prijavljivanje za HMC program?

Za konkurisanje na HMC program je potrebno da ispuniš jako jednostavne uslove:

  • da do 1.9. godine prijavljivanja (sada 2022. godine) imaš između 15 i 16 i po godina, to jest da si učenik prve ili druge godine srednje škole ✅,
  • da imaš odlične ocene iz većine predmetа u školi ✅,
  • dа te zanimaju rаzličite oblаsti koje se ne rade nužno u školi ✅,
  • dа engleskim jezikom vlаdаš na zavidnom nivou (jer će svаkodnevno da slušaš nastavu na engleskom i da se družiš sa ljudima gde će ti on biti primarni za sporazumevanje) ✅,

i to je to! Jedini uslovi za prijavljivanje jesu da ispunjavaš starosne kriterijume i da su ti ocene u školi dobre. Ako čekiraš sve četiri gore navedene tačke, možeš do 4. decembra da se prijaviš za HMC program stipendije! 🌎

Kako se prijavljuješ za HMC program?

Kao što sam napisala gore, prijavljivanje za HMC program je otvoreno do 4. decembra za generaciju programa 2023/2024. Možeš da se prijaviš tako što ćeš popuniti prijavni formular po uputstvu datom na ovom sajtu, i to je prvi krug prijava. HMC program ima nekoliko krugova koji su različitog tipa. Ne mogu svi koji se prijave da odu u Veliku Britaniju, tako da posle svakog kruga dobiješ informaciju da li si prošao tj. prošla dalje u sledeći, kada će se sledeći krug održati i gde, kako će izgledati i slično 🤔.

📣 Prvi krug je onlajn i radi se o popunjavanju jednog dokumenta osnovim informacijama o tebi, pisanju kratkog eseja (do 150 reči) o tvojoj motivaciji za prijavljivanjem i pisanju nagrada i diploma koje imaš iz škole i vannastavnih aktivnosti. Sve je dato na engleskom jeziku, ti takođe odgovaraš na engleskom. Iako je navedeno da s epiše esej, ne očekuje se da napišeš ceo sastav ili esej u 150 reči, samo da u nekoliko rečenica daš svoj odgovor.

Ovako izgleda taj obrazac

Nakon što pošalješ ovaj dokument kao prvi krug prijave, dobićeš informaciju o testiranju engleskog jezika koje se dešava sredinom decembra u Beogradu, gde je uslov da učenici ostvare 65 ili više poena kako bi nastavili dalje. Test pokriva osnove razumevanja engleskog jezika i gramatike, sve što se uči u školi, ništa specijalno više od toga 🤓.

Nakon testa engleskog jezika, naredni krug je intervju gde ljudi iz HMCa iz Velike Britanije zapravo procenjuju tvoj karakter i gde oni prvi put posle onog kratkog eseja na početku zaista imaju priliku da te malo bolje upoznaju i vide da li si ti prava osoba koju treba da stipendiraju na dve godine.

Iako tamo nisi sam(a), čak možeš za vreme raspusta u školi da se vraćaš kući, da putuješ, mogu tvoji da te posećuju, treba da budeš samostalan/na, da se trudiš da nalaziš i kreiraš prilike za učenje i razvoj za sebe. To je osnovna ideja programa i to je ono šta oni u suštini traže.

Kroz sva ova tri kruga, ti uporedo sakupljaš dokumentaciju koju ti traže, preporuke profesora, prosek ocena iz porethodnih godina, dokumentaciju za vizu, sve što ti oni navedu u mejlu koji dobiješ nakon što pošalješ inicijalnu prijavu, pa na dalje. Nije ništa strašno, samo treba ispratiti sve lepo, jer je procedura za dobijanje vize dosta naporna zbog sve administracije koja se dešava 📄.

Šta se dešava sa tvojom školom dok si ti na HMC programu?

Ako te izaberu za punu ili delimičnu stipendiju za školovanje u Velikoj Britaniji, ti tamo živiš u učeničkom domu na kampusu i ideš u englesku školu, kao što bi išao/išla u srednju ovde. U okviru HMC programa, određene škole nude stipendije učenicima, tako da pre odlaska dobiješ tu informaciju.

Tamo normalno biraš predmete koje ćeš da slušaš, radiš testove kao i Englezi na časovima, dobijaš ocene i praktično završavaš te dve godine i srednju školu tamo. Te dve poslednje godine srednje se u Velikoj Britaniji zovu sixth form i nakon njih polažeš ispite (A levels) koji su kao kod nas maturski ispiti čime se zapravo završava srednjoškolsko obrazovanje 🧑‍🏫.

Nakon što završiš te dve godine sixth form programa, ideja HMCa je da nastaviš dalje sa svojim obrazovanjem na nekom isto prestižnom fakultetu negde u inostranstvu, možda čak i u Velikoj Britaniji, tako da ti tokom dve godine tamo imaš podršku profesora da se pripremiš za taj naredni korak.

Srbija kao država ne priznaje diplome iz Velike Britanije (ne nostrifikuje ih 🙃) tako da se javlja problem ako posle HMCa želiš da upišeš neki faks ovde kod nas, jer ćeš potencijalno morati da ponavljaš te dve godine koliko si bio ili bila tamo…. Imaj na umu, najveći broj učenika zapravo nastavi dalje i upiše koledž u nekoj stranoj državi, gde im iskustvo iz Britanije bude dodatan plus prilikom prijavljivanja 🤷.

To su sve osnovne informacije i najčešća pitanja o HMC programu. Za dodatne informacije, obavezno pogledajte i zvanični sajt organizacije za Srbiju sa svim detaljima o ovogodišnjem konkursu.

Ako te zanimaju razmene i drugi međunarodni programi, ali nisi baš siguran/sigurna da li je to za tebe, kako bi to izgledalo, vredi li otići, više o mom iskustvu sa FLEX razmene u Americi na koju sam išla 2018/2019. možeš da pročitaš u mojoj eKnjizi Ali metar moga sela Amerika cela. Tu sam izdvojila najvažnije lekcije koje sam naučila u Americi, stvari koje su meni pomogle dok sam bila tamo, kao i slike nekih lepih iskustava iz tih 10 meseci 😁

Takođe, u ranijim tekstovima sam podelila koje sve razmene postoje za srednjoškolce ako, koliko je meni značila razmena i šta posle razmene, ako se plašiš da se nećeš snaći nakon nekog vremena provedenog u inostranstvu.

Ako nisi siguran ili sigurna da li bi te roditelji pustili da odeš ovako u inostranstvo, možeš da im pokažeš ovaj intervju koji sam uradila sa svojom mamom o njenom razmišljanju i iskustvu kad sam ja sa 16. odlučila da se prijavim i odem u Ameriku preko FLEX programa razmene 😅✈️ Podelila je zašto je odlučila da me pusti i kako se snašla tokom tih 10 meseci dok sam ja bila tamo, tako da možda bude korisno i tvojima da se pripreme 🤗

Za više sadržaja o programima razmene i prakse, kao i drugim korisnim prilikama za mlade (srednjoškolce i studente) zaprati me na Instagramu i TikToku gde objavljujem svaki dan i odgovaram na vaša pitanja. Ako imaš neku nedoumicu, slobodno pregledaj šta sam objavljivala do sada i javi mi se da razjasnimo sve što treba 🤗

Srećno i javi ako se prijaviš i odeš na neki međunarodni program 🍀🤞

Do tada, #čitamose 🧠

(Visited 1.015 times, 1 visits today)