Overthought by Profesionalni razvoj

Profesionalni razvoj za mlade – kratak vodič

Šta je to profesionalni razvoj i kako sve mladi mogu da se uključe i aktiviraju, ako su još u srednjoj školi ili na faksu. Kratak vodič part 1 😄

Prošlog petka sam se vratila nazad kući u Niš da vidim porodicu i da prisustvujem konferenciji Digitalk koja se održavala u hotelu Tami (Nišlije znaju gde je to). Iako nisam planirala, odlazak na tu konferenciju me je podstakao da se ponovo okrenem temi profesionalnog razvoja mladih i pokušam da pomognem mladima da pronađu različite prilike koje mogu da im znače za njihov dalji karijerni put, ali i organizatorima takvih prilika da se bolje brinu o mladima na svojim događajima, bilo da je reč o gostima ili volonterima 💪.

Tako sam došla na ideju i za ovaj tekst, prvi u serijalu koji ću raditi, sa savetima za profesionalni razvoj mladih. Dakle kratak vodič, part 1 (ako sa delovima uopšte može da se nazove kratkim 😂)

Šta traže mladi kada su prilike za profesionalni razvoj u pitanju

Ovo je bila tema ankete koju sam sprovela na storiju tokom 3 dana trajanja Digitalk konferencije, gde mi je oko 100 mladih (srednjoškolaca i studenata) prenelo svoje stavove o prilikama za profesionalni razvoj. Ako te zanimaju odgovori, podelila sam ih uz komentar na Instagramu ⬇️

Iako ovi podaci jesu korisni da imam(o) pregled kako mladi razmišljaju o prilikama za profesionalni razvoj, nisu nešto preterano od pomoći ako si ti koji/koja ovo čitaš jedna mlada osoba koja hoće malo više da se pozabavi time, tako da ću malo da se vratim u rikverc i krenem ispočetka 🤷.

Šta je to profesionalni razvoj (mladih)

Jedna od zvaničnih (i moja omiljena) definicija profesionalni razvoja jeste da su to koraci koje osoba preduzima kako bi napredovala u svojoj karijeri.

Neki izvori kažu da se profesionalni razvoj dešava tek nakon što smo zvanično ušli na tržište rada, to jest nakon što smo završili svoje obrazovanje, ali mislim da nam je svima jasno da je i samo formalno obrazovanje na neki način deo profesionalnog razvoja, kao i da možemo profesionalno da se razvijamo i u školi/na faksu 🎓.

Profesionalni razvoj je sve što radimo, učimo, testiramo, menjamo/korigujemo, stručno ili lično, sa ciljem nekog profesionalnog napretka – da budemo uspešni, i zadovoljavanja ličnih potreba za profesionalnim ispunjenjem – da budemo srećni u tome što radimo 🥰. To mogu da budu dakle sve vrste edukacija (radionice, predavanja, konferencije i seminari), praksi (volonterskih i plaćenih, u zemlji i inostranstvu), kao i drugih vidova vannastavnih i vanfakultativnih aktivnosti (volontiranja, razmene i slično).

Ako si se ti iscimao ili iscimala da nešto uradiš, isprobaš ili naučiš, što nije obavezno ali može da ti koristi u tvojoj budućoj karijeri, na nekom budućem poslu, računaj da si se barem malo profesionalno razvio ili razvila 😁 Čestitke! 🥳😅

Čestitke! 😊 / Sramite se 🤣

Kako sve možeš profesionalno da se razvijaš?

Iako sam navela neke primere profesionalnog razvoja u prethodnom delu, hoću malo više da se posvetim razlici između karijernog i profesionalnog razvoja i da ispišem neke primere kako možeš sve profesionalno da se razvijaš, a da to nije samo pohađanje nekih aktivnosti 🧐. Koje su to stvari koje možeš samostalno da uradiš, ako nisi tip osobe koji ide na događaje često, ili dolaziš iz mesta gde oni nisu toliko zastupljeni.

Profesinalni razvoj VS Karijerni razvoj ⚖️

Elem, prvo, šta je to karijerni, a šta profesionalni razvoj? Karijerni razvoj jeste razvoj znanja i veština u kontekstu tvoje karijere. To je donošenje odluka, planiranje obrazovanja i usavršavanja sa ciljem napretka u određenoj karijeri (čitaj oblasti) tokom vremena 📈. Profesionalni razvoj je malo širi pojam i obuhvata donošenje odluka, planiranje edukacija i usavršavanja ličnih i stručnih veština sa ciljem profesionalnog napredovanja generalno. Profesionalni razvoj sadrži i karijerni razvoj, ali i lični razvoj, kako oba utiču na nas kao profesionalce na tržištu rada.

Danas se sve češće koriste kao sinonimi, pojam karijere se širi, karijerni razvoj zvuči nekako pristupačnije (zato sam i ja rubriku nazvala tako, više mi se sviđa), tako da se ta razlika smanjuje i polako nestaje. Poenta i ono što mi je važno da znaš jeste da nisu samo stručne edukacije i usavršavanja deo tog puta, kako god ga nazvali ✔️

Meni je za profesionalni razvoj jako značio aktivizam. O tome zašto (i kako) msilim da svako treba da se aktivira sma pisala u ovom teksu

Kako sve možeš profi da se razvijaš 💡

👉 Prvo i osnovno, na prvu loptu najlakše, idi na događaje. Posećuj predavanja, radionice, seminare, konferencije, programe, prijavljuj se za razmene na teme koje te interesuju, trudi se da sakupljaš ta znanja i veštine i primenjuješ ih u svom životu 💁.

To je jedan način da napreduješ. Na Instagramu uskoro delim profile gde možeš da nađeš kul prilike na različite teme, tako da me obavezno zaprati da ti ne promakne.

👉 Drugo, možda malo manje očigledno, razgovaraj sa ljudima koji znaju više od tebe. Bez obzira da li ideš na događaje ili ne, uvek možeš da “intervjuišeš” ljude koji znaju više od tebe na određenu temu i saznaš kako su oni došli dotle, gde su oni išli, šta su čitali i slušali, koga su oni pitali 🗣. Saberi sve što su ti rekli, promisli šta od toga tebi može da koristi i primeni to u svom životu.

Ja sam napravila celu rubriku na blogu za intervjue sa ljudima koji su meni kul i za koje mislim da će i drugima biti interesantni. U ponedeljak se viđam sa jednim govornikom Digitalk konferencije koji me je oduvao da ga propitam o IKIGAIu i da uradim intervju. Koristi priliku što smo svi onlajn i povezuj se sa ljudima.

👉 Treće, koje proističe iz drugog (a drugo proističe iz prvog), istražuj samostalno. Nalazi knjige, filmove, članke, Jutjub klipove, blogove, podkaste o različitim temama koje te interesuju, kreni da konzumiraš taj sadržaj, da beležiš sve korisno na šta naiđeš i da primenjuješ to na svoj život 🙇.

Kao što sam već spomenula, iskoristi priliku što smo svi onlajn i što je sve onlajn, što bukvalno imaš skoro pa neograničen izvor informacija na najvervatnije sve teme koje mogu da te interesuju i uradi nešto s tim. Nikad nije bilo lakše samostalno učiti i razvijati se, ikad.

👉 Četvrto, koje proističe iz trećeg, ali je suprotno po pravcu delovanja u odnosu na prva tri, pokreni nešto svoje i drži se toga. Pokreni Instagram stranicu na temu koja te interesuje, Jutjub kanal, podkast ili blog (kao što sam ja hehe 😆) i deli svoja saznanja.

To što deliš javno svoje trenutno znanje će te podstaći da nastaviš da učiš i vežbaš (jer ćeš stalno deliti stvari, pa će ti trebati novi sadržaj) i pomoći će ti da nađeš nove informacije na tu temu, kako ćeš se povezivati sa ljudima koje interesuje isto to, koji će sa tobom deliti svoja saznanja i uvide. Za razliku od prethodna tri gde učiš da bi primenjivao, ovde primenjuješ pa si primoran da učiš. Super primer ovoga je Istok Pavlović koji je učio o marketingu i pisao blog, da bi sada bio jedan od vodećih marketing eksperta u regionu za milione ljudi 🤯.

Vodeći OverThinekr blog, dobila sam bezbroj novih poznanstava i prilika da naučim više o medijima, maldima i razvoju karijere. Jedna od njih je bila i u Parizu, o čemu sam pisala u ovom tekstu 😎

Odakle onda da kreneš sa profesionalnim razvojem?

Okej, imaš četiri varijante kako možeš profesionalno da se razvijaš, ali odakle krenuti? Šta izabrati, koju muku (ne)mučiti? 🙃

Ne moraš odmah da izabereš kako ćeš profesionalno da se razvijaš. Najčešće svi primenjujemo kombinaciju barem 2 od ova 4, ako ne i 3. Ono što je prvo i najvažnije jeste da definišeš na kojem polju bi da se razvijaš. O kojoj temi bi da saznaš više, koju veštinu bi da razviješ ili unaprediš? 🤔

Razmisli šta ti je trenutno interesantno, bez mnogo pritiska da to mora da bude nešto previše dubokoumno, i izguglaj danas nešto o tome. Razmisli o tome što ti je izašlo, što si pročitao/la ili pogledao/la. Prolistaj Instagram i vidi ima li profila koji se bave tom temom. Zaprati ih. To je sasvim okej za početak 👍.

Skroz je okej i da nedelju dana radiš samo to 🤷. Vremenom će sam Instagram i Gugl krenuti da ti predlažu stvari, pa možda nađeš i neku aktivnost na tu temu. Na tebi je onda samo da se prijaviš ako želiš.

To je to za part 1 ovog kratkog vodiča kroz profesionalni razvoj za mlade 😅 Ako imaš nekih pitanja ili nedoumica, piši mi na Instagramu. Tu isto možeš i da mi predložit neko pitanje za part 2, ili neki skroz novi tekst koji želiš da izađe naredne nedelje.

Do tada, #čitamose 🧠💼🤓

(Visited 359 times, 1 visits today)