Overthought by Studije i studentski život

Konkurisanje za studentski kredit i stipendiju

Konkurisanje za studentski kredit i stipendiju – šta ti je potrebno, kako nabaviti i popuniti potrebna dokumenta, saveti mame Overthinkera 👩‍👧🧠

Dragi budući brucoši (i trenutni studenti),

Nadam se da ste uspeli da se snađete sa novim obavezama na faksu, da ste upoznali (nove) kolege i da se radujete ovoj novi etapi vašeg obrazovanja.

Ako je vaš faks kao moj (ja sam na Ekonomskom u Beogradu btw), verovatno ste videli neke gužve u hodnicima, starije studente koji nose neke silne papire u studentsku službu, pričaju o nekim konkursima, kreditima…. Velika je verovatnoća da se upisuju na faks (za starije studente je upis kasnije u odnosu na brucoše, da predaju papire za studentski dom, ili eventualno dokumentaciju za studentski kredit ili stipendiju od države.

Skroz je normalno da nemaš pojma sad šta je to, nisam ni ja u prvoj godini, ali suština je da neko (država) želi da ti da pare za tvoj akademski uspeh 😅. Kredit je od prve do četvrte godine, stipendija od druge do četvrte godine i traži malko veći prosek, ali je procedura za prijavljivanje otprilike ista. Ne škodi da pokušaš da se prijaviš, obećavam da nije teško, pogotovu ako znaš kako se prijavljuje za dom, jer će ti trebati neki slični papiri 📋.

U mojoj porodici je moja mama maher za školu i papirologiju, uvek zna šta treba, kako se nabavlja i kada je najbolje vreme za to. Ona mi je zapravo objasnila kad sam bila brucoš koji mi papiri trebaju i angažovala se da predam svu papirologiju za studentski dom u Beogradu, posle i za studentski kredit i sad je tu da to završimo što brže i bezbolnije (čitaj sa što manje FT1P momenata). Zamolila sam je da mi pomogne da napišem tekst o prijavljivanju za dom, stipendiju i kredit kako bih objasnila tačno šta treba, kako se šta nabavlja, kako se popunjava i pomognem svima koji možda nemaju iskustva s ovim, ili nemamu mamu maherku za papirologiju 🤷📝.

Dakle, da krenemo 🤓

NAPOMENA: Za sve koji obnavljaju kredit ili stipendiju iz prethodne godine, umesto celokupne dokumentacije, iz studentske službe svog fakulteta uzimate samo prijavu (imaju spremnu za svakog ko je primao prošle godine stipendiju ili kredit) i to predajete zajedno sa očitanom ličnom kartom i uverenjem o prosečnim mesečnim prihodima (ovo poslednje je samo za one koji primaju studentski kredit) 😁

Sve počinje konkursom

Koji god faks da si upisao ili upisala (čestitam btw još jednom na tome), imaš pravo da konkurišeš za finansijsku podršku. Postoji nekoliko stipendija koje se nude (Fondacija Studenica, Fondacija Ane i Vlade Divac kao neke najpoznatije), kao i državna stipendija to jest kredit.

Ako si sad prva godina fakulteta, možeš da se prijaviš za studentski kredit RS, kao i ako si starija godina studija i imaš budžet. Ako si druga ili starija godina studija i imaš budžet, očišćenu godinu i prosek preko 9,0 možeš da se prijaviš za studentsku stipendiju RS, po istom principu. Rok za prijavu za oba je do kraja oktobra tekuće godine, znači sada 31.10.2022. godine. Dokumenta se predaju na tvom faksu, u studentskoj službi.

Kredit VS Stipendija 🤔💸

Kredit je dostupan od prve godine i jedini uslov je budžet. Određen prosek iz prethodnih godina (u srednjoj ili na faksu) nije uslov, ali se boduje prilikom selekcije tako da utiče na rangiranje i na izbor na kraju. Kao što mu ime kaže, studentski kredit je kredit (jelte), tako da postoji opcija da ga vraćate na kraju studija ako ne ispunite određene uslove. Treba da završite studije u roku sa prosekom preko 8,50. U zavisnosti od toga koliko ste ispod tog proseka ili koliko produžite studije, vraćate deo kredita u dogovoru sa UniCredit bankom koja u saradnji sa državom realizuje ovaj program.

Iznos kredita je 13.000 dinara i isplaćuje se u najviše 10 mesečnih rata, znači ukupno 130.000 dinara.

Stipendija je dostupna od druge godine i uslovi za prijavljivanje za stipendiju jeste da osoba ima položene sve ispite iz prethodnih godina (očišćenu godinu), da nije gubila nijednu godinu i da ima prosek preko 9,0 (devet). Za razliku od kredita, stipendija se ne vraća, ako ne ispunite uslov za stipendiju za narednu godinu, prosto je ne primate više, ili možete da se prijavite za kredit koji sam objasnila gore. Stipendija se takođe isplaćuje preko UniCredit banke.

Iznos stipendije je 13.000 dinara i isplaćuje se u najviše 10 mesečnih rata, znači ukupno 130.000 dinara.

Kako se zapravo prijavljuješ za studentski kredit/stipendiju 📝❓

Na stranici Studentskog centra svog univerziteta možeš da nađeš konkurs raspisan od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za kredit i stipendiju i informišeš se iz prve ruke šta sve treba, ja u nastavku delim informacije ukratko/taksativno.

Iako su Studentski centri različiti, papiri koje traže za konkurisanje su isti za sve. Postoji određena univerzalna konkursna dokumentacija koja se predaje koja treba da sadrži sledeće:

Kako se prijavljuješ za studentsku stipendiju 🤑

 • Prijavu za studentski kredit to jest stipendiju – ovo se kupuje u knjižarama Službenog glasnika, Zavoda za udžbenike, Prosvetnog pregleda, Hijeroglifu ili drugim (u zavisnosti od tvog grada) koje prodaju papire za školske konkurse. U Kragujevcu je to knjižara Most na primer. Proveri za svoj grad, ili se javi na Instagramu da se raspitam ja. U nekim slučajevima, knjižara na faksu ima prijavu takođe.
 • Uverenje o upisu date godine studija prvi put – ovo je potvrda koja se dobija na upisu fakulteta ili godine, koja sadrži neke tvoje informacije, pečat faksa i potpis žene iz studentske službe. Za slučaj da si zagubio ili zagubila ovo, bez brige, 100% ima da se kupi u knjižari faksa, tako da idi uzmi i sa indeksom odnesi ženi iz studentske da ti pečatira ponovo. Ova potvrda je dokument zbog kojeg ćeš najčešće da ideš u studentsku, jer se traži i za dom, GSP kartice sa popustom i još 500 stvari koje će ti trebati dok studiraš.
 • Ugovor o studentskom kreditu / Ugovor o studentskoj stipendiji – u zavisnosti za šta se prijavljuješ, imaš dva različita ugovora (za kredit, za stipendiju) koja treba da potpišeš u dva primerka i predaš kao deo svoje dokumentacije.
 • Primerak očitane lične karte – na kraju, kako bi potvrdili da si ti ti i ozvaničili sve, traći se i primerak tvoje očitane lične karte ako imaš LK sa čipom (sve novije), ili papir sa slikane obe strane tvoje lične karte ako imaš LK bez čipa (starije su ovakve). Verovatnije je da imaš novu, tako da vidi da li u nekoj knjižari ili eventualno Policijskoj upravi tvog grada možeš da je očitaš. Uradi bar dva, a poželjno više primeraka, dobro je imati očitanu ličnu kartu ako zatreba za neke druge konkurse.

Kako se prijavljuješ za studentski kredit 🤑

Pored gorenavedenih dokumenata, ako konkurišeš za studentski kredit, trebaće ti dodatno i:

 • Izjava žiranta – ovim dokumentom se banka i država osiguravaju da će ako ne ispuniš uslove kredita i budeš morao/morala da otplaćuješ, čak i ako ne budeš mogao/mogla da priušiš to, neko to uraditi. Osoba koja će otplatiti tvoj kredit ako ti ne možeš je tvoj žirant i potrebno je da on ili ona popune ovaj dokument prema uputstvima koja su data u linkovanom PDFu.
 • Uverenje o prosečnom mesečnom prihodu po članu porodice (1.1.2022. – 30.06.2022.) – ovo je papir koji buni najveći broj brucoša i roditelja, ali obećavam da nije raketna nauka.

Pošto Izjava žiranta ima svoje objašnjenje, a Uverenje ne, objašnjavam kako se dobija Uverenje o prosečnim mesečnim prihodima po članu porodice detaljno u nastavku:

Uverenje o prosečnim prihodima:

Uverenje se kao dokument preuzima sa stranice Studentskog centra. Isto je za sve univerzitete tako da iskoristi link koji sam stavila.

Ovako izgleda uverenje

Uverenje se radi u dva primerka, na oba ti popunjavaš informacije na samom vrhu (pre tabelice) i prve tri kolone tabelice. Dodatno, pored ovog uverenja, kako bi ljudi u Upravi za obrazovanje, kulturu i sport gde ga na kraju predaješ mogli da popune ostalo, potrebno je da dostaviš sledeća dokumenta:

 • Potvrda o visini primanja za sve punoletne zaposlene članove tvog domaćinstva (koje daje poslodavac ako rade u privatnoj ili državnoj firmi, ili poreska uprava ako imaš nekog preduzetnika) za period od 1. januara do 30. juna 2022.
 • Potvrda o visini penzije iz lokalnog PIO fonda za sve penzionere u tvom domaćinstvu, takođe za period od 1. januara do 30. juna 2022.
 • Potvrda o redovnom školovanju za sve maloletne članove tvog domaćinstva ako su dovoljno veliki da idu u školu
 • Potvrda o nezaposlenosti za sva punoletna nezaposlena lica u tvom domaćinstvu
 • Uverenje o (ne)postojanju drugih oporezivih prihoda za sve punoletne članove tvog domaćinstva iz lokalne filijale Ministarstva finansija (na primer iz izdavanje nekretnina, poseda i slično)

Kad se svi ovi papiri izvade, nose se u Upravu za obrazovanje, kulturu i sport u tvom gradu, odsek za obrazovanje, i za oko dve nedelje oni vraćaju popunjen primerak Uverenja (drugi zadržava opština), koji nama treba za konkurisanje za kredit. Stipendistima ovo ne treba.

Sva dokumenta koja sam napomenula na početku, prijavu za kredit/stipendiju, uverenje o upisu godine na budžetu, dva primerka ugovora o kreditu/stipendiji, očitanu lilnu kartu, izjavu žiranta (za kredit) i uverenje o prosečnom mesečnom prihodu (za kredit) nosiš u studentsku službu svog fakulteta u terminu koji su oni naznačili (na Ekonomskom u Beogradu je to radni dan od 10 do 13h). Ponesi indeks isto za svaki slučaj i ličnu i to je to.

Ako se nađeš na listi, čestitam, dobio to jest dobila si kredit/stipendiju! Ako ne, znaj da je prva lista preliminarna i da imaš pravo na žalbu. Znam ljude koji su uspeli da se izbore za parice nakon što prvo nisu bili dobro rangirani, tako da bez brige.

Nakon što ti potvrde da ćeš primati kredit to jest stipendiju za ovu godinu, u narednih nekoliko dana odi do najbliže UniCredit banke i otvori račun prema uputstvima koje dobiješ na mejlu. Prva uplata bi trebalo da leže februara ja mislim 💵🔜😅

Do tada, uživaj na faksu, druži se sa kolegama i #čitamose 🤗🧠

(Visited 2.395 times, 1 visits today)