Overthought by Razmene i putovanja

Kako funkcionišu AIESEC programi prakse

Saznaj više o volonterskim, stručnim i nastavničkim praksama u inostranstvu organizacije AIESEC 💙

Ako se čitamo već neko vreme, verovatno znaš da je cela moja priča krenula kada sam sa 16 godina (na kraju druge godine srednje) otišla u Ameriku na deset meseci, i to besplatno. Tamo sam živela u američkoj host porodici, išla u američku srednju školu i završila njihovu četvrtu godinu – senior year, sve zahvaljujući FLEX programu razmene i stipendiji koju sam dobila🎓.

Pored toga što je sam odlazak u Ameriku jedno super kul iskustvo koje se ne pruža svima, pravi razlog zašto pišem toliko o svojoj razmeni jeste što je to zaista nešto što mi je promenilo život, omogućilo mi da imam OverThinker🧠 i pomažem mladima da rade na sebi i svojoj karijeri. Meni bilo neprocenjivo za moj lični i profesionalni razvoj, tako da ove školske godine radim na tome da podstaknem veći broj mladih, srednjoškolaca i studenata, da odu na neku razmenu, volontranje ili praksu u inostranstvu, izađu iz svoje zone komfora i nauče više o sebi.

Više informacija o FLEX programu za učenike osmog razreda, prve i druge godine srednje škole, procesu selekcije, odlasku na razmenu podelila sam u prethodnim tekstovima na svom blogu, Instagram i Tiktok nalogu, tako da obavezno baci pogled ako te to zanima. Pored FLEXa, postoji veliki broj drugih međunarodnih programa za mlade, koje isto želim da podelim sa tobom.

U nastavku delim malo više informacija o AIESEC programima volonterskih i stručnih praksi u inostranstvu, dakle ponovo nekoj vrsti “razmene”, za starije srednjoškolce i studente kako bi bile sačuvane na jednom mestu.

Ako te interesuje da se i ti prijaviš i provedeš 6-8 nedelja (nekad čak i duže) u zemljama širom sveta, ili znaš nekog ko je takav, sačuvaj ovaj tekst i podeli ga dalje 🤗

Slika sa Youth Speak Foruma 2019. godine, jednog od projekata organizacije AIESEC 💙

Šta je AIESEC i kakve to prakse nude?

AIESEC je globalna studentska organizacija koja postoji u preko sto zemalja širom sveta, koja promoviše održivo i globalno orijentisano liderstvo. Kroz projekte, programe praksi i članstvo, pružaju mogućnost mladima (najviše starijim srednjoškolcima i studentima) da dobiju relevantno iskustvo i uče u okruženju koje podržava njihov razvoj. Ideja je da mladi otkrivaju šta je njima zaista važno dok pozitivno utiču na društvo 🌎💪.

Bilo da se prijavljuju za volontersku praksu (Global Volunteer), stručnu praksu (Global Talent) ili nastavničku praksu – nastavnici jezika (Global Teacher), mladi dobijaju mogućnost da provedu od 6 nedelja, pa sve do godinu i po dana i preko u stranoj zemlji po izboru, da tamo volontiraju ili rade, uče o njihovoj istoriji i kulturi, sarađuju sa njihovim vršnjacima i profesionalcima iz te zemlje i predstavljaju njima Srbiju i srpski mentalitet, kulturu i tradiciju. Tokom nedelja i meseci provedenih tamo, oni stiču nova znanja i veštine važne za svoj lični i profesionalni razvoj, umrežavaju se sa drugim uspešnim mladima i predstavljaju praktično ambasadore svoje zemlje u inostranstvu 😊

Za volonterske prakse mogu da se prijave svi mladi od 18 do 30 godina, bilo da su upisali fakultet ili ne. One obično traju 6-8 nedelja. Za stručne i nastavničke prakse mogu da se prijave mladi do 30 godina, u skladu sa svojim interesovanjima i stručnim kompetencijama i one traju od nekoliko nedelja (kao i volonterske), pa sve do godinu i po dana i duže.

Uslovi i procesi prijavljivanja su jako slični za sva tri programa 🤷, tako da ih objašnjavam detaljno u nastavku 🤗.

Kako funkcionišu AIESEC prakse?

Kao što sam spomenula gore, organizacija AIESEC nudi tri različita programa praksi za koje mogu da se prijave mladi različitog uzrasta, interesovanja i nivoa znanja i veština koji žele da posete stranu zemlju po izboru, razviju liderske i druge veštine i upoznaju se sa drugačijom kulturom i mentalitetom 🤩.

Za razliku od drugih programa praksi i razmene, AIESEC programi nemaju jedan definisan rok za prijave, već u svakom trenutku možeš da odeš na njihov sajt, napraviš nalog (besplatno je) i pogledaš koje sve prakse nude – na koju temu, za koju zemlju i slično. Ono što je dodatni benefit AIESEC programa praksi jeste što u procesu istraživanja i prijavljivanja za praksu, volontersku, stručnu ili nastavničku, dobijaš podršku člana AIESEC tima iz najbliže AIESEC kancelarije, obično baš u tvom gradu.

On ili ona su tu da ti pomognu da pronađeš pravi poziv za sebe i da se prijaviš, da pregovaraju sa AIESEC kancelarijom zemlje koja je raspisala poziv za praktikante i povećaju ti šanse da budeš primljen ili primljena, kao i da ti pomognu da se pripremiš za odlazak (sa papirima, organizacijom puta, kao i psihički 😂), što je ogroman plus, pogotovu ako ti je ovo prvi put da učestvuješ u nekom međunarodnom programu.

👉 AIESEC volonterske prakse

Za volontersku praksu biraš da volontiraš 6-8 nedelja u određenoj državi, u određenom mestu, na datu temu koja je navedena u pozivu za volontersku praksu. Uvek je tema vezana za neki 17 od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih Nacija, prilagođena državi za koju se prijavljuješ. Često to budu radionice sa decom osnovnoškolskog uzrasta, mada mogu da budu i malo egzotičnije stvari kao što je na primer briga o morskim kornjačama na plažama Grčke, ili fotografisanje znamenitosti na Turskoj strani Kipra kako bi se zabeležila kulturna baština.

Ovo poslednje je trebala da bude moja AIESEC volonterska praksa leta 2020. ali je krenula pandemija… 😭😭😭

Na tebi je da dođeš tamo, u čemu ti pomaže tvoja AIESEC kancelarija u Srbiji, dok tamo imaš obezbeđen smeštaj tokom perioda trajanja prakse (svih 8 nedelja), najčešće u host porodici, kao i podršku AIESECovaca iz lokalne kancelarije u tom mestu kako bi se što bolje snašao ili snašla. Oni su tu da ti daju preporuke za hranu, izlaske, mesta za obilazak i da ti pomognu da se snađeš da svojim volonterskim projektom. U zavisnosti od projekta koji radiš, broj volonterskih sati je ograničen na 35-45 sati nedeljno, dok ti je ostalo vreme slobodno za druženje, putovanje i istraživanje! 🤠🗺️

Primer poziva za volontersku praksu sa Instagrama

👉 AIESEC stručne i nastavničke prakse

Za stručnu praksu i nastavničku praksu biraš da radiš praksu u firmi ili školi jezika u određenoj državi, u određenom mestu, sa specifičnim zadacima i poslovima koji su unapred definisani u pozivu. Najčešće se radi o poslovima koji su u skladu sa onim što studiraš i čime želiš da se baviš u budućnosti, ili slični, tako da je super prilika za sticanje praktičnog iskustva (radnog iskustva u CVu). U zavisnosti od toga sa kog fakulteta ili departmana se prijavljuješ za stručnu ili jezičku praksu, određene države će ti biti interesantnije od drugih 💼. Koju god državu i praksu da izabereš, akcenat će biti na razvoju liderskih veština i tvom profesionalnom razvoju.

Na tebi je da dođeš tamo, u čemu ti pomaže tvoja AIESEC kancelarija u Srbiji, dok tamo imaš obezbeđen smeštaj ili platu, u zavisnosti od konkretne prakse koju si izabrao ili izabrala. Objašnjavam te detalje u nastavku 👇.

Ako izabereš stručnu praksu koja traje do 8 nedelja, imaš obezbeđen smeštaj ili platu dok si tamo, dok ukoliko praksa traje duže od 8 nedelja imaš platu obavezno, kako bi mogao/mogla da sebi platiš smeštaj. AIESECovci iz lokalne kancelarije će ti pomoći da nalađeš svoj stan 😊. Oni su tu i da ti pomognu da se što bolje snađeš u kompaniji u kojoj obavljaš praksu, da ti daju preporuke za hranu, izlaske, mesta za obilazak i prvi su kojima se javljaš ako negde zaškripi. Broj radnih sati je standardno 35-45 sati nedeljno (puno radno vreme), dok ti je ostalo vreme slobodno za druženje, putovanje i istraživanje! 🤠🗺️

Primer poziva za stručnu praksu sa Instagrama

Koji su uslovi za prijavljivanje za AIESEC prakse?

Za konkurisanje na AIESEC prakse je potrebno da ispuniš jako jednostavne uslove:

  • da trenutno imaš 18-30 godina ✅
  • da imaš ili planiraš da izvadiš pasoš pre odlaska na praksu ✅,
  • da želiš da otputuješ u neku stranu državu, naučiš više o njoj, o ljudima koji tu žive, njihovoj kulturi i mentalitetu i njih naučiš malo o Srbiji, iz tvog ugla ✅

i to je to! Jedini obavezni uslovi za prijavljivanje jesu da ispunjavaš starosne kriterijume i da si stvarno zainteresovan da odeš na praksu. Za sve ostalo, tu su članovi AIESECa da ti pomognu i olakšaju ceo proces! Ako čekiraš sve tri gore navedene tačke, možeš već sad da odeš na AIESEC sajt i napraviš nalog, a predstavnik kancelarije najbliže tvojoj će te kontaktirati ubrzo kako bi krenuo ili krenula u proces prijavljivanja za praksu! 🌎

Kako se prijavljuješ za AIESEC prakse?

Kao što sam napisala gore, prijavljivanje za AIESEC programe praksi nemaju jedan fiksni termin, već svaki raspisan konkurs za praksu ima svoje datume. Možeš da napraviš nalog na njihovom sajtu, to je prvi korak. Nakon toga, u zavisnosti od toga gde si, direkto će te kontaktirati neko iz AIESEC kancelarije najbliže tebi, kako biste nastavili proces traženja prave prakse za tebe i kako bi ti ta osoba pomogla oko prijavljivanja.

U zavisnosti od tipa prakse za koji se prijavljuješ, u konkursu može da se traži da se predstaviš, snimiš kratak video svoje motivacije, obaviš intervju sa ljudima iz AIESEC kancelarije za čiju se praksu prijavljuješ, pošalješ CV ili odgovoriš na neka konkretna pitanja vezana za oblast kompanije u kojoj ćeš raditi praksu 🤔. Za sve ovo će da te pripremi AIESECovac koji je sa tobom od samog početka, pa sve dok ne sedneš u kola/bus/voz/avion na putu za praksu.

Šta se dešava sa tvojom školom ili faksom u Srbiji dok si ti na AIESEC praksi?

Ako odlučiš da se prijaviš za neku od AIESEC praksi i zaista provedeš 6 ili više nedelja u inostranstvu, volontirajući ili radeći, od lokalne AIESEC kancelarije u Srbiji dobijaš potvrdu o obavljenoj praksi (volonterskoj, stručnoj ili jezičkoj) koju možeš da priložiš studentskoj službi svog fakulteta kako bi ti se računala za dodatne ESPB bodove, ako to rade (znam da moj faks, Ekonomski fakultet u Beogradu to radi na primer).

AIESEC ne može da garantuje da ti se neće računati izostanci sa predavanja i vežbi tokom semestra, da ćeš dobiti dodatne rokove za ispite za one koje si propustio ili propustila ili nešto slično, taj deo vremenske organizacije kada ćeš da odeš na praksu u skladu sa obavezama na faksu je na tebi, ali jesu tu da te podrže i da ti pomognu koliko mogu. Ovo je manji problem za ljude koji idu na stručne i jezičke prakse, ali za one koji su na volonterskim mogu da predložim da pikiraju period u decembru-januaru ili julu-avgustu, kada je pauza između rokova. Sve se može kad se hoće i sve je u dobroj organizaciji u suštini 🤓📚

Slike sa Global village događaja za praktikante iz različitih zemalja koji su tokom leta došli na AIESEC volonterske i stručne prakse u Srbiju 🌎

To su sve osnovne informacije i najčešća pitanja o AIESEC programima prakse. Za dodatne informacije, obavezno pogledajte i zvanični sajt sa svim detaljima.

Ako vas zanimaju razmene i drugi međunarodni programi, ali niste baš sigurni da li je to za vas, kako bi to izgledalo, vredi li otići, više o mom iskustvu sa FLEX razmene u Americi na koju sam išla 2018/2019. možete da pročitate u mojoj eKnjizi Ali metar moga sela Amerika cela. Tu sam izdvojila najvažnije lekcije koje sam naučila u Americi, stvari koje su meni pomogle dok sam bila tamo, kao i slike nekih lepih iskustava iz tih 10 meseci 😁

Takođe, u ranijim tekstovima sam podelila koje sve razmene postoje za srednjoškolce ako, koliko je meni značila razmena i šta posle razmene, ako se plašiš da se nećeš snaći nakon nekog rvemena provedenog u inostranstvu.

Ako nisi siguran ili sigurna da li bi te roditelji pustili da odeš ovako u inostranstvo, možeš da im pokažeš ovaj intervju koji sam uradila sa svojom mamom o njenom razmišljanju i iskustvu kad sam ja sa 16. odlučila da se prijavim i odem u Ameriku preko FLEX programa razmene 😅✈️ Podelila je zašto je odlučila da me pusti i kako se snašla tokom tih 10 meseci dok sam ja bila tamo, tako da možda bude korisno i tvojima da se pripreme 🤗

Za više sadržaja o programima razmene i prakse, kao i drugim korisnim prilikama za mlade (srednjoškolce i studente) zaprati me na Instagramu i TikToku gde objavljujem svaki dan i odgovaram na vaša pitanja. Ako imaš neku nedoumicu, slobodno pregledaj šta sam objavljivala do sada i javi mi se da razjasnimo sve što treba 🤗

Srećno i javi ako se prijaviš i odeš na neku praksu 🍀🤞

Do tada, #čitamose 🧠

(Visited 957 times, 1 visits today)