Overthought by Škola za 21. vek

Kako da budžetiraš za desetku 💸

Saznaj zašto je važno da se još kao mladi upoznamo sa konceptom budžetiranja i finansijske pismenosti i koji resursi mogu u tome da ti pomognu!

Kada sam kretala sa OverThinker blogom leta 2020. godine, ideja je bila da to bude moj javni dnevnik, spomenar različitih iskustava koje imam i lekcija koje iz njih naučim, ili pitanja sa kojima ostanem da promišljam (da ne kažem overthinkujem), najviše o ličnom i profesionalnom razvoju i mom nekom mestu i ulozi u svetu kao ambiciozne mlade osobe.

Iako to jesu glavne stvari o kojima pišem, inicijalni spisak tema sa kojima sam krenula se od tada i te kako proširio izvan svega što sam mogla da zamislim, što je mene dodatno poguralo da porastem i razvijem se kako bih mogla da ih obradim kako treba i kako mislim da svi koji me čitate zaslužujete. Jedna od tema koje su me zaista pogurale izvan moje zone komfora, baš zato što su kompleksne i “pipave”, jesu finansije.

Kako sam krenula da razmišljam o finansijama? 🧠👛

Moje eye-opening (da ne kažem prosvetljujuće 😅) iskustvo sa finansijama se desilo kad sam otišla u Ameriku na razmenu i imala mesečni džeparac od $125 za sve što mi je bilo potrebno. Tada sam na ličnom primeru videla koliko je važno da pratim na šta trošim, šta koliko košta (i gde) i šta mi je realno potrebno, a šta samo želim jer mi se eto može. Malo više o tome sam podelila u svojoj knjizi “Ali metar moga sela, Amerika cela” u poglavlju Milion dolara.mp3 😎.

Ali izvan svog ličnog iskustva, nikad nisam razmišljala da pričam o finansijama onako direktno. Spominjem ih tu i tamo, znam lično koliko su važne i koliko su povezane sa svim ostalim aspektima našeg života, ali sam uvek mislila da ima pametnijih za razgovor na tu temu od mene.

To se sve promenilo kad me je drugarica Milica, autorka podkasta “Zamalo odrasli” pozvala da u jednoj epizodi podelim kako izgleda moj budžet kao studentkinje koja živi u domu. Ona me je videla kao super primer studenta koji pametno upravlja svojim novcem i pomogla mi je da slobodnije pričam o tome.

Celu podkast epizodu možeš da poslušaš na Spotify-u!

Posle izbacivanja podkast epizode, ja sam na mrežama nastavila da pričam o svojim finansijama i tu je otprilike sve eksplodiralo, bukvalno! I na Instagramu i na Tiktoku su moji klipovi gde ja otvoreno delim moj mesečni budžet dobili preko 100 000 pregleda i po više stotina komentara 🤯.

Dosta njih su bili pozitivni, poruke podrške od vršnjaka ali i starijih, ali i je bilo i negativnih, od ljudi koji troše više i nije im logično da je moj budžet skromniji od njihovog i da neko ne potroši pola mesečnog budžeta na izlaske 🤷‍♀️

Tad sam po prvi put uvidela koliko je tema finansija važna za mlade, koliko ne znamo da baratamo novcem i koliko negativnih uverenja gajimo koja nas sprečavaju da imamo više, jer niko sa nama ne razgovara na tu temu, niti imamo sadržaj koji je direktno usmeren ka nama, na našem jeziku i po našoj meri, na temu finansija i upravljanja novcem.

Prvo sam kroz društvene mreže (Instagram i Tiktok) krenula da delim savete za budžetiranje, a onda se javila prilika da preko projekta na fakultetu dobijem dodatnu pomoć i podršku koleginica, kako bismo zajedno promovisale finansijsku pismenost i finansijski odgovorno ponašanje mladih 🤗.

Tako je nastala konferencija “Budžet za 10 💸

Nauči kako da budžetiraš za desetku! 💳💯

Kako bismo kolegama sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ali i drugim mladima, mlađim i starijim od nas, približile značaj finansijske pismenosti, pametnog upravljanja novcem i budžetiranja, koleginice i ja smo osmislile konferenciju “Budžet za 10 💸” i prateću nagradnu igru kao predispitni zadatak na predmetu Tržišno komuniciranje.

U saradnji sa 10 domaćih malih i srednjih biznisa, napunile smo providnu glasačku kutiju različitim proizvodima koje studenti često koriste ili koji bi im bili interesantni, ukrasile je i ponudile kolegama da licitiraju njenu vrednost. Osoba koja pogodi vrednost nagradne kutije ili bude najbliža u pretpostavci je osvojila sve proizvode u njoj!

Pored toga što je super zabavno da se igramo, nagradna kutija je pokazala koliko zapravo potcenjujemo vrednost to jest cenu proizvoda koje koristimo, zbog čega nam se i čini da nam pare magično odlaze. Ne znamo koliko košta to što kupujemo, mislimo da je mnogo jeftinije nego što jeste.

Pobednika smo proglasile na istoimenoj konferenciji “Budžet za 10 💸”, gde su nam predstavnici Erste banke, Zink aplikacije za budžetiranje i Startuj platforme za poslove i prakse za mlade kroz kratka interaktivna predavanja i panel diskusiju objasnili kako da promenimo svoj odnos prema novcu, pratimo svoje troškove i nađemo prilike za zaradu još na studijama, kao i kako je njihov odnos sa novcem izgledao dok su studirali 😆.

Neću mnogo da spojlujem, samo ću da kažem da su utisci učesnika koji su prisustvovali događaju uživo fenomenalni i da smo morali da prekidamo pitanja posle predavanja kako ne bismo probijali agendu (previše 🙈).

Ceo događaj smo snimale, tako da može da se pogleda na mom Jutjubu 👇

Ako si dakle srednjoškolac ili student i želiš da naučiš kako da budžetiraš, pametnije upravljaš novcem i zaradiš još u srednjoj/na faksu, pogledaj snimak konferencije “Budžet za 10 💸”, isprati epizodu podkasta “Zamalo odrasli” i prođi kroz objave na mom Instagramu i Tiktoku. Tu ćeš naći stručne savete (kao i one iz iskustva 😉), resurse koji mogu da ti pomognu na početku sa postavljanjem osnove, kao i smernice kuda da istražuješ dalje ako si na naprednijem nivou i treba ti nešto ozbiljnije vezano za ulaganje i investiranje.

Ja ću definitivno nastaviti da se bavim temom finansija na dalje, tako da mi slobodno piši sve što te zanima, ili što nađeš korisno i želiš da podelim sa svima, da znam na šta da se fokusiram u narednim tekstovima na OverThinkeru 🧠.

Do tada, #čitamose 💳🛍️

(Visited 113 times, 1 visits today)