Overthought by #FAKS101

#FAKS101: Fakultet muzičkih umetnosti Beograd (FMU)

Ako te zanimaju studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, planiraš da spremaš prijemni i značile bi ti dodatne informacije o studiranju, pročitaj ceo tekst!

U želji da što bolje približim studiranje i studentski život budućim brucošima, na svom Instagram nalogu sam pokrenula serijal #faks101 gde sam uz pomoć prijatelja sa različitih fakulteta delila savete za upis i studiranje na različitim fakultetima i smerovima širom Srbije. Kako bi sve ostalo na jednom mestu, odlučila sam da sve Instagram storije i hajlajte prebacim u tekstove. Ovo što čitaš je jedan od njih, konkretno vezan za studije na Fakultetu muzičke umetnostu u Beogradu 🤗

#IzIskustva

Više o studijama na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu podelila je moja drugarica iz studentskog doma, Andriana Spasojević, trenutno studentkinja treće godine. Pored fakulteta, Andriana je aktivna i u različitim kulturnim događajima u Beogradu direktno povezanim sa njenom strukom 😁

Šta ona izdvaja vezano za prijemni za upis željenog smera i studiranje na Fakultetu muzičkih umetnosti pročitaj u nastavku, a za sva pitanja možeš meni ili njoj da se javiš na Instagramu ➡️

Andriana Spasojević

Upis 🧠

Odlučila sam se da upišem FMU u Beogradu iz više razloga. Prvo što je najeminentnija muzička visokoškolska institucija u Srbiji, a ja bih rekla i u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Drugo, bila sam na jednom takmičenju u Kragujevcu gdje su se predstavili studenti FMU, na kom su svi bili fantastični, osvojili su prve nagrade i njihovom studentu je dodijeljen LAUREAT. Ja sam se oduševila njima i rekla sebi, pa ne bi oni bili najbolji da nemaju odličnog profesora.

Za našu buduću profesiju je bitno da imate odličnog profesora i pedagoga koji će biti podrška i najveći i najiskreniji kritičar. Treće, FMU pruža veliki broj mogućnosti nastupanja na brojnim scenama i pozorištima u Beogradu, a i van Srbije. Naravno, FMU je priznat u cijelom svijetu. Tako da sa stečenom diplomom možete bilo gdje u svijetu zaposliti se. Od srca, velika preporuka da izađete na prijemni ispit na FMU u Beogradu. Kako ćete znati da li ćete uspjeti, ako ne pokušate. 😊🎼

Prijemni ispit 📝

Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu je osnovan 1937. godine i na osnovnim akademskim studijama nudi tri studijska programa:

  1. Kompozicija
  2. Izvođačke umetnosti
  3. Nauke o muzičkoj umetnosti

Trenutno sam na trećoj godini osnovnih akademskih studija na odseku za Solo pevanje. Konkurisala sam na dva odseka, Solo pevanje i Muzička pedagogija. Ukratko ću vam preneti svoje iskustvo sa prijemnog ispita:

Prijemni ispit iz muzičke pedagogije se sastoji iz tri dela, to su: solfeđo (kao glavni predmet i on nosi najveći broj bodova), harmonija i muzički oblici i klavir.

Što se tiče solo pevanja, prijemni ispit se takođe sastoji iz tri dela, a to su: solo pevanje (kao glavni predmet), solfeđo i klavir, a sadrži i usmeni razgovor sa članovima komisije koji se ne boduje.

Nisam imala tremu, ali sam imala veliku dozu odgovornosti da sve prođe kako treba i da dam sve od sebe. Što se mene lično tiče, meni nije bilo toliko teško, jer sam kroz sve te predmete prošla u srednjoj školi, a neke i u nižoj muzičkoj školi. Navikla sam na javne nastupe, jer sam počela odmalena da nastupam, idem na razna takmičenja, da vežbam, da radim, da učim itd.

Moj savet je da idete što više na razna takmičenja i da nastupate kad god možete, tu se oslobađate od treme, počnete da verujete više u sebe i da se ne plašite.

Studiranje 🎓

Mnogo sam zadovoljna profesorima koji predaju na fakultetu, jer su eminentni stručnjaci i umetnici sa mnogo znanja i iskustva.

Program studiranja mi se mnogo dopada, jer nam pruža kvalitetna teorijska znanja i veštine, a takođe imamo priliku da nastupamo na velikim scenama kao što su Narodno pozorište, Kolarčeva zadužbina, Ruski dom, Studentski kulturni centar, Skupština grada Beograda itd. Ponekad imamo priliku da se predstavimo i u inostranstvu.

Moje kolege su, pre svega, dobri ljudi, mnogo se poštujemo i podržavamo jedni druge tako što dolazimo jedni drugima na koncerte, takmičenja, delimo razna iskustva, sugestije, vežbamo zajedno, a i družimo se van fakulteta.

Dobra stvar je što na našem odseku postoji predmet koji se zove Studije operskih uloga gde svi zajedno učestvujemo u izvođenju jedne operske predstave. Tako se razvija timski rad i odgovornost prema drugima, a i ujedno imate u biografiji upisanu jednu ulogu koju ste odigrali još kao student.

Saveti 🤩

  • Svaki dan vežbajte svoj instrument
  • Ne prenositi ispite u sledeću godinu, sve se može postići uz malo truda i odricanja
  • Idite redovno na časove, predavanja i vežbe
  • Obavezno se družite i sarađujte sa kolegama sa drugih odseka i na taj način rastite, razvijate se i razmjenjujte iskustva
  • Istražujte i učite što više uloga

Za više informacija o Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, obavezno ispratite obaveštenja na njihovom zvaničnom sajtu, Jutjub kanalu i Instagram stranici. Dodatno, toplo vam preporučujem da posetine neki od njihovih koncerata, gde ćete iz prve ruke moći da vidite i čujete buduće kolege i osetite atmosferu koja vas očekuje 😁

(Visited 314 times, 3 visits today)