Overthought by #FAKS101

#FAKS101: Fakultet političkih nauka u Beogradu

Ako te zanimaju studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, polažeš uskoro prijemni i značile bi ti dodatne informacije o studiranju, pročitaj ceo tekst!

U želji da što bolje približim studiranje i studentski život budućim brucošima, na svom Instagram nalogu sam pokrenula serijal #faks101 gde sam uz pomoć prijatelja sa različitih fakulteta delila savete za upis i studiranje na različitim fakultetima i smerovima širom Srbije. Kako bi sve ostalo na jednom mestu, odlučila sam da sve Instagram storije i hajlajte prebacim u tekstove. Ovo što čitaš je jedan od njih, konkretno vezan za studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 🤗

#IzIskustva

Više o studiranju na Fakultetu političkih nauka u Beogradu podelila je moja drugarica sa razmene, Milica Potić, trenutno studentkinja treće godine. Pored fakulteta, Milica je aktivna i u aktivnostima studentskih organizacija na faksu čije događaje posećuje i alumni zajednici FLEX programa razmene 😁

Šta ona izdvaja vezano za prijemni za upis željenog smera i studiranje na Političkim naukama pročitaj u nastavku, a za sva pitanja možeš meni ili njoj da se javiš na Instagramu ➡️

Milica Potić

Prijemni ispit 📝

Što se prijemnog tiče, sada je došlo do izmene. Od ove godine za prijemni na politikologiju i međunarodne studije pored istorije polaže se i test opšte informisanosti.

Što se tiče istorije, sećam se da je ona bila sasvim korektna. Ako je neko bio na primemama, setiće se šta je profesor naglasio više ili manje bitno. Sve što je rekao, to je i dao. Ako vam istorija ide dobro, smatram da vam neće trebati više od 2 nedelje da spremite istoriju. Jedna caka koje se sećam kada jesto da vam odgovor na pitanje koje sami pišete neće biti duži od 3 reči.

Test opšte informisanosti je novina, ne postoji ništa konktetno što treba da spremite. Moj savet bi bio da pratite što više kvizeve i da pored toga pređete možda neku zbirku pitanja koju je izbacio neki drugi fakultet. Radite razne testove koje nađete na internetu kao neki vid vežbe.

Kada govorimi konktetno o polaganju prijemnog ispita, ne sećam se da sam nešto imala tremu. Ponesite obavezno vodu sa sobom, možda neku čokoladicu i samo polako, nekad odgovor bude i prostiji nego što mislite. Ja znam da sam sa sobom ponela srećnu hemijsku!

Studiranje 🎓

Što se tiče studiranja, ja sam prva koju je bilo strah kako će to da izgleda. Iako sam produkt Zoom studiranja, mogu da kažem da sam prezadovoljna. Prva godina stvarno jeste najteža, mogu da kažem da su profesori su stvarno divni i mahom se trude da nam približe znanje na što zanimljivije načine. Čast izuzecima, stvarno su korektni i imaju dosta razumevanja.

Ja sam takođe prezadovoljna samom materijom koju radimo. Zaista nije toliko teško koliko se na prvu čini.

Saveti 🤩

Na ovom fakultetu su vam najbitniji ljudi. Nađite društvo koje vam odgovara i cepajte sa njima, bilo da je to učenje, izlazak ili kafa posle čitaonice, stvarno znači imati nekog ko prolazi kroz iste stvari. Neću da vam pričam da krenete na vreme i te gluposti, ali bi zato moj savet bio da barem bacite pogled na materiju za koju mislite da je teška i videćete da je mnogo lakše nego sto izgleda. Trudite se, verujte u sebe i ostalo će sve lagano doći na svoje mesto!

Za više informacija o Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Politikologiji konkretno ili drugim modulima (tj. smerovima) na istom, prijemnom ispitu i slično, obavezno ispratite obaveštenja na njihovom zvaničnom sajtu. Još sadržaja o ovom fakultetu i studijama možete naći na njihovom Instagramu, kao i na Instagramu Studentske unije FPNa. Dodatno, u nastavku vam ostavljam nekoliko klipova koji isto mogu da vam budu interesantni na ovu temu 😁

Podkast „Studentska služba“ Kancelarije za mlade Beograd
Fakultet političkih nauka – prezentacija sa Virtuelnog sajma obrazovanja
(Visited 314 times, 1 visits today)