Overthought by #FAKS101

#FAKS101: Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu (FASPER)

Ako te zanimaju studije na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu, polažeš uskoro prijemni i značile bi ti dodatne informacije o studiranju, pročitaj ceo tekst!

U želji da što bolje približim studiranje i studentski život budućim brucošima, na svom Instagram nalogu sam pokrenula serijal #faks101 gde sam uz pomoć prijatelja sa različitih fakulteta delila savete za upis i studiranje na različitim fakultetima i smerovima širom Srbije. Kako bi sve ostalo na jednom mestu, odlučila sam da sve Instagram storije i hajlajte prebacim u tekstove. Ovo što čitaš je jedan od njih, konkretno vezan za studije na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu (FASPER) 🤗

#IzIskustva

Više o studijama na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu (FASPER) podelila je moja drugarica sa Akademije omladinske politike Krovne organizacije mladih Srbije, Jelena Nikolov, master defektolog i doktorand, reedukator psihomotorike na Institutu za mentalno zdravlje. Pored fakulteta, Jelena je bila aktivna i u nekoliko nevladinih organizacija koje se bave mladima, kao i u različitim projektima vezanim za njenu struku 😁

Šta ona izdvaja vezano za prijemni za upis željenog smera i studiranje na FASPERu pročitaj u nastavku, a za sva pitanja možeš meni ili njoj da se javiš na Instagramu ➡️

Upis fakulteta 🧠

Dolazim iz porodice defektologa, te sam od malena upoznata sa ovom profesijom. Odlučila sam se da upisem FASPER jer sam želela da radim sa decom i unapređujem i stimulišem njihove sposobnosti. Ovaj posao podrazumeva da vi pratite dečiji razvoj i napredovanje i da ste i njima i njihovim roditeljima saveznici. Ako se opredelite za ovo zanimanje svakodnevno ćete dobijati osmehe i zagrljaje, a dečija mašta i radoznalost će vas oduševiti!

Savet: radite na sebi, idite na edukacije i usavršavanja to će vam dodatno značiti i izdvojiti vas. Ukoliko vas interesuje nešto dodatno o ovoj temi možete me naći na instagramu i pisati @jelenanikolovdefektolog 🎉

Prijemni ispit 📝

Prijemni ispit na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER) se polaže iz psihologije, biologije i sociologije, a literaturu je lako naći u informatoru koji se nalazi na sajtu fakulteta. Dok se spremate, informišite se kod starijih studenata, na studentskim grupama pitajte ako vam nešto nije jasno, povežite se sa drugima koji žele fakultet kao i vi i pitajte profesore iz srednje škole za pomoć. Takođe, fakultet organizuje pripremnu nastavu tokom februara i marta. Ja nisam išla na pripremnu nastavu, tako da je apsolutno moguće samostalno spremiti prijemni i upisati željeni smer.

Prijemni generalno nije težak, ali nemojte ga olako shvatiti, jer je moje iskustvo da iz svakog predmeta postoje po pet pitanja koja traže malo veće znanje i koja te“ teraju da se zamisliš“. Ako neko ima nešto manje poena iz srednje, a dobro uradi prijemni, postoji velika verovatnoća da će moći da bira smer koji želi na prozivci.

Uvek odite na prozivku, čak iako ste nešto niže rangirani od ostalih kandidata, jer možda neko odustane, vaš željeni smer nije „tražen“ te godine ili vam čak neko i prepusti smer.

Na programu Defektologija se prima po 20 na budžetu i 10 na samofinansiranju za svaki modul (objasniću module kasnije), na programu Logopedija 40, 20 i na programu Specijalna edukacija i rehabilitacija osoba sa teškoćama u mentalnom razvoju 40, 20.

Studiranje 🎓

Postoje tri programa: Defektologija, Logopedija i Specijalna edukacija i rehabilitacija osoba sa teškoćama u mentalnom razvoju. Defektologija na primer ima 5 modula i nakon svakog od njih stičete naziv diplomirani defektolog (sa naznakom u diplomi koji ste modul završili) i tako vas kasnije u poslu prepoznaju. Nakon modula Logopedije stičete naziv diplomirani logoped, a nakon modula Specijalna edukacija i rehabilitacija osoba sa teškoćama u mentalnom razvoju diplomirani defektolog.

Generalno, ljudi iz okoline, ali i klijenti sa kojima ćete raditi nisu sigurni da znaju i razumeju razliku između defektologa i logopeda, a dodatno im kod naziva diplomirani defektolog morate objašnjavati i modul. Vaš modul zapravo dosta utiče na to sa kim ćete raditi, kao i na institucije u kojima može raditi. Ako vas zanima nešto više o samim modulima, obavezno pogledajte sajt fakulteta, pokušajte da nađete nekog sa smera (na fakultetu generalno vlada kolegijalnost) ili mi se javite da pokušam da vas povežem.

Većina predmeta na prvoj godini za sva tri programa je ista: opšta defektologija, sociologija, opšta i razvojna psihologija, pedagoška psihologija, genetika, fiziologija, itd. Pored ovoga, svaki program i modul imaju predmete koji su specifični samo za njih, tako da već u drugoj godini imate predmete koji su za vaš program i modul. Svaki od tri programa ima 13-14 predmeta na prvoj godini. Savet je da malo veće i teže predmete poput sociologije, pedagoške psihologije, somatopedije položite prve, jer većina studenata ove predmete prebacuje u narednu godinu studiranja.

Kao što sam spomenula, na fakultetu vlada kolegijalnost i studenti dele beleške. Lakše je učiti i obrađivati neku temu grupno, npr. na kafi u obližnjem kafiću, što je već tradicijalno. Pored studentskog parlamenta nema aktivnih studenstkih organizacija na fakultetu, ali ja ohrabrujem sve koji žele da se bave studentskim pitanjima da lobiraju za svoja studentska prava, pronalaze mogućnosti poput organizovanja tribina i radionica i umrežavaju se sa ostalim organizacijama.

Centar za razvoj dece i omladine (CEPORA) jeste organizacija za decu i mlade gde naši studenti mogu da volontiraju i odmah na početku vide kako izgleda praksa. Postoje još i Dečije srce, Centar za intergraciju mladih (CIM), Prihvatilište za decu i domovi za decu bez roditeljskog staranja.

Unazad gledano, nije bilo teško zavšiti osnovne i master studije, steći znanje za praksu i pored toga imati društveni život, biti član studentskih organizacija, volontirati i raditi. Veliki deo studiranja jeste život u studenstkom domu, ali i organizacije sa kojih ja nosim i znanja i prijateljstva, a u nekima sam i dalje aktivna.

Saveti 🤩

  • Uđite u fakultetske grupe starijih godina i pronađite neka pitanja sa ispita, delite beleške i učite zajedno. Ako niste za grupno učenje, svakako prođite kroz gradivo sa kolegama, jer možda vam je nešto promaklo ili niste čuli šta je sve potrebno za ispunjavanje predispitnih obaveza
  • Ispunjavajte predispitne obaveze i spremajte prvo teže predmete
  • Opustite se i uživajte u vašim prvim studenstkim danima, jer je to jedno neponovljivo iskustvo!

Za više informacija o Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu i njegovim različitim smerovima, prijemnom ispitu i slično, obavezno ispratite obaveštenja na zvaničnom sajtu fakulteta, kao i na Instagram stranici. Dodatno, u nastavku vam ostavljam klipove koji isto mogu da vam budu interesantni na ovu temu 😁

Prezentacija Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju sa Virtuelnog sajma obrazovanja 2022.
Želim da budem – Defektolog, intervju sa tadašnjom dekanicom Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Bojanom Racom (2016.)
(Visited 1.706 times, 12 visits today)