Overthought by #FAKS101

#FAKS101: Ekonomski fakultet Niš

Ako te zanimaju studije na Ekonomskom fakultetu u Nišu, polažeš uskoro prijemni i značile bi ti dodatne informacije o studiranju, pročitaj ceo tekst!

U želji da što bolje približim studiranje i studentski život budućim brucošima, na svom Instagram nalogu sam pokrenula serijal #faks101 gde sam uz pomoć prijatelja sa različitih fakulteta delila savete za upis i studiranje na različitim fakultetima i smerovima širom Srbije. Kako bi sve ostalo na jednom mestu, odlučila sam da sve Instagram storije i hajlajte prebacim u tekstove. Ovo što čitaš je jedan od njih, konkretno vezan za studije na Ekonomskom fakultetu u Nišu 🤗

#IzIskustva

Više o studijama na Ekonomskom fakultetu u Nišu podelio je moja prijatelj iz srednje škole i aktivizma, Pavle Vučković, trenutno student treće godine. Pored fakukteta, Pavle je aktivan u Evropskom parlamemtu gladih gde je generalni sekretar i u mentorskom programu Americke privredne komore u Srbiji – Amchamps 009. Redovno učestvuje u studentskim razmenama i različitim događajima koji imaju veze sa njegovom strukom 😁

Šta on izdvaja vezano za prijemni za upis željenog smera i studiranje na Ekonomskom fakultetu pročitaj u nastavku, a za sva pitanja možeš meni ili njemu da se javiš na Instagramu ➡️

Upis 🧠

Za Ekonomski fakultet sam se odlučio jer je bio najpribližniji oblastima koje su me interesovale u tom trenutku. Kao neko ko dolazi iz gimnazije i neko nikada nije imao dodirnih tačaka sa ekonomskom naukom do upisa na fakultet, moj odabir fakulteta je bio igra na sreću na neki način. Vrlo brzo shvatio sam koliko je širok spektar oblasti, prilika i mogućnosti koje nudi fakultet, kako tokom studiranja, tako i posle završetka fakulteta. Tako da guglajte šta sve možete sa ekonomijom i iznenadićete se.

Prijemni ispit 📝

Rekao bih da nije teško upisati Ekonomski fakultet u Nišu. Za razliku od ranijih godina gde se polagalo 2 predmeta, od početka pandemije se polaže samo 1 koji sami odaberete (sociologija, matematika, poslovna ekonomija ili osnovi ekonomije).

Dolazeći iz gimnazije, opredelio sam se za sociologiju i spremio prijemni za nešto više od nedelju dana jer je u pitanju priručnik sa pitanjima na 40-ak strana koja sam doslovno znao napamet. Ljudi iz stručnih škola su uglavnom polagali poslovnu ekonomiju i takođe nisu imali nikakvih problema.

Sam prijemni sam završio, nećete verovati, za dvadeset minuta. Trema je uvek tu, ali upućenošću u broj slobodnih mesta na budžetu i poznavanjem materijala za spremanje ispita, mogu da kažem da je trema bila definitivno manja, a ja opušteniji.

Studiranje 🎓

Na prvoj godini svi smerovi imaju iste predmete koji vam daju osnovu za naredne godine, gde će se predmeti sve više razlikovati i biti usmereniji na vaš odabrani smer. Program je veoma raznovrstan, upoznaće vas sa svim granama ekonomije i tako dati šririnu i priliku da vidite šta vama najviše leži.

Studenti svih godina i su uvek spremni da pomognu, daju savet i smernice tako da ćete uvek imati podršku. Postoje grupe i zvanične stranice na mrežama gde se prosleđuju informacije vezane kako za ispite i rokove, tako i za mnogobrojne studentske aktivnosti.

Saveti 🤩

  • Ovaj fakultet je lakše upisati nego završiti, zato se lepo upoznajte sa predmetima, učite redovno i raspitujte se što više o svemu na fakultetu.
  • Preporučujem da postanete član neke studentske organizacije, da li na samom fakultetu ili van njega, svejedno je. Iz ličnog iskustva mogu da vam kažem da će vas to dodatno inspiristi, upoznaćete još divnih ljudi, steći praktično iskustvo i mnogo naučiti.
  • Za mene najvažniji savet, okružite sebe kolegama koje će vas inspirisati da učite i sa kojima ćete zajedno ploviti kroz fakultet. Učite zajedno, razmenjujte materijale za spremanje ispita i sve informacije, ali idite i na kafe, studentska putovanja, konferencije, žurke i družite se. Balans je i te kako moguć.

Za više informacija o Ekonomskom fakultetu u Nišu, obavezno ispratite obaveštenja na njihovom zvaničnom sajtuJutjub kanalu i Instagram stranici. Dodatno, u nastavku vam ostavljam klip koji isto može da vam bude interesantan, o studijama na Ekonomskom fakultetu u Nišu 😁

Sa druge strane fakulteta – Ekonomski fakultet Niš
(Visited 689 times, 1 visits today)