Overthought by #FAKS101

#FAKS101: Prirodno – matematički fakultet u Kragujevcu

Ako te zanimaju studije hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu, planiraš da spremaš prijemni i značile bi ti dodatne informacije o studiranju, pročitaj ceo tekst!

U želji da što bolje približim studiranje i studentski život budućim brucošima, na svom Instagram nalogu sam pokrenula serijal #faks101 gde sam uz pomoć prijatelja sa različitih fakulteta delila savete za upis i studiranje na različitim fakultetima i smerovima širom Srbije. Kako bi sve ostalo na jednom mestu, odlučila sam da sve Instagram storije i hajlajte prebacim u tekstove. Ovo što čitaš je jedan od njih, konkretno vezan za studije na Prirodno – matematičkom fakultetu u Kragujevcu 🤗

#IzIskustva

Više o studiranju na Prirodno – matematičkom fakultetu u Kragujevcu podelio je moj prijatelj sa Akademije omladinske politike Krovne organizacije mladih Srbije, Filip Stašević, trenutno asistent na istom! Pored fakulteta, Filip je aktivan i u različitim programima za lični i profesionalni razvoj, inovativno obrazovanje i slične teme 😁

Šta on izdvaja vezano za prijemni za upis željenog smera i studiranje na Prirodno – matematičkom fakultetu pročitaj u nastavku, a za sva pitanja možeš meni ili njemu da se javiš na Instagramu ➡️

Prijemni ispit 📝

Iako sam prošao polaganja tri prijemna ispita, osećanje u tom trenutku je bilo slično svaki put. Trema je bila prisutna, ali samo kao pozitivna. Trudite se da je tako i kanališete, kao uzbuđenje koje će vam pomoći a ne odmoći. To učinite tako što ćete pre svega verovati u sebe, jer ste spremali ovo (prijemni) jako vredno i zaslužujete priliku da to i pokažete.

Ono što meni pomaže u takvim trenucima je razmišljanje da mi je ocena, broj poena itd. potpuno nebitan jer zapamtite to nikada nije bilo merilo nečijeg znanja i vrednosti.

Prijemni na PMF-u nije zahtevan, sva pitanja su ili multiple-choice tipa ili na dopunjavanje uz jedan ili dva računska zadatka (govorim o hemiji, ali je situacija i sa ostalim Institutima manje više slična).

Postoji i besplatna pripremna nastava, koju savetujem da pohađate kad dođe vreme za nju, jer je korisna i možete se pripremiti za prijemni gde god da se polaže hemija (hemija, medicina, farmacija, poljoprivredni itd). Takođe, konkurencija je manja nego na ostalim fakultetima, pa eto još jednog načina da razbijete tremu pred sam prijemni!

Ako se dvoumite da li da upišete PMF nakon nematematičkog smera ili srednje, znajte da sam ja završio društveno-jezički smer u Gimnaziji, uspeo sam da upišem i studiram prirodnu nauku, i evo sad radim kao asistent na fakultetu gde spremam buduće nastavnike hemije za svoj poziv. Kao neko ko voli društvene nauke, uspeo sam da nađem nešto humanističko u prirodnoj nauci. Ovo sam uspeo, jer smo na fakultetu počeli sa izučavanjem hemije od početka, i uz vrlo predane profesore i asistente sam sve nadomestio.

Studiranje 🎓

Na PMF-u u Kragujevcu pored hemije, možete studirati i matematiku, informatiku, biologiju, ekologiju, fiziku i psihologiju, o čemu možete naći na sajtu fakulteta ali i na sajtovima pojedinačnih Instituta. Institut za hemiju ima i svoju instagram stranicu @chem.kg koju možete zapratiti zbog najrazličitijih informacija i objava, razgovora sa studentima, zaposlenima preko insta story-a itd.

Program je jako dobro osmišljen na PMF-u na svim Institutima i smerovima. Na hemiji konkretno postoje četiri smera: Istraživanje i razvoj, Nastavnik hemije, Zaštita životne sredine i Hemoinformatika i modeliranje.

Svi smerovi nude veliki izbor mogućnosti i za vreme i nakon završenih studija. Pod ovim za vreme studiranja, mislim na razne prakse koje su delom i obavezne, a ima i onih na dobrovoljnoj bazi. Tako da koji god smer da upišete, sve što učite na predavanjima i vežbama imaćete priliku i da osetite kroz stvarne uslove (u gradskim laboratorijama, fabrikama, zavodima, školama, kompanijama).

Svaki predmet je ispraćen teorijskim i/ili praktičnim vežbama. Iako su predavanja vrlo dobra, vežbe su ono što svi hemičari pamte. Provodićete sate i dane u laboratoriji, nervirati se oko analiza i sinteza preparata ali istovremeno ludo provoditi, učiti i sklapati prijateljstva.

Svi profesori su radi da otvore vrata svojih istraživačkih laboratorija gde možete sa njima početi svoja istraživanja, a koja možete kasnije nastaviti na doktorskim akademskim studijama kao pravi istraživač sa sve tim zvanjem.

Studentski parlament PMF-a @studentski_parlament.pmf je vrlo aktivan. Uspeva da se izbori sa svim zahtevima studenata, da obezbedi bolje uslove itd. Takođe, organizuju najbolje žurke 1-2 nedeljno i razne druge slične manifestacije (npr. veče prirodnjaka). Na fakultetu se možete učlaniti u sportske, dramske sekcije i nastaviti sa svojim hobijima, ili se prijaviti za razmenu preko različitih programa i dobiti stipendiju za to.

Istovremeno, fakultet i parlament organizuju razne radionice, kurseve tokom godine pa se možete i za to prijavljivati. Ono što je karakteristično za PMF jeste i održavanje Primatijade jednom godišnje, kada studenti PMF-ova iz svih krajeva Srbije i okolnih zemalja idu na višednevnu ekskurziju ispraćenu raznim aktivnostima (sportskim turnirima, takmičenjima u nauci, ludim provodom i žurkama itd).

Moram da naglasim da sam tokom studiranja stekao prijateljstva koja će sigurno trajati ceo život. To i iskustvo i samostalnost koje mi je doneo period studiranja, definitivno pamtim kao najveću stvar u vezi fakulteta.

Verovatno je tome doprinela manja grupa studenata i stalna povezanost među nama i na vežbama i predavanjima. Ono što je bilo i dok sam ja studirao, a vidim i da je danas tako je velika druželjubivost i požrtvovanost među studentima i kolegama, i nadam se da će tako ostati.

Saveti 🤩

Poručio bih vam uživate maksimalno, šetate, putujete, izlazite, trenirate, družite se i učite jer za sve ima vremena i nije bauk ako padnete neki kolokvijum, ispit itd. Sve se da nadoknaditi, osim vremena koje ste protraćili a niste uživali i bili srećni.

Slobodno mi pišite šta god da vam treba ili na moj instagram @stasevic_f ili na @chem.kg

Za više informacija o Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu, obavezno ispratite obaveštenja na njihovom zvaničnom sajtu, gde možete naći obaveštenja o svim oblastima studija, i na Jutjub kanalu fakulteta. Dodatno, u nastavku vam ostavljam link do serijala klipova koji vam isto mogu biti interesantni, o studijama na PMFu u Kragujevcu i različitim institutima koji ga čine 😁

(Visited 324 times, 1 visits today)