Overthought by Škola za 21. vek Studije i studentski život

Da li su fakulteti stvar prošlosti?

Sada kad je znanje na dohvat ruke uz pomoć interneta, postavlja se pitanje da li su formalne obrazovne institucije kao fakulteti neophodni, ili će uskoro postati stvar prošlosti. Evo šta ja mislim o tome ➡️

Napomena: kao neko ko je tek završio prvu godinu fakulteta (znači imam još dug period studiranja pred sobom), kome se (za sada) sviđa njen faks i preporučuje ga svima koji nagoveste da se dvoume da li taj ili neki drugi, ne pišem ovaj tekst da vas obeshrabrim od studiranja, pokrenem neki bojkot visokog obrazovanja, ili nagovorim da upišete moj fakultet, već da vas podstaknem da kritički promislite zašto studirate, šta tačno dobijate tokom tih godina i šta će vam to značiti na dalje, kako biste bolje razumeli odluku pred sobom ili odluku koju ste doneli i napravili najbolje sa onim što imate 🤷

Dakle, da li su fakulteti stvar prošlosti? Možda, zavisi kako gledate na to…

Primer iz prakse 🤓

Izvor: sajt Open Culture

Još septembra 2020. godine, Gugl je najavio lansiranje “Career Certificate” programa koji će za poslove u oblasti digitala biti jednako validni kao i diploma sa osnovnih studija. Njihova motivacija iza ovog poduhvata jeste bila da pomognu u oporavku tržišta rada u Americi, na kome su zbog panemije, zatvaranja radnih mesta, visokih cena školarine i drugih faktora visoko obrazovanje, a samim tim i dobro plaćeni poslovi (koji omogućavaju ekonomsku stabilnost) bili nedostižni za veći deo populacije.

Za razliku od faksa koji traje četiri godine, zahteva velika finansijska ulaganja (setite se da pored studija tu je i život u drugom gradu, ili bar privatni život paralelan faksu – izlasci, druženja, umrežavanje) i doškolovavanje sa strane, kako znanje nije najmodernije jer treba dugo da bi novine bile primećene i integrisane u obrazovni sistem, ovi programi traju oko 6 meseci, onlajn su na Coursera platformi (što je mnooogo jeftinije nego ceo faks), self-paced su (možeš da radiš dok učiš i učiš kada tebi odgovara), nude prakse nakon završetka programa, stipendije za one koji ne mogu da ih priušte i ne zahtevaju apsolutno nikakvo predznanje iz oblasti.

Kako izjavljuju ljudi iz Gugla, ali i drugih velikih tehnološkoh kompanija, ovakvi programi nisu zamišljeni kao pokušaji preotimanja i bojkot postojećeg sistema, već ultimativno pokušaj ukazivanja na neophodnost saradnje između aktera na tržištu i obrazovnih ustanova, kako su promene česte i velike, a škole samostalno ne mogu da ih isprate, što stvara jaz između kadra koji je potreban i kadra koji se školuje i ulazi na tržište, stvarajući istovremeno nezaposlenost ali i veliki broj slobodnih radnih mesta.

Moje viđenje 🧠

Suština.

Nešto oko čega mislim da svi možemo da se složimo, bilo da smo trenutno studenti, tek treba da postanemo, ili uveliko završili taj period svog života, jeste da fakultet neće da nas spremi za posao koji ćemo da obavljamo. U to više niko ne veruje i to mislim da nikad i nije bilo tačno. Zašto? Pa ne može niko da nas pripremi 100%, niti da nas nauči sve što nam je potrebno jer niko prvo ne zna sve, pa da prenese, niti može to da uradi u periodu od 4-6 godina.

Šta faks, ali i celokupno obrazovanje mogu da urade jeste da nam daju neki osnovni paket znanja, neku dobru podlogu, da nam osveste da ima još mnogo toga što možemo da naučimo u skladu sa svojim afinitetima i usmere nas gde i kako to da nađemo. Naravno, taj osnovni paket će biti drugačiji u zavisnosti od nivoa (da li je osnovna, srednja škola ili faks), u nekim slučajevima i od oblasti (gde je koliko dovoljno), ali bi trebalo da bude neka suština dovoljna da mi možemo da razumemo ostalo što ćemo da učimo.

Pre nego što pomislite na medicinare i kako ne biste da vas leči doktor koji nema pojma, setite se da i oni nakon srednje medicinske škole, a i posle studija imaju praksu i specijalizaciju gde zapravo uče ono što na kraju na nama primenjuju. Možda deo onoga što uče u školi i na faksu može da se skrati jer je nepotrebno za sada, ili unapredi ako je zastarelo i nepotrebno jer će praktično naučiti kako zaista jeste 🤷

Čemu onda služi faks?

Dugo sam razmišljala o ovome, analizirala svoju motivaciju da upišem faks, faktore izbora samog fakulteta, očekivanja i to šta trenutno dobijam od studija. Ako nas ne uči zaista kako da obavljamo budući posao, čemu onda služi i zašto mu dajemo četiri godine života? Šta mi dobijamo?

Ovo su neki moji zaključci, povezani sa ličnim iskustvom, ali promislite i vi i vidite do čega dođete.

1. Logično

Kada stignemo do trenutka da treba da biramo da li faks ili ne, izbor upisa fakulteta se čini sigurnijim, da nastaviš da ideš poznatim putem, nego da se izdvojiš i uradiš nešto što ne znaš kako ni šta i nikad ranije nisi radio. Znaš kako da učiš, dakle, logično je, pogotovu ako smo u prethodnom školovanju imali dobre ocene

2. Upoznaš suštinu i vidiš šta ćeš sa njom

Iako nas ne uči svemu, faks nam daje neko osnovno razumevanje oblasti, a samo studiranje i sve aktivnosti koje idu uz to mogućnost da vidimo i testiramo šta nam je od toga zanimljivo ili kako bismo ga možda iskoristili, bilo da mi radimo nešto od toga ili da kombinujemo sa nečim drugim, to jest šta ima dalje i dublje da se uči i istražuje i da li smo mi zainteresovani za nešto od toga.

3. Umrežiš se

Pored prilike da upoznamo oblast, odlazak na faks je meni bio prilika da upoznam ljude sa sličnim interesovanjima kao ja i to skoro hiljadu njih na jednom mestu. Bilo preko faksa ili neke druge aktivnosti, upoznaš ljude koji ti postanu prijatelji i vredni kontakti.

4. Živiš

Odlazak na faks za sobom povlači još jednu vrlo bitnu stvar a to je osamostaljivanje. Kada kreneš na faks, pogotovu ako studiraš u drugom gradu, imaš priliku da izgradiš sopstveni život negde, da kreiraš navike i kreneš da donosiš odluke kako želiš da tvoj život izgleda nezavisno od drugih koji su na njega možda uticali do sada (a da ti na to nisi mogao/mogla da utičeš baš).

Zaključak:

Da li su fakulteti stvar prošlosti? Za sada ne i u našoj zemlji mislim da neće biti još dugo, kako se sporo prilagođavamo i kaskamo za ostalim zemljama, ali mislim da se globalno ide ka tome. Neće biti u skorije vreme, niti će se desiti preko noći, u to budimo sigurni, ali sve ono čemu služe se danas može uraditi na neki efikasniji način, od prenošenja znanja, preko umrežavanja do osamostaljivanja, samo smo mi navikli da su oni tu i oni zbog toga ostaju. Mi im dajemo moć i vrednost. Kako se mi puštamo starih navika i krećemo da prihvatamo da je bolje inovirati i u neku ruku rizikovati nego ostati na poznatom, iako ima falinku, tako će i fakulteti postajati stvar prošlosti. Tako ja mislim

Kakvo je vaše mišljenje o ovoj temi? Da li su fakulteti stvar prošlosti i zašto?

Neke od vaših odgovora sam već podelila na svom Instagramu, ali možete i dalje odgovoriti u komentarima ili mi pustiti poruku pa da pričamo o tome.

Do tada, čitamo se 🤗

(Visited 175 times, 1 visits today)