Overthought by Volonterizam i aktivizam

Kako se postaje “zavisnik od aktivizma”?

Kada jednom pronađeš problem u društvu koji te “žulja” i otkriješ svoju supermoć u rešavanju tog problema, postaćeš zavisnik!

Kao što možete pročitati o meni na više mesta na OverThinker sajtu, predstavljam se kao samoproklamovani zavisnik od aktivizma i projekata, “navukla” sam se u Americi i nastavila još intenzivnije po povratku kući. Volim da pohađam radionice, budem deo raznih programa (kao učesnik i organizator), slušam predavanja i generalno budem uključena u postavljanje i odgovaranje na pitanja koja imaju veze sa mladima, njihovim životom i svim faktorima koji utiču na ova dva.

Po definiciji, aktivizam je “planirano ponašanje da bi se postigli socijalni ili politički ciljevi kroz aktivnosti kakve su podizanje svesti, stvaranje koalicija, vođenje političkih kampanja, proizvodnja propagandnog materijala, stvaranje publiciteta, kao i preduzimanje drugih akcija kako bi se uticalo na socijalne promene“.

Za mene, aktivizam je način da učim, usavršavam hard i soft skill-ove, budem uključena u razgovore o temama koje su meni važne i umnogome utiču na odluke koje donosim i prilike koje imam, drugima predstavim svoje ideje i okružim se ljudima čije me razmišljanje i motivacija guraju da budem bolja verzija sebe. To je način da se pokrenu promene, interne i eksterne, koje su nam potrebne kako bi nam kvalitet života bio bolji.

IV Akademija omladinske politike u organizaciji Krovne organicije mladih Srbije, Šabac, oktobar 2020.
izvor: Instagram nalog @komsmladi

Volontirajući u raznim aktivnostima (od sprovođenja muzičkih festivala do rada u neformalnim grupama i nevladinim organizacijama), oduvek sam htela da i ja budem na tom mestu inicijatora – da se moja ideja sprovede i pomogne nekome. Učestvujući u različitim projektima i programima koji su rešavali neke probleme mladih, krenula sam da uviđam stvari koje mene “žuljaju” u društvu i pokušavala da osmislim načine na koje bih mogla da ih rešim. Krenula sam da razmišljam kao aktivista! Tada sam se učlanila u svoju prvu NGO koja je tada još bila u povoju, a zatim u Nauči me tim u kojem sam i sad i krenula da se interesujem za marketing i koncept “širenja dobre priče” kao nečeg čime bih ja volela da se bavim jer smatram da sam donekle dobra u tome, iako imam naravno još da učim i unapređujem se.

Suštinski, aktivizam je preuzimanje inicijative da pokreneš rešavanje nekog problema koji “koči” naše društvo, koristeći neke veštine koje ti imaš kako bi to uradio/uradila. Biti aktivista nije super moć jedinstvena pojedincima koji su otkrili nešto što drugi ne znaju, već hrabrost da preuzmeš odgovornost za nešto za šta veruješ da treba da se desi, što će pomoći nekome, nekako. Kada jednom pronađeš taj problem koji te “žulja” i otkriješ svoju supermoć u rešavanju tog problema, postaćeš zavisnik!

Sada kad sam te upoznala sa ovom “drogom” nadam se da ćeš nastaviti da čitaš šta nadalje pišem, jer ću kroz naredne objave opisivati detaljnije volonterizam, kako pronaći pravu aktivnost za sebe, šta su to hard i soft skill-ovi i zašto ih treba razvijati i kako ja ispunjavam svoju ličnu misiju kao aktivista upravo kroz ovaj blog! Do tada, ostavljam ti challenge da razmisliš koji problem u društvu tebe “žulja” i na koji način možeš da pokreneš njegovo rešavanje, koristeći veštine i znanja koja imaš, prvi stepenik ka aktivaciji. Ukoliko misliš da ti treba pomoć u tome, kontaktiraj me!

Pozdrav 🙂

(Visited 178 times, 1 visits today)