Overthought by Lični razvoj

Upravljanje vremenom i obavezama ⏰

Kako mapirati svoje dugoročne ciljeve i organizovati svoje vreme i taskove tako da vode ka njihovom ostvarenju, umesto da vas umaraju!

Radni naslov: Vidiš li šumu od drveća 🌲


Pored toga što sebe opisujem kao OverThinker-a, može se reći i da sam radoholičar. Volim da budem zauzeta jer se osećam ispunjeno znajući da svoje vreme trošim na nešto sa konkretnim ishodom. Moglo bi se reći da sam zavisna od postavljanja taskova koje zasigurno mogu da ispunim, kako bih ih naknadno precrtala i rekla sebi da sam bila produktivna, jer gledaj šta sam sve uradila! Sticky notes su must have na mom radnom stolu, kod kuće i u domu, jer tu svako veče prepišem šta imam sutra da završim iz svog Google kalendara, tako da kada se probudim odmah prionem na posao. Duže vreme nisam videla nikakav problem u tome, završavam sve obaveze, organizujem lepo vreme tako da sve stignem i ne moram da jurcam, čak odvojim i neko vreme za pauzu, možda neku šetnju ili film. Zvuči super, tako? E pa, problem je nastao kada me je neko pitao šta ja želim u životu i da li ja radim na tome (ne baš tim rečima, ali suština je tu).

Iako sam imala dnevne i nedeljne planove, kalendare ispunjene obavezama, nisam mogla da objasnim na koji način me odgovaranje na mejlove u tačno pola deset dovodi do mog željenog cilja, niti koji je to cilj. Super sam ja sve to organizovala sebi, ali veliki broj tih stvari nisam radila za sebe, jer meni znače i jer mi pomažu da porastem kao osoba, već jer se to očekivalo i jer je postojao rok koji sam trebala da ispoštujem. Da bih bila uspešna, treba da budem zauzeta, a zatim i produktivna sa svim tim obavezama. Ali šta ja tačno dobijam od svega toga, što to radim? Razmislite. Koliko stvari u toku dana radite jer vama znače, imaju kvalitativnu vrednost?

Po povratku sa razmene sam ušla u “work mode”, kada mi je bilo izuzetno važno da samo nešto radim, jer nisam znala šta ću sa sobom. Ova slika, nasuprot tome, je jedan od najlepših dana u Šarlotu, koji je bio totalno neplaniran i rasterećen rokova i taskova.

Šta je zapravo poenta?

S jedne strane, organizacija vremena je super stvar! Iskreno verujem da svako treba da vodi Google kalendar, ili barem zapisuje u planeru svoje obaveze jer tako možeš da imaš jasan uvid gde ti ide vreme i šta bi sve mogao da uradiš, ali s druge strane ništa od toga nema smisla ukoliko nemaš postavljen svoj lični cilj (ne računa se cilj grupe čiji si član, ili cilj projekta kojeg si deo, i ja sam se tu zeznula ;)). Verujem da je teško odmah na prvu loptu ispljunuti svoj životni cilj, skoro pa nemoguće, te ćemo zato krenuti malo laganije, od početka.

Part I

Google kalendar – super aplikacija, dostupna besplatno na Play Store-u, povezana sa vašim Google nalogom, uvek dostupna (on i offline) na mobilnom, laptopu i možda čak TV-u, svugde! Kreni da je koristiš. Ili to ili kreni uvek sa sobom da nosiš neku sveščicu koja će postati tvoj mini planer. Razmisli šta ćeš da radiš sutra, ispiši to u tu svesku, ili popuni kalendar, i odredi kada i koliko radiš to. Naredni dan, isprati šta od toga završavaš, za šta ti treba koliko vremena, šta prebacuješ za naredni dan, itd. Svaki naredni dan ponovi isto to. Nakon nedelju dana, vrati se na početak nedelje i uradi analizu. Popiši šta je sve urađeno ove nedelje, koliko je sati otišlo na šta i šta je od toga zapravo za tebe, a šta za druge. Uz ovo imam jednu napomenu da ne spuštaš sebe jer možda nisi bio/bila produktivna neki dan, ili da suprotno tome zapisuješ stvari koje nisi uradio/uradila, ovo je samo za tebe i tvoje oči, ako hoćeš da lažeš sebe, super, ali mislim da nema potrebe.

Ako nikad ranije nisi koristio/koristila Google kalendar, možda je bolje krenuti sa planerom, ali definitivno baci pogled na ovaj jutjub klip ili mi se javi na Instagram ili Facebook, da ti objasnim! Google kalendar je mama!

Part II

Sada kada imaš negde dokumentovanu svoju prosečnu nedelju, znaš na šta ti ide vreme, preispitaj se da li si zadovoljan/zadovoljna rezultatima. Da li pametno trošiš svoje vreme na stvari koje treba da radiš, koje testiraju tvoje znanje i veštine, ili samo završavaš neke banalne taskove jer nema ko drugi to da uradi? Kako da to smanjiš, ili prebaciš na nekog drugog? Da li tu negde postoji neki dobar broj sati koji ide na tebe, nešto što radiš za svoj napredak? Šta je to što radiš radi napredovanja? U kom pravcu želiš da napreduješ? Koji su međuspratovi do tog konačnog cilja?

Ako nemaš odgovore na ova pitanja, to je sjajno! Možeš da kreneš da razmišljaš o tome, napraviš prvi korak ka definisanju svog cilja ili neke misije i pokušaš da nađeš neke aktivnosti kojima ispunjavaš tu svoju misiju, da nađeš svoj challenge! Ako ti treba pomoć, slobodno mi se javi ovde! Ako pak imaš odgovore na ova pitanja, dobro je uvek analizirati ih i prilagođavati, jer će se put tvog razvoja stalno menjati za par stepeni, isprati da nisi možda skrenuo/skrenula sa te putanje i kako možeš da se vratiš.

Ovo su prva dva koraka na koja te podstičem jer su meni bila ogromna prekretnica ka shvatanju nekih stvari i menjanju navika koje su me sprečavale da se pomerim iz mesta. Znam da je čudno pričati o misiji i životnom cilju, pogotovu ako ste okvirno mojih godina, ali mislim da nas svako postavljeno pitanje u tom pravcu dovodi korak bliže odgovoru, koji ne mora biti urezan u kamenu, ali je lepo da bude barem osenčen negde u našoj glavi.

Produktivnost nije jednaka punom kalendaru, niti precrtanim stavkama na listi taskova. Uspeh nije super organizovano vreme, tako da sve staje u minut. Mi nismo roboti pa da možemo sve da postignemo, odmor je dozvoljen i mnogo bolji od burnout-a ili faza malo pre toga, o čemu ću pisati neki drugi put. Kada se iznerviram ili osetim da sam fejlovala za taj dan, vratim se na svojih pet zapovesti, koje me podsete na šumu koju ne vidim od drveća:

  1. Imanje plana je super vodilja, držanje do plana 100% nije uvek realno
  2. Mapiranje velilih ciljeva i smernica je zdravije, zahvalnije i više motiviše od taskova, iako se čini da bi bilo obrnuto
  3. Okej je pauzirati, uspaničiti se i pričati o tome sa drugima, možda i oni paniče
  4. Ako se osećaš preplavljeno (overwhelmed), seti se velike slike i škartiraj mikro taskove koje si sam/sama sebi napravio/napravila, a realno ne postoje
  5. Diši

Okej, mislim da sam možda i previše ispisala za jednu objavu, ali mi je bilo bitno da poruku prenesem u celosti i da barem jednu osobu motivišem da krene da razmišlja o većoj slici i višem cilju koji želi za sebe. Kreni od Google kalendara ili sveske, ako si taktilna osoba kao ja, sveska je super početak, zapiši svoju nedelju i analiziraj je, iskreno i otvoreno bez griže savesti. Razmisli šta želiš da radiš umesto odgovaranja na mejlove na primer.

Ako ti treba pomoć sa bilo čim od ovog, od postavljanja kalendara, načina zapisivanja dana, analize, bilo čega, javi mi se na mejl marija@overthinker.rs, na Fejs ili na Instagram, linkovani su dole!

Čitamo se ponovo u ponedeljak!

(Visited 277 times, 1 visits today)