Overthought by Volonterizam i aktivizam

Šta kada te ne prihvate za aktivnost?

Evo šta možeš da uradiš kako bi ti sledeći put prihvatili prijavu 😎

Ako si se nekad iscimao/la da napišeš prijavu za neku vannastavnu aktivnost, poznat ti je osećaj kada ti jave da su „morali da biraju između velikog broja odličnih kandidata“ i da „nažalost ti nisi izabran/na„. Baš je bez veze, bilo da je prvi ili sto prvi put da dobijaš ovakav odgovor. Lično se u tom trenutku osećam kao poslednja rupa na svirali i dođe mi da se nikad ne prijavim ni za šta, jer baš želim da idem na stvari za koje se prijavljujem i pažljivo biram čemu dajem svoje vreme.

Kako ne mogu da odbacim aktivnosti svake organizacije koja me je nekad odbila (ne bi mi ostalo skoro ništa za šta bih mogla da se prijavim 😅), razvila sam sistem da se pokupim i izdominiram sledeći put. Ovo su neke stvari koje radim kako bih se postarala da me sledeći put prime, ili da mi prijava bar bude bolja:

Pročitaj ponovo tekst konkursa📄

U želji da ne gubim vreme, desi mi se da nekad letimično pročitam tekst konkursa i da ispustim neke važne detalje koji na kraju budu presudni prilikom izbora. Možda postoji uslov da si iz nekog specifičnog grada ili da imaš neko prethodno iskustvo. Skoro mi se desilo da je konkurs bio baš za ljude bez iskustva, zbog čega su me odbili, a da ja nisam provalila, jer je naziv zvučao jako ozbiljno.

Pročitaj ponovo svoju prijavu 📝

Nakon što detaljno prođeš konkurs, nije loše da ponovo pročitaš i svoju prijavu. Naravno, uslov je da je imaš, što ne mora da bude slučaj, ali znaj da je dobro da čuvaš šta pišeš kako bi mogao/la da se vratiš za ovakve situacije.

Kada si bolje upoznat/a sa konkursom, pokušaj što objektvnije moguće da sagledaš svoju prijavu. Na koja pitanja si detaljno odgovorio/la, a koja nisu napisana baš toliko jako i ubedljivo? Šta su oni tražili, a šta si ti dao/la? Da li je nešto moglo bolje ili je prijava stvarno tvojih 110%? Ako nije, izvuci negde sebi belešku šta bi moglo da se doradi za ubuduće.

Pitaj za fidbek 🗣️

Odbijanje i kritika su uvek neprijatni, pogotovu ako su neočekivani. Ipak, najbolji način da saznaš zašto su te odbili, na osnovu čega, šta je bilo presudno između tebe i „mnogobrojnih kvalitetnih prijava“ koje su im pristigle, je da ih direktno pitaš. Ne mogu da obećam da ćeš uvek dobiti odgovor, niti da će taj odgovor uvek biti iskren (imam primere gde bude generički odgovor koji se kopira i šalje svima), ali nekada bude i možeš stvarno puno da naučiš iz toga. Isto tako, ako si analizirao/la konkurs i svoju prijavu, možeš taktički da je dopuniš i javiš da ako neko odustane ti imaš želju da se uključiš.

Baš pre nekoliko dana sam se prijavila za jedan trening medijske pismenosti i dobila negativan odgovor. Kada sam pogledala konkurs i svoju prijavu, shvatila sam da su oni hteli ljude sa malo manje iskustva, dok ja tražum neke ozbiljnije edukacije na tu temu. Iako ne postoji šansa da se poklopimo za ovu aktivnost, znam da me sada imaju u vidu za neke ozbiljnije stvari i da sam im na radaru. Isto tako sada znam da obavezno čitam do kraja i između redova da procenim za koji je ovo nivo, kako se ne bih ponovo zeznula.

Pitaj prijatelja* 💁

Ovo je dodatni bonus koji neće svi uvek moći da iskoriste, ali ako možeš, pokušaj da nađeš nekog ko jeste izabran za tu aktivnost, plati mu kafu ili kokice i pitaj ga kako je on popunio prijavu. Za neke stvari postoji caka, nekad su finese u pitanju, a nekad je puka sreća. Ako si kao ja i kopka te što nisi izabran/a, ovo je dodatni korak koji može da pomogne. Ako je nekako moguće da dobiješ nekog iz organizacionog tima, možeš da saznaš tačno šta su tražili, kako su ocenjivali prijave i kako možeš da se unaprediš za sledeći put.

Nadam se da su ovi saveti korisni svima koji su barem jednom bili odbijeni za neku vannastavnu aktivnost. Nije prijatno iskustvo, ali definitivno ne treba da te obeshrabri da se prijaviš sledeći put, ili za nešto drugo. Ja sam u Ameriku otišla iz drugog puta, tako da druga sreća. Važno je da ti iz tog iskustva izvučeš nešto i sledeći put će biti bolje.

Ako treba neka pomoć za prijavljivanje na neku aktivnost, ili analiziranje prijave i odbijenice, javi se u dm Unbox Instagram profila, Resurs centra za mlade o obrazovanju koji koordinišem i za koji sam originalno pisala ovaj tekst, kako bismo bacili pogled zajedno.

Do tada, nastavi da se cimaš i prijavljuješ, garantujem ti da si ti nekome idealni kandidat za njegov događaj, samo ih još nisi našao/la, ili oni tebe!

Glavu gore i čitamo se 😉

(Visited 66 times, 1 visits today)