Overthought by #FAKS101

#FAKS101: Filozofski fakultet u Nišu – Komunikologija

Ako te zanimaju studije na Filozofskom fakultetu u Nišu, na smeru Komuniciranje i odnosi s javnošću, polažeš uskoro prijemni i značile bi ti dodatne informacije o studiranju, pročitaj ceo tekst!

U želji da što bolje približim studiranje i studentski život budućim brucošima, na svom Instagram nalogu sam pokrenula serijal #faks101 gde sam uz pomoć prijatelja sa različitih fakulteta delila savete za upis i studiranje na različitim fakultetima i smerovima širom Srbije. Kako bi sve ostalo na jednom mestu, odlučila sam da sve Instagram storije i hajlajte prebacim u tekstove. Ovo što čitaš je jedan od njih, konkretno vezan za studije Komunikologije na Filozofskom fakultetu u Nišu 🤗

#IzIskustva

Više o smeru Komuniciranje i odnosi s javnošću, to jest Komunikologija, podelila je moja drugarica iz srednje, Miljana Petković, trenutno studentkinja treće godine. Pored fakulteta, Miljana je social media manager u Fondaciji 1% i Centru za razvoj potencijala, gde pored vođenja profila na društvenim mrežama, što se bazira na marketingu i promociji, piše i pozive za medije, radi gostovanja na televizijama i vodi medija kontakt liste, to jest bavi se i poslom odnosa s javnošću. Takođe, član je i Mladih Ambasadora😁

Šta ona izdvaja vezano za prijemni za upis željenog smera i studiranje na Filozofskom pročitaj u nastavku, a za sva pitanja možeš meni ili njoj da se javiš na Instagramu ➡️

Prijemni ispit 📝

Prijemni za ovaj smer uopšte nije težak ni za spremanje ni za polaganje, jer zahteva spremanje samo gramatike srpskog jezika – tako da bez brige. Ja sam spremala konkretno iz gramatike Stanojčića i Popovića koja je ja mislim baš i preporučena literatura na sajtu fakulteta za ovaj smer. Knjigu možete nabaviti u biblioteci vaše škole, a ima i u narodnoj u gradu.

Što se težine samog testa tiče – nije težak ako se makar jednom “pročešlja” cela gramatika. Primere ispita iz prethodnih godina možete naći i na sajtu fakulteta gde možete da vidite šta vas otprilike očekuje, da ih radite ponovo jer su u google formi, proveravate svoje znanje dok spremate i vežbate (što je moja topla preporuka). Na taj način ćete biti samopouzdaniji, uvereniji u svoje znanje i treme neće biti!

Dodatno, pored testova u formi gugl upitnika, svaki departman na fakultetu organizuje i pripremnu nastavu. Ako redovno pratite sajt fakulteta, kao i Instagram stranice departmana (koje su jako aktivne i ažurne), možete da saznate kad se ona održava, da se bolje upoznate sa budućim profesorima i saznate na šta da se fokusirate u moru gramatike koja postoji, kako biste sebi olakšali spremanje prijemnog ispita.

Studiranje 🎓

Što se tiče samih studija, mogu reći – nećete biti praznih ruku i bez prakse, jer je praktičnih vežbi na pretek. Dosta je predispitnih obaveza koje olakšavaju izlazak na ispit, ali budu korisne i za buduće studiranje i posao, kao što su organizovanje konferencije za medije, držanje govora pred publikom, pres kliping, pisanje poziva za medije, osmišljavanje medija plana za promociju institucija, pravljenje marketing plana za plasman proizvoda i slično.

Predmeti su mešoviti, tako da dobijate best of both worlds – znanje za PR-a, ali i novinara, s tim što se akcenat mnogo više stavlja na odnose s javnošću. Zahvaljujući prisustvu oba, vidite na koji način razmišlja novinar, a na koji PR – koji svakako da jedan bez drugog ne mogu. Tu su i predmeti poput menadžmenta ljudskih resursa (HR) i pisanja o umetnosti u medijima, tako da je dosta vrata otvoreno, a program modernizovaniji u odnosu na druge.

Saveti 🤩

Neki moj savet za studiranje bi bio da se potrudite da dobro savladate 2 predmeta iz prve godine – Nauku o komuniciranju i Uvod u novinarstvo, jer gradivo iz ta dva će se granati u posebne predmete u kasnijim godinama, a ako naučite njihove osnove, biće vam mnogo lakše kroz kasnije studiranje!

Što se organizacije na fakultetu tiče, pošto ima mnogo departmana, svaki ima svoj poseban šalter na kome student/kinja traži informacije i potrebna dokumenta.Ono što je minus u neku ruku je nemogućnost da dobijete potvrdu koja vam je potrebna istog dana, već morate prvo da predate zahtev i čeka.te na nju. Takođe, postoje četiri sprata, ali ne i lift za studente, pa budite spremni za iscrpno penjanje stepenicama.

Važno je da zapamtite gde je šalter vašeg smera i obavezno pročitajte od kad do kad rade. Čitajte mejlove koje am budu slali u početku sa faksa kako biste bili u toku i ako možete, odvojite makar jedno popodne da obiđete zgradu i vidite gde se koji amfiteatar nalazi kako se ne bi gubili i kasnili na ispit/kolokvijum, kao i za predavanja.

Za više informacija o Filološkom fakultetu u Nišu, Komunikologiji konkretno ili drugim modulima (tj. smerovima) na istom, prijemnom ispitu i slično, obavezno ispratite obaveštenja na njihovom zvaničnom sajtu i Instagram stranici. Dodatno, u nastavku vam ostavljam klip koji isto može da vam bude interesantan, o studijama na Filološkom fakultetu u Nišu 😁

Sa druge strane fakulteta – Filozofski fakultet Niš
(Visited 434 times, 1 visits today)