Overthought by Studije i studentski život

Moja kartica – popusti i dodatne pogodnosti za mlade u Srbiji i šire!

Pored samog faksa, ima još mnogo toga što će biti deo tvog studentskog života i iskustva studiranja. Mnogo druženja, putovanja, prilika za rast i razvoj i bezbroj pogodnosti koje možeš i treba da iskoristiš upravo sada, koje će učiniti tvoj studentski život lakšim i lepšim. Jedna od njih jeste i omladinska kartica! 💳

Bilo da tek sad upisuješ fakultet ili već studiraš, velike su šanse da o fakultetu i studentskom životu ne znaš mnogo, to jest nisi znao/znala mnogo dok nije krenuo. U 90% slučajeva, jedina informacija koju dobiješ kada odlučiš da želiš da upišeš fakultet jeste da se polaže neki prijemni i da ti je glavni cilj da upadneš na neki budžet, kako ne bi morao/morala da plaćaš studije 💰.

Ironija života je da čak i na budžetu plaćaš deo svojih studija 😅 (više o tome mogu u nekom novom tekstu) i da su prijemni i upis tek početak početka tvojih studija. Pored samog faksa, ima još mnogo toga što će biti deo tvog studentskog života i iskustva studiranja. Mnogo druženja, putovanja, prilika za rast i razvoj i bezbroj pogodnosti koje možeš i treba da iskoristiš upravo sada, koje će učiniti tvoj studentski život lakšim i lepšim 💫.

Kako je cilj mog bloga da pomognem mladima da pronađu i što bolje iskoriste različite prilike, hoću da iskoristim svoju platformu i skrenem pažnju na jednu pogodnost koja nam je svima skoro pa ispod nosa, za koju ja nisam znala do pre par nedelja, dakle u trećoj godini studija.

Pričam naravno o omladinskim karticama! 💳

Koji sve tipovi kartica postoje?

Ako ste srednjoškolac ili student u domu, najverovatnije ste pri useljenju morali da izvadite posebnu karticu koju koristite za plaćanje stanarine, menze, termina za pranje veša i generalno administraciju i funkcionisanje po domu. Za slučaj da ste kao ja, najverovatnije je stalno koristite, ali je nikad niste baš zagledali, inače biste primetili da na njoj postoje neke oznake, neka EYCA i neki ISIC, na prvi pogled lep dizajn na kartici, zapravo mnogo više.

EYCA i ISIC su zapravo dve vrste omladinskih kartica koje mladima omogućavaju veliki broj popusta i pogodnosti u Srbiji, Evropi, ali i širom sveta. Nastale su sa idejom da podrže razvoj i mobilnost mladih kroz posebne programe u kojima možemo da učestvujemo, ali i popuste i pogodnosti koje možemo da koristimo u svakodnevnom životu.

Naravno, pored toga što su integrisane u studentskoj čip kartici, to jest učeničkoj kartici, različite omladinske kartice mogu da se uzmu i zasebno, kako svaka omogućava različite benefite koje ću objasniti u nastavku.

Za korišćenje svih popusta i pogodnosti, potrebno je da svoju karticu (koju god da imaš) aktiviraš na zvaničnom sajtu mojakartica.rs prateći njihova uputstva 📣

Studentska čip kartica

Kao što sam rekla, studentska čip kartica je neophodna kako bi studenti mogli da koriste usluge smeštaja i ishrane studentskog centra svog grada, ali pored toga u sebi sadrže integrisane EYCA (European Youth Card) i ISIC (International Student Identification Card) koje nude popuste i pogodnosti u Srbiji, Evropi i Inostranstvu.

Pored popusta i pogodnosti, studenti koji imaju studentsku čip karticu imaju UNIQA osiguranje 24/7 u zemlji i besplatno putno osiguranje do 5.000 EUR za neograničen broj putovanja tokom važenja kartice. Takođe, na dodatne zahteve osiguranja imamo pravo na 25% popusta u UNIQA poslovnicama širom Srbije.

Studentska čip kartica se vadi na početku studiranja ako se useljavate u neki studentski dom, ili kasnije ako ste redovan student (nije nužno da ste na budžetu) i želite da koristite usluge menze. O cenama studentske čip kartice i procesu izrade studentske čip kartice obavezno proverite na sajtu studentskog centra univerziteta kome pripada vaš faks pošto se razlikuje za svaki.

Učenička kartica

Kao što je studentima neophodna studentska čip kartica, srednjoškolcima u učeničkim domovima je potrebna učenička kartica kako bi mogli da koriste usluge doma i menze. Pored toga, ona u sebi ima integrisanu i EYCA omladinsku karticu, to jest European Youth Card koja nudi popuste i pogodnosti u Srbiji ali i zemljama širom Evrope.

Pored popusta i pogodnosti, uz učeničku karticu srendnjoškolci imaju priliku da učestvuju u različitim tematskim konkursima i dešavanjima koji se posebno organizuju za korisnike kartice, o kojima možete više da saznate na zvaničnom sajtu i Instagram stranici.

Učenička kartica se vadi na početku školovanja, kada se useljavate u neki učenički dom. O cenama učeničke kartice i procesu njene izrade obavezno proverite u svom učeničkom domu, pošto može da se razlikuje za svaki dom ponaosob.

EYCA – European Youth Card

Spomenula sam je više puta do sada, kako je integrisana u studentsku čip karticu i učeničku karticu, ali je važno da napomenem da stoji i sama za sebe.

EYCA kartica to jest Evropska omladinska kartica je dostupna za sve mlade od 7 do 30 godina, bez obzira da li su učenici, studenti, zaposleni ili nezaposleni i omogućava popuste i pogodnosti širom Srbije i Evrope, kao i UNIQA osiguranje 24/7 u zemlji i besplatno putno osiguranje do 5.000 EUR za neograničen broj putovanja tokom važenja kartice (+25% popusta za dodatne pakete osiguranja u njihovim poslovnicama).

Kartica se može naručiti onlajn, ili posetiti neki od Korisničkih servisa Evropskog omladinskog centra u Srbiji u Beogradu ili Novom Sadu.

Koja su vam dokumenta potrebna za EYCA karticu:

 1. Lični dokument sa slikom (lična karta, pasoš, vozačka dozvola ili zdravstvena knjižica za maloletne) na uvid,
 2. Mala fotografija (format kao za ličnu kartu),
 3. Plaćena godišnja članarina.

*Ako naručujete karticu onlajn, podrazumeva se da dostavljate skeniran dokument i sliku, a da članarinu uplaćujete na račun 🤗

ISIC – International Student Identity Card

Spomenula sam je jednom do sada, kako je integrisana u studentsku čip karticu, ali je važno da napomenem da stoji i sama za sebe.

ISIC kartica to jest Internacionalna studentska identifikaciona kartica je dostupna za sve učenike i studente starije od dvanaest godina i omogućava popuste i pogodnosti širom Srbije i sveta, kao i pogodnosti na prijave za program kulturne razmene WORK & TRAVEL u Americi.

Kartica se može naručiti onlajn, ili posetiti neki od Korisničkih servisa Evropskog omladinskog centra u Srbiji u Beogradu.

Koja su vam dokumenta potrebna za ISIC karticu:

 1. Kopija lične karte,
 2. Mala fotografija (format kao za ličnu kartu),
 3. Uverenje o školovanju/studiranju u vidu potvrde, kopije prve strane đačke knjižice/indeksa i strane na kojoj piše da je upisana tekuća akademska godina.
 4. Plaćena godišnja članarina.

*Ako naručujete karticu onlajn, podrazumeva se da dostavljate skeniran dokument i sliku, a da članarinu uplaćujete na račun 🤗

ITIC – International Teacher Identity Card

Kao što postoji ISIC kartica kao identifikaciona kartica za studente, za učitelje, nastavnike i profesore postoji ITIC kartica.

ITIC to jest Internacionalna profesorska identifikaciona kartica koja je je dostupna za sve prosvetne radnike u stalnom radnom odnosu i omogućava popuste i pogodnosti širom Srbije i sveta.

Kartica se može naručiti onlajn, ili posetiti neki od Korisničkih servisa Evropskog omladinskog centra u Srbiji u Beogradu ili Novom Sadu.

Koja su vam dokumenta potrebna za ITIC karticu:

 1. Kopija lične karte,
 2. Mala fotografija (format kao za ličnu kartu),
 3. Potvrda iz škole/fakulteta da je prosvetni radnik ili radnica u stalnom radnom odnosu (minimum 18-časovna radna nedelja),
 4. Plaćena godišnja članarina.

*Ako naručujete karticu onlajn, podrazumeva se da dostavljate skeniran dokument i sliku, a da članarinu uplaćujete na račun 🤗

Za korišćenje popusta i pogodnosti putem Studentske čip, učeničke, EYCA, ISIC ili ITIC kartice, potrebno je da je prvo aktiviraš na zvaničnom sajtu mojakartica.rs prateći njihova uputstva. Nakon toga, u odabranoj radnji samo na kasi napomeneš da imaš karticu i daš im da je očitaju kako bi dobio to jest dobila dogovoreni popust 😁

Više o korišćenju kartice, kao i konkretnim popustima u mojim omiljenim radnjama delim uskoro na Instagramu i Tiktoku, tako da me obavezno zaprati ako te interesuje da ostaneš u toku sarazličitim prilikama i pogodnostima koje možeš da iskoristiš kao srednjoškolac ili student 💁.

Kao i uvek, za sva pitanja i nedoumice, stojim ti na raspolaganju ovde u komentarima, na mrežama koje su linkovane na dnu strane, kao i na mejl marija@overthinker.rs.

Do tada, #čitamose 💳🛍️💸

(Visited 1.871 times, 1 visits today)