Overthought by Volonterizam i aktivizam

HTEC Idea Marathon

Krajem marta sam učestvovala u interesantnom takmičenju ideja kompanije HTEC. Ovo su moji utisci i saveti za sve one zainteresovane da se aktiviraju!

Krajem marta, 23. i 24. marta tačnije, učestvovala sam u kul aktivnosti IT kompanije HTEC, takozvanom Idea Marathon-u koji su organizovali za studentkinje iz jugoistočne Evrope iz različitih oblasti, na temu tech rešenja za žensko zdravlje, apropo osmog marta i dana žena koji smo u trenutku objavljivanja poziva skoro proslavili.

Kako se ne prijavljujem često za aktivnosti, iskreno mi postaje teško da nađem nešto novo i izazovno za mene, a ova je ispala jako kul, odlučila sam da je malo detaljnije predstavim i objasnim kako sam se ja prijavila, kako se inače prijavljujem za stvari, i koji je moj game plan kako da izvučem maksimum iz svega u šta sam uključena.

Kako sam se prijavila?

Za ovu priliku sam zapravo saznala od drugarice Miljane koja radi u HTEC-u kao QA (Quality Assurance tester), koja je bila uključena u taj projekat i zna da volim da idem na vannastavne aktovnosti. Još ranije smo pričale o kompaniji i nekim kul ljudima u timu koje bih volela da upoznam, tako da se ovo pogodilo kao prava prilika.

Sama prijava je bila na engleskom, ciljali su studentkinje iz različitih zemalja, i nije bila preterano naporna. Nekoliko pitanja o tome ko si, šta radiš, kao i nekih opširnijih pitanja na temu same aktivnosti. Pošto je Idea Marathon takmičenje za tech rešenja za žensko zdravlje u kojem učestvuju samo devojke, pitali su o problemima koje vidimo za devojke u STEM-u (Science, Technology, Engineering, Math – grupi prirodnih nauka), koje probleme vidimo u oblasti ženskog zdravlja i kako bismo mi koristili znanje sa takmičenja.

Predstavljanje, tvoje viđenje problema koji oni žele da reše, ideja za samu aktivnost i kako ćeš da primeniš znanje su standardna pitanja za prijavu, šta god da te interesuje. Proveravaju da li si i koliko zainteresovan za temu (kakvo je tvoje viđenje teme), da li si i koliko ozbiljno razmislio o svom učešću (koja je tvoja ideja) i koliku promenu ćeš da napraviš posle sa tim znanjem, kolika je povratna vrednost njihvoog ulaganja u tebe time što će da te prime (kako će to znanje da ti koristi).

Kako je izgledalo samo takmičenje?

Kako zbog pandemije, tako i zbog brojnog stanja, Idea Marathon je bio onlajn, na platformi Microsoft Teams. Dan-dva ranije smo na mejl dobili osnovne informacije kao što su agenda, link za pristup i spisak osoba po timovima. Celo takmičenje je trajalo 42 sata, kao 42km maratona i svaki tim je imao nekoliko članica (oko 4 u proseku) i dve mentorke iz HTECa koje su bile tu da nas podrže u radu, ali nisu smele direktno da učestvuju.

Organizatori su nas sami raspoređivali tako da u ekipi budu devojke sa različitih fakulteta, moj tim, tim 8 je imao ekonomistkinju, inženjericu, farmaceutkinju i tehničarku mehatronike. Igrom slučaja sam se pala sa drugaricom Milicom koja studira farmaciju (@milicaristicevic) koju sam par meseci pre upoznala preko Instagrama, dok sam ostale cure upoznala kad je događaj krenuo.

Na samom početku smo definisale problem koji želimo da rešimo i ideju za proizvod. Same smo se organizovale oko rasporeda, dogovarale smo se kad radimo zajedno (sinhrono), a šta koja radi sama u skladu sa oblastima koje studiramo. Radile smo veći deo prvog dana i pola drugog, kako smo popodne morale da prezentujemo svoje ideje članicama žirija. Merke radi, sveukupno, rekla bih da sam uložila oko deset sati oba dana.

Ideja koju smo prezentovale je bila uređaj za praćenje nivoa hormona u krvi kod žena koje imaju problema sa začećem i najčešće uzimaju neku hormonsku terapiju, kako bi same mogle da prate svoje stanje i reaguju u pravom trenutku. Nazvali smo je harmony 😁

Osvojile smo prvo mesto 🏆, obilazak HTEC kancelarije u Beogradu i neke poklončiće (ranac za laptop, knjigu Women in STEAM, majicu kompanije i bella beat biometrijsku narukvicu). Nisam stigla da ih uslikam lepo, ali ih delim uskoro na Instagramu.

Našu prezentaciju možeš da pogledaš ovde ako te zanima:

Kako smo pobedile?

Nisam sigurna da imam tačan odgovor, ali je nekoliko faktora definitivno pomoglo. Prvi i osnovni je dobra priprema.

Pored osnovnih informacija, pre početka Idea Marathona sve učesnice su dobile link snimka panela Strong tech for powerful women na temu žena u tech oblasti, ženskog zdravlja i mogućnosti koje tech pruža za nova i inovativna rešenja za probleme zdravlja žena koji je HTEC organizovao. To je bio super resurs za pripremu, kako su neke od učesnica panela bile i članice žirija ovog takmičenja.

Iako sam ga letimično pregledala i skipovala neke dleove ukapirala sam da se ne bave nekim opštim temama, generalnim zdravljem (wellbeing) i da su usmereni ka konkretnim proizvodima koji bi na kraju mogli da se naprave. Zato smo takvu ideju i izabrale.

Znači, ako ti kojim slučajem kad se prijavljuješ za aktivnost pošalju neke dodatne materijale, OBAVEZNO ih pogledaj mislim da je to napravilo najveću razliku. AKo ti ne pošalju ništa, izguglaj ih, pročačkaj mreže, stalkuj ako treba, nađi šta rade i koji im je fokus.

Takođe, mislim da je pomoglo što smo sve iskoristile znanje iz svojih oblasti. Milica je istraživala medicinsku stranu ideje, Jasmina je radila na osmišljavanju softvera, Iman na samom uređaju, dok sam ja tražila moguće biznis modele i pičovala ideju na kraju. Iako ne poznajem medicinu i tech nimalo, spremile su mi najbitnije delove, tako da sam mogla da odgovaram na stručna pitanja, što mislim da je impresioniralo žiri.

Šta sam naučila i šta je sledeće?

Super stvar kod svakog ovakvog događaja su novi kontakti. Povezala sam se sa nekoliko ljudi iz kompanije HTEC, kao is a članicama mog tima za koje ne sumnjam da će raditi fantastične stvari u budućnosti. To je uvek plus je rnikad ne znaš gde ćeš biti za godinu, tri, pet i da li ćete se ponovo povezati da zajedno radite na nečemu.

Dodatni bonus meni gde god da idem je to da mogu da prepoznam na kom sam nivou otprilike po načinu razmišljanja i za određene veštine. Ne znam o tehnologiji i o medicini mnogo, ali umem da guglam i nađem šta mi treba. Super prezentujem i jako sam ubedljiva, ali bih mogla dodatno da istražim kako da detaljnije zalazim u finansije. Ovo su sve beleške za mene na čemu mogu da radim na dalje.

Na koju god aktivnost ideš, bilo da traže ili ne, beleži šta si naučio ili naučila i kako to možeš da upotrebiš kasnije. Tebi će da pomogne da se osećaš snažnije kad vidiš šta sve umeš i znaš, a dodatno je resurs kad pokušavaš svoje znanje da pretvoriš u karijeru i biznis kasnije.

Čiča miča, gotova priča

Tako otprilike izgleda jedna aktivnost, ako nikad nisi učestvovao ili učestvovala. Neki elementi se menjaju od tipa događaja, ako je radionica, konferencija, takmičenje ili razmena, ali nije ništa strašno i uvek je zabavno!

Ako imaš nekih dodatnih pitanja vezanih za samo HTEC takmičenje ideja, ili te interesuje neka druga aktivnost, treba ti pomoć za prijavljivanje na nešto što si video ili videla na mrežama, javi se meni, ili timu Unbox haba da pričamo, tu sam/smo!

Do tada, čitamo se 🧠📖

(Visited 59 times, 1 visits today)