Overthought by #FAKS101

#FAKS101: Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu – menadžment i produkcija pozorišta, radija i kulture

Ako te zanimaju studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, pripremaš se za prijemni za neki od smerova i značile bi ti dodatne informacije o studiranju, pročitaj ceo tekst!

U želji da što bolje približim studiranje i studentski život budućim brucošima, na svom Instagram nalogu sam pokrenula serijal #faks101 gde sam uz pomoć prijatelja sa različitih fakulteta delila savete za upis i studiranje na različitim fakultetima i smerovima širom Srbije. Kako bi sve ostalo na jednom mestu, odlučila sam da sve Instagram storije i hajlajte prebacim u tekstove. Ovo što čitaš je jedan od njih, konkretno vezan za studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 🤗

Iako na samom faksu postoji više smerova, u ovom tekstu ću se fokusirati na smer menadžment i produkcija pozorišta, radija i kulture!

#IzIskustva

Više o smeru menadžment i produkcija pozorišta, radija i kulture na FDU podelila je moja prijateljica i koleginica iz marketinga i vođenja društvenih mreža, Jovana Đokić, diplomirana menadžerka produkcije. Jovana trenutno radi na vođenju društvenih mreža, dok polako gradi svoj portfolio kao producentkinja 😁

Šta ona izdvaja vezano za prijemni za upis željenog smera i studiranje na Fakultetu dramskih umetnosti pročitaj u nastavku, a za sva pitanja možeš meni ili njoj da se javiš na Instagramu ➡️

📸 Lenka Pavlović

Upis fakulteta 🧠

Koncerti i festivali su mi verovatno omiljena stvar na svetu, a volim da pravim i žurke. Jednom prilikom sam posle jedne žurke bukvalno plakala što ne mogu da ih organizujem i živim od toga. Tadašnji studenti treće godine menadžmenta su svratili do moje srednje da razgovaraju o svom smeru i – ispostavilo se da od žurki može da se živi, i ne samo od njih. To mi se nekako uklopilo u to što sam htela i to je bilo to. U međuvremenu sam zavolela radio i rad u lokalnoj zajednici i uspela da se profesionalno usmerim ka tome tokom faksa.

P.S. Sada između ostalog organizujem i žurke 🎉

Prijemni ispit 📝

Prijemni je bio verovatno najstresnije iskustvo u mom životu, jer sam imala osećaj da će mi sve promeniti kako god da prođe. Sam po sebi je kao i svaki drugi prijemni – odradiš ga i sačekaš rezultate.

Tremu nisam imala, jer sam odlučila da upišem FDU dva meseca pred prijemni sa drugaricom iz odeljenja (ako radite nešto sumanuto, morate da imate društvo i podršku), u svakom slučaju znala sam da kad bih imala još i tremu, verovatno bih bila neubedljiva i ne bih imala nikakve šanse.

Prijemni za menadžment se sastoji iz tri dela – opšta kultura (15 minuta, 60 pitanja), esej na jednu od 6 ponuđenih tema i intervju sa komisijom. Nijedan deo nije težak, uglavnom se procenjuje kako razmišljate i kako radite pod stresom, tako da jednom kad ste u redu sa tim da vas na takav način testiraju, nema više razloga za paniku.

Ako ste u procesu spremanja prijemnog, obavezno zapratite svoj željeni smer na Instagramu (na primer @menadzment_fdu) kako tamo objavljuju informacije o otvorenim vratima, pripremnoj nastavi i jednom nedeljno organizuju kviz na storijima, gde možete da proverite svoje znanje u roku od par minuta.

Studiranje 🎓

Znala sam da nisam sigurna čime želim da se bavim i znala sam da želim da ima neke veze sa kulturom, a fakultet mi je to pružio.

Katedra za menadžment ima mnogo različitih predmeta koji imaju zajedničku nit, ali omogućavaju da se posle fakulteta bavite bukvalno bilo čime što vam u ovoj oblasti leži, ali i da se predomišljate, tražite i usavršavate i tokom karijere.

Polaznu tačku imate, a šta ćete tačno raditi, gde i kada je na vama.

Fakultet nema mnogo studenata, tako da se u većoj ili manjoj meri svi znaju, što stvara prijateljsku atmosferu s jedne strane, a sa druge vas profesori sve znaju, tu su da pomognu i definitivno se ne osećate kao broj.

Saveti 🤩

Prvo, družite se sa ljudima sa drugih smerova što više. To su vam kolege i budući saradnici, a kada je reč o poslu, svako voli da sarađuje više sa nekim koga dobro poznaje i kome veruje. Ovo kažem i jer se ja nisam preterano umrežila sa kolegama, mada smo u dobrim i kolegijalnim odnosima.

Drugo, nemojte biti nadmeni zbog toga što ste upisali FDU. Prijemni ispit nije za gotove snimatelje, reditelje, glumce, producente, već za početnike. Tamo tek treba da učite, a ako niste pretenciozni u startu, bićete prijatniji za saradnju sa profesorima i službama na fakultetu, a i za druženje.

I treće, balansirajte zabavu i rad, jer ima i jednog i drugog. Uglavnom je posle rada najbolja žurka, a nekad je i sam rad žurka.

Više o studiranju na Fakultetu Dramskih umetnosti, Jovana i njene koleginice sa drugih smerova podelile su na Instagramu, tako da obavezno pogledaj taj hajlajt na mom profilu 📢

Za više informacija o Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, menadžmentu i produkciji konkretno ili drugim modulima (tj. smerovima) na istom, prijemnom ispitu i slično, obavezno ispratite obaveštenja na njihovom zvaničnom sajtu i Instagramu. Još sadržaja o ovom fakultetu i studijama možete naći na njihovom Jutjub kanalu. Dodatno, u nastavku vam ostavljam klip koji isto može da vam bude interesantan na ovu temu 😁.

FDU prijemni – menadžment i produkcija pozorišta, radija i kulture
(Visited 171 times, 1 visits today)