Overthought by #FAKS101

#FAKS101: Anglistika u Nišu

Ako te zanimaju studije na Departmanu za anglistiku na Filozofskom fakultetu u Nišu, polažeš uskoro prijemni i značile bi ti dodatne informacije o studiranju, pročitaj ceo tekst!

U želji da što bolje približim studiranje i studentski život budućim brucošima, na svom Instagram nalogu sam pokrenula serijal #faks101 gde sam uz pomoć prijatelja sa različitih fakulteta delila savete za upis i studiranje na različitim fakultetima i smerovima širom Srbije. Kako bi sve ostalo na jednom mestu, odlučila sam da sve Instagram storije i hajlajte prebacim u tekstove. Ovo što čitaš je jedan od njih, konkretno vezan za studije Anglistike na Filozofskom fakultetu u Nišu 🤗

#IzIskustva

Više o smeru Anglistika, podelio je moj prijatelj aktivista, Mladen Stojinović, trenutno apsolvent na Filozofskom fakultetu. Pored fakulteta, Mladen je aktivan i u studentskoj organizaciji AEGEE i drugim, kao i u različitim programima za stručno usavršavanje mladih 😁

Šta on izdvaja vezano za prijemni za upis željenog smera i studiranje na Filozofskom pročitaj u nastavku, a za sva pitanja možeš meni ili njemu da se javiš na Instagramu ➡️

Mladen Stojinović

Upis 🧠

Što se tiče moje odluke u upisu Anglistike na Filozofskom fakultetu, mogu reći da su ti ‘’koraci’’ napravljeni još kao klinac. Zvučaću kliše, jer možda i jeste reći sledeće ali engleski jezik me je pratio od kad sam bio klinac.

Kad god se učio srpski, morao je i engleski tu negde da prođe u vidu stripova, video igara, filmova, crtaća itd. Tokom osnovnog i srednjog obrazovanja pokazivao sam veliko interesovanje za jezik, pohađao sekcije, dodatne i privatne časove, učestvovao na takmičenjima i slično. Čitanje i crtaći su mi pomogli da steknem znanje u vidu vokabulara dok ga je škola oblikovala i pomogla da nadogradim, što mi je i kasnije značilo jer sam imao prilike da putujem na razne evropske seminare i skupove učenika engleskog jezike tokom osnovnog obrazovanja. U suštini god sam bio, engleski je bio uvek tu negde i nadao sam se da ću ga koristiti tokom budućeg zapošljenja.

Nakon srednje mediciske bila su razna očekivanja i to najviše od strane najbližijih – medicina. I to u bilo kom obliku. Viša ili mediciski fakultet. Čak su bile i priče o Elektronskom. Koliko god bila sama medicina zanimljiva, nikad me nije privlačila do te mere i stoga sam odlučio na vid praktičnog volonterizma u Niškoj Banji, kako bi dobio kasnije zvanje i diplomu fizioterapeuta.

Nakon tih 6 meseci rada, već je stigao April, a i ja sam i dalje bio neodlučan u upisu. Stavio sam sve fakultete u Nišu na papir i išao sistemom: Šta mi se najviše sviđa. Nisam toliko razmišljao o zaradi i poslu već o tome da li me se sviđa jer ipak, treba provesti 4+ godina studiranja. Anglistika na Filozofskom se pronašla kao odlična opcija. Naravno, moji najbliži su bili protiv toga, jer su se (kao i većina Srbije) vodili parolom: Šta će ti to kad svi to već znaju. Da budem iskren, i da znaju, nije me toliko interesovalo a hteo sam svoje spobonosti korišćenja stranog jezika da testiram.

Uz ogromnu podršku starije sestre i malu roditelja (pomogli su ali su bili skeptični), krenuo sam pripremajući prijamni ispit Aprila, išo na pripremnu nastavu and the rest is history – upisao sam i krenuo oktobra te godine! Možda vas nije držala pažnja tokom čitanja teksta iznad 🙂 ali kao sažetak:

Nemojte da vas drugi u okolini obeshrabre da upišete Anglistiku ili bilo koji drugi fakultet. Ako ne upišete fakultet kad i vaša generacije, it’s not the end of the world! Fakultet vam nigde neće pobeći a možete ga upisati i naredne godine bez problema!

Ne slušajte priče poput nema zarade, nema posla, nema para, svi to već imaju jer te priče svuda kruže već duže vreme i studiranje je proces koje će trajati 4 i više godina, tako da izaberite fakultet i smer koji vam najviše odgovara i dajte sve od sebe! Nemojte se upoređivati sa drugima jer treba ceniti vašu vrednost – neko je bolji od vas u nečemu ali ste i vi bolji od nekog i bilo kako bilo, najbolje je uvek fokusirati se na vaš rad i dati najviše što možete!

Don’t forget to be friendly to everyone!

Prijemni ispit 📝

Što se tiče iskustva na prijemnom ispitu, bilo je sasvim u redu, s obzirom koji nivo znanja testiraju.

Pripremna nastava na fakultetu mi je dosta pomogla, tada sam upoznao neke profesore i buduće kolege i prelazili sve potencijalne delove koji bi se mogli naći na prijemnom ispitu. Profesori su imali veoma profesionalan pristup ali su znali da nam objasne na lep način, davali nam smernice i ispravljali greške.

Moram da priznam, imao sam ogromnu tremu dok smo svi ulazili u onaj amfiteatar, i dan danas se sećam ogroman pritisak i tremu, ali zahvaljujći toj pripremnoj nastavi i spremanju prijemnog ispita na vreme, uspeo sam da upišem prvu godinu bez problema.

Definitivno bih preporučio da budućim brucošima da krenu na pripremnu nastavu i da krenu sa pripremom za prijemni par meseci ranije i nećete imati nikakvih problema!

Studiranje 🎓

Pre par nedelja sam zvanično postao apsolvent i nakon 4 godine na ovom departmanu, mogu reći da je Anglistika na našem fakultetu u Nišu je odlična, from day one!

Profesori i asistentni su dostupni, prijatni, znaju da prenesu znanje na adekvatan način, ali i pozitivnu energiju za učenje, znaju da ubace koji meme ili vic da opuste studente i trude se maksimalno da nam pomognu tokom predavanja, vežbi i konsultacija nakon samih predavanja.

Predavanja su na engleskom od prvog dana i profesori nas podstiču da se javljamo, diskutujemo i postavljamo pitanja na engleskom, što je mene oduševilo. Program i predmeti su interaktivni, zanimljivi i drže pažnju, čak i tokom učenja. Pojedine ispite sam i položio sam sa visokom ocenom samo slušajući profesore i asistente na predavanjima!

Ima za svakog po nešto, od starih balada i epskih pesama do modernih i popularnih romana, obrađivali smo sve periode kroz istoriju engleske književnosti -od klasika poput “Romeo and Juliette” do modernog romana “The Fault in Our Stars”. Nisam nikad bio veliki fan čitanja ali zbog anglistike sam i zavoleo knjige i počeo sam to da praktikujem čak i u svoje slobodno vreme. Ima dosta praktičnih predmeta poput Debate, Konsekutivnog prevođenja, Metodike i drugih.

Naravno, neka predavnja i predmeti su zanimljiviji od drugih but all of them are fun nonetheless! Treba uložiti dosta truda pri spremanju ispita ali ako se krene na vreme, neće predstaviti veliki problem.

Za kolege mogu reći samo reči hvale! Kao što mi anglisti kažemo, “naši smo si” i družimo se od početka kao da se znamo dugo! Imamo slična razmišljanja, ispijamo kafe posle i pre predavanja i stalno pomažemo jedni drugima! Nažalost, nismo se viđali uživo neko vreme zbog korone ali i dalje smo ostali u kontaktu i nismo izgubili kolegijalnost i osećaj za druženje!

Vibe je uvek bio dobar, makar pre korona ali sad se opet sve vraća u normalu pa se nadam da će i buduće kolege imati šansu da se druže sa svojim kolegama iz svojih generacija i da uživaju na predavanjima na fakultetu!

Saveti 🤩

Ja sam imao dosta pitanja, pogotovo što nisam znao šta je semestar, kolokvijum, šta znače predispitne obaveze itd… Ali sam se raspitivao kod starijih i novih kolega, kao i kod profesora. Takođe, samoj internet stranici fakulteta je lako pristupiti i snaći se pa možete i tamo pristupiti svim važnim informacijama o ispitima, predavanjima, profesorima i radu fakulteta.

Naoružajte se strpljenjem tokom čekanja za šalter, verujte mi, trebaće vam…

Ako budete učili na vreme za kolokvijume i ispite, pratite predavanja i obnavljate svake nedelje po malo, proći će te sasvim u redu. Imati dobar raspored i raspoređivati kad se uči i kad se izlaze mnogo znači! Naravno, nekad će se više i duže učiti, tokom dana i noći ali anglisti mogu sve!

Ne plašite se da pričate jer treba da vežbate i unapredite svoj jezik, zato ste tu! Svi pravimo greške ali kroz greške i učimo tako da slobodno pričajte i vežbajte što više sa kolegama i profesorima.

Ako vam bude trebala neka pomoć, možete me uvek kontaktirati!

And remember,

Our doubts are traitors and make us lose the good we oft might win by fearing to attempt.

William Shakespeare

Za više informacija o Filozofskom fakultetu u Nišu, Anglistici konkretno ili drugim modulima (tj. smerovima) na istom, prijemnom ispitu i slično, obavezno ispratite obaveštenja na njihovom zvaničnom sajtu. Još sadržaja o ovom fakultetu i studijama možete naći na njihovom Jutjub kanalu, kao i na Instagram stranicama fakulteta (glavnoj i smerskim). Dodatno, u nastavku vam ostavljam video intervju koji sam radila sa Mladenom koji isto može da vam bude interesantan na ovu temu 😁

Sa druge strane fakulteta – Filozofski fakultet u Nišu
(Visited 251 times, 1 visits today)