Overthought by Razmene i putovanja

Promeni pogled na svet 🌎🧐

Svake godine preko milion učenika (srednjoškolaca i studenata) poseti Sjedinjene Američke države preko nekog programa internacionalne razmene, kulturološke, akademske ili neke druge, čineći Ameriku kulturološki najdiverznijom zemljom na svetu. Ja sam dobila priliku da doprinesem toj “salati” različitih kultura 2018/2019. godine kao stipendista FLEX programa!

Radni naslov: Koje su boje tvoje naočare 👓


Future Leaders Exchange (FLEX) program jeste besplatan program omladinske kulturološke razmene nastao 1993. mišljenjem tadašnjem senatora Bila Bredlija da je najbolji način dostizanja dugoročnog mira i međusobnog razumevanja između Amerike i Evroazije dozvoljavanje mladim ljudima da uče o SAD-u i Amerikancima iz prve ruke, kao i da njima prenesu znanje o svojim državama. Preko 35 000 srednjoškolaca se svake godine testira za ovu stipendiju i oko 50 učenika iz Srbije svake godine učestvuje. Više o detaljima same razmene možete pročitati na sajtu American Councils-a, tako da o tome neću previše govoriti, ali sam dostupna za sva pitanja!

Slika sa početka našeg putovanja, pre nego što smo stigli u svoje američke porodice

Ja sam svoju godinu u Americi provela u Šarlotu, Severnoj Karolini, kao počasni član prvo porodice Jacob a zatim North! To iskustvo internacionalne razmene mi je proširilo vidike, pokazalo mi je koliko zapravo mogu sama i koliko sam sposobna da se snađem u novom okruženju, ali mi je najviše otvorilo oči na to da sama treba da pronalazim i stvaram prilike za svoj lični i profesionalni razvoj, da je uspeh u mojim rukama i zavisi isključivo od toga koliko ja radim na dostizanju svog cilja. Takođe, naučilo me je da budem otvorenija i osetljivija na naše međusobne razlike, kao i da razumem da svi mi delamo na osnovu nekog iskustvenog znanja koje smo stekli i koje je jedinstveno kako za nas kao osobu, tako i za našu kulturu i zajednicu.

Mi u FLEX-u imamo jednu analogiju koju često koristimo da objasnimo kako razmena utiče na nas, za koju mislim da sjajno opisuje najveći benefit razmena. Zamislimo da mi u našoj državi nosimo crvene naočare, koje predstavljaju način na koji mi vidimo svet kroz našu kulturu i sistem vrednosti. Nijanse crvene se malo razlikuju od osobe do osobe, ali možemo da kažemo da svi imamo crvenu kao osnovnu boju naočara. Kada odemo u neku drugu državu, u ovom slučaju Ameriku, oni tamo nose plave naočare i vide svet kao različite nijanse plave. Provodeći vreme sa njima, učeći o njihovoj kulturi, tradiciji i vrednostima, mi polako razumemo kako svet može da bude i plav, a ne samo crven, kako smo navikli. Sada, pošto ne možemo da skinemo svoje crvene naočare, samo preko njih stavljamo plave i sada vidimo svet ljubičastim naočarama. U našoj, ali i u toj drugoj državi mi možemo da razumemo i predstvaljamo obe strane, jer su naše naočare kombinacija obe boje!

Pored toga što sam deset meseci svaki da išla u američku srednju školu i iskusila kako je to biti američki tinejdžer, družila sam se i sa drugim učenicima na razmeni koji su bili u istoj školi, iz Danske, Italije, Španije i Nemačke, upoznala bliže kulture njihovih država, kao i detaljnije svoju, tako da moje naočare imaju gradijent 🙂

Prvi koncert kantri muzike na koji sam išla sa drugaricama

Moje Američko iskustvo definitivno ne može svo da stane u jedan blog post, ali se nadam da vas je priča o naočarama različitih boja zainteresovala da dalje istražujete o kulturama i njihovim razlikama koje nas čine unikatnim, kao i da malo promenite boju svojih naočara, jer je svet lepši kad je u boji! Više o mojoj razmeni u Americi i šta sam sve tamo naučila možete da prelistate u mojoj eKnjizi: Ali metar moga sela, Amerika cela.

O različitim aspektima svoje razmene ću pisati u nekim budućim objavama, gde ću detaljnije govoriti o iskustvu u školi, kulturološkom šoku, životu u host porodici i iskustvima po povratku u Srbiju, tako da me zapratite na Instagramu ako vas to zanima, tu delim objave svaki dan sa dodatnim informacijama, kako ništa ne biste propustili!

Pozdrav 🙂

(Visited 177 times, 1 visits today)